Autoverhuur in de Pacific (Stille Oceaan)

Overweeg je een huurauto voor je vakantie in de Pacific? Op de eilanden in de Pacific is het huren van een auto vaak de enige mogelijkheid om meer van de omgeving te ontdekken. Openbaar vervoer is er amper. Op de eilanden en ministaatjes in de Stille Oceaan kun je dan ook op vele plekken voor autoverhuur terecht. Op populaire toeristische eilanden zoals Samoa is er veel concurrentie, waardoor het huren van een auto betaalbaar blijft. Er zijn echter ook eilanden met maar één of twee autoverhuurbedrijven. Hier betaal je topprijzen uiteraard.

Autorijden op de eilanden is meestal vrij makkelijk en relaxed. Er zijn weinig wegen, het rijtempo ligt laag en het verkeer is een stuk slomer dan bij ons in West-Europa. Met een standaard huurauto zijn de mogelijkheden wel beperkt om de eilanden in de Pacific te verkennen, omdat er weinig verharde wegen zijn. Als je meer van de eilanden wilt zien en dichter bij de natuur wilt komen, kun je beter een four wheel drive huren. Ga je op reis naar de landen in de Stille Zuidzee en wil je ter plekke een auto huren? Hieronder vind je tips en informatie over autoverhuur in verschillende landen en eilanden in de Pacific.

Autoverhuur op de Cookeilanden

Informatie over het huren van een auto op de Cookeilanden:

 • De Cookeilanden hebben zowel lokale als internationale autoverhuurders (waaronder Avis). Verreweg de meeste autoverhuurbedrijven vind je op het hoofdeiland Rarotonga. Ook op het eiland Aitutaki zijn enkele verhuurders. Op de andere kleinere eilanden is huren van een auto vrijwel onmogelijk, maar kun je wel een scooter huren.
 • Tijdens het hoogseizoen van april tot november kan er een tekort zijn aan huurauto’s, waardoor het verstandig is om op tijd te boeken.
 • De minimumleeftijd voor het huren van een auto is 18 jaar. Daarnaast moet je een geldig rijbewijs op zak hebben. Een internationaal rijbewijs is niet nodig. Voor het huren van een scooter moet je een scooterrijbewijs hebben van de Cookeilanden. Bij het politiebureau in Avarua kun je in een halve dag een theorie- en praktijkexamen doen.
 • Op de Cookeilanden rijdt men aan de linkerkant van de weg. De maximumsnelheid op Rarotonga is 50 kilometer per uur op de hoofdwegen en 40 kilometer per uur in dorpen. Het dragen van veiligheidsgordels is niet verplicht, maar wel aan te raden.
 • Autorijden op de Cookeilanden is niet heel ingewikkeld. Op Rarotonga is slechts één kustweg (Ara Tapu), die het hele eiland omcirkelt. Pas wel op voor voetgangers en loslopende honden en kippen. Vooral tijdens harde windstoten is het belangrijk alert te zijn op zwiepende kokospalmen en andere bomen langs de weg.

Autoverhuur in Fiji

Informatie over het huren van een auto in Fiji:

 • Fiji heeft zowel lokale als internationale autoverhuurders (waaronder Avis en Budget). Je kunt een auto huren op Nadi International Airport, de belangrijkste luchthaven van Fiji op het eiland Vitu Levu.
 • De minimumleeftijd voor het huren van een auto is 21 jaar. Daarnaast moet je minstens 2 jaar een geldig rijbewijs op zak hebben. Een internationaal rijbewijs is vereist, dat je kunt regelen bij de ANWB.
 • Sommige autoverhuurders hebben een verbod voor het rijden op onverhard wegen. Check of je je huurauto mag meenemen op een veerboot naar een ander eiland, zoals Vanua Levu, Taveuni of Ovalauder. Op de eilanden Vanua Levu en Taveuni kun je voornamelijk 4WD’s huren door het ruige terrein.
 • In Fiji rijdt men aan de linkerkant van de weg. De maximumsnelheid op hoofdwegen is 80 kilometer per uur en binnen dorpen 50 kilometer per uur. Eten en drinken tijdens het rijden is niet toegestaan. Er zijn veel kuilen in de wegen en hou rekening met weggetjes die te smal zijn om tegenliggers te laten passeren.
 • In de grotere steden en dorpen zijn genoeg tankstations op Fiji. Zorg ervoor dat je voldoende contant geld bij je hebt, de meeste tankstations accepteren geen creditcards.

Autoverhuur in Guam

Informatie over het huren van een auto in Guam:

 • Guam heeft zowel lokale als internationale autoverhuurders (waaronder Avis, Dollar en Thrifty).
 • De minimumleeftijd voor het huren van een auto is 18 jaar. Daarnaast moet je minstens één jaar een geldig rijbewijs op zak hebben. Huurders onder de 21 jaar betalen meestal een toeslag. Een internationaal rijbewijs is niet nodig.
 • Guam is een territorium van de Verenigde Staten van Amerika, dus er is vrijwel geen openbaar vervoer op het eiland. Een (huur)auto is het belangrijkste middel van vervoer.
 • In Guam rijdt men aan de rechterkant van de weg. De maximumsnelheden worden weergegeven in mijlen. De maximumsnelheid in de bebouwde kom is 15 mph  (24 kilometer per uur). Buiten de dorpen en steden is dat 35 mph (56 kilometer per uur). Je moet altijd stoppen als een schoolbus stilstaat en die moet je voor laten gaan. Als je een bril draagt achter het stuur, moet je altijd een reservebril bij je hebben.
 • Rijden op Guam is relatief eenvoudig, het is een klein eiland en er zijn geen hoofdwegen of snelwegen. Buiten de steden vind je onverharde wegen, vooral in het noorden van het eiland. Soms is het wegdek deels gemaakt van koraal, waardoor het op regenachtige dagen glad kan zijn.

Autoverhuur in Samoa

Informatie over het huren van een auto in Samoa:

 • Samoa heeft een groot aantal lokale autoverhuurders. Ook de internationale autoverhuurbedrijven Avis en Budget zijn actief op de eilanden.
 • De meeste verhuurders vind je in en rond de hoofdstad Apia op het eiland Upolu. Je mag een huurauto meestal wel meenemen naar het eiland Savaii, maar niet omgekeerd.
 • De minimumleeftijd voor het huren van een auto in Samoa is 21 jaar. Naast je eigen rijbewijs heb je een tijdelijk rijbewijs nodig om op Samoa te mogen rijden. Dit wordt verstrekt door de Transport Control Board, maar autoverhuurbedrijven kunnen dit voor je regelen.
 • In Samoa rijdt men aan de linkerkant van de weg. Dit is redelijk recent, want tot 2009 reed men aan de rechterkant van de weg. Je ziet dus auto’s rondrijden met zowel het stuur aan de linkerkant als aan de rechterkant.
 • Autorijden op Samoa is relatief relaxed en gemakkelijk, omdat het verkeer in het algemeen met lage snelheid rijdt. De maximumsnelheid is 56 kilometer per uur op hoofdwegen en 40 kilometer per uur in dorpen. Hou wel rekening met zwervende honden, loslopende varkens, voetgangers en spelende kinderen (er zijn vrijwel geen voetpaden in Samoa).

Autoverhuur in Tahiti (Frans-Polynesië)

Informatie over het huren van een auto in Tahiti (Frans-Polynesië):

 • Tahiti heeft zowel lokale als internationale autoverhuurders (waaronder Avis, Europcar en Hertz).
 • De minimumleeftijd voor het huren van een auto is 21 jaar. Veel autoverhuurders rekenen een extra toeslag voor bestuurders onder de 25 jaar. Een internationaal rijbewijs is niet nodig.
 • De meeste autoverhuurders vind je op de eilanden Tahiti en Moorea. Je mag een huurauto niet meenemen naar een ander eiland,
 • In Tahiti rijdt men aan de rechterkant van de weg. In en rond de hoofdstad Papeete kan het erg druk zijn met verkeer.

Autoverhuur in Vanuatu

Informatie over het huren van een auto in Vanuatu:

 • Vanuatu heeft zowel lokale als internationale autoverhuurders (waaronder Budget, Europcar en Hertz).
 • De enige twee plekken waar je een auto kunt huren, zijn Port Vila op het eiland Efate en Luganville op Espiritu Santo. Ophalen vanaf de luchthaven is mogelijk.
 • De minimumleeftijd voor het huren van een auto in Vanuatu is 23 jaar (voor het huren van een scooter is dat 17 jaar). Daarnaast moet je minimaal één jaar je rijbewijs op zak hebben. Een internationaal rijbewijs is niet nodig.
 • In Vanuatu rijdt men aan de rechterkant van de weg. De maximumsnelheid in steden en dorpen is 50 kilometer per uur, en in buitengebieden 80 kilometer per uur. Hou rekening met kuilen in de weg, een gebrek aan bewegwijzering en verkeersborden, voetgangers op de weg en roekeloze andere bestuurders. Bij hevige regen kunnen delen van wegen wegspoelen. Voor veiligheid en comfort is het aan te raden een 4WD te huren.

Voor het laatst bijgewerkt op 9 juni 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over autoverhuur in de Pacific, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/lucidwaters.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam