In welke landen is een gevarendriehoek verplicht

Een gevarendriehoek is in veel landen verplicht. Je moet de gevarendriehoek achter je auto zetten bij pech of een ongeval om andere automobilisten te waarschuwen, zodat ze niet tegen je aan rijden. Ook bij het verlies van je lading moet je de gevarendriehoek op de weg plaatsen. Een gevarendriehoek is rood en reflecterend, zodat je zichtbaar bent in het donker.

Niet in alle landen is een gevarendriehoek verplicht, zoals in Nederland. Het is echter raadzaam om altijd een gevarendriehoek bij je te hebben in de auto. Je voelt je dan een stuk veiliger als je pech krijgt. Probeer wel je auto zoveel mogelijk aan de kant te zetten als er iets gebeurt waardoor je niet verder kunt rijden.

Verder is het bij het huren van een auto handig om te checken of er een gevarendriehoek in de kofferbak ligt. Vraag aan het autoverhuurbedrijf of je er een mag lenen als er geen verplichting geldt in het land waar je vakantie viert.

Eigenschappen en soorten gevarendriehoek

Een gevarendriehoek is een betrekkelijk eenvoudig ding (dat dus levens kan redden). De driehoekige rode reflector is meestal inklapbaar en bewaar je in een tas of een smalle doos. Voor het gebruik klap je ‘m uit. Hij staat vast bij het horen van een klik en je zet ‘m neer op een voetje of op pootjes. Plaats de reflector altijd goed zichtbaar, dus bijvoorbeeld niet achter hangende bomen.

De meeste automobilisten bewaren de gevarendriehoek in de kofferbak. Bij pech kun je ‘m daaruit halen, maar bij een botsing tegen de achterkant van je auto is dat wat onhandiger. Je kunt de gevarendriehoek ook onder je autostoel leggen.

Wees alert bij het uitstappen op een weg met veel verkeer. Zet eerst je waarschuwingslichten aan en stap bij voorkeur uit aan de kant van je bijrijder (of vraag je medepassagier uit te stappen). Meestal moet je de gevarendriehoek minstens 30 meter achter je auto plaatsen. Hoe harder het verkeer langs raast, hoe verder weg je de reflector moet neerzetten. Zet de gevarendriehoek op de snelweg dus veel verder weg (100 meter), zodat andere bestuurders meer tijd hebben om te reageren of af te remmen.

Ondanks het eenvoudige gebruik zijn er verschillende soorten gevarendriehoeken te koop in Nederland. De belangrijkste eigenschap is de stevigheid. Je hebt niets aan een lichte gevarendriehoek die bij het eerste zuchtje wind of voorbij rijdende vrachtwagen meteen omwaait. Zo’n gevarendriehoek is misschien goedkoop, maar je kunt beter investeren in een exemplaar van betere kwaliteit die langer meegaat.

De gemiddelde prijs ligt tussen de € 6 en € 15, dus zo duur is het niet. Een gevarendriehoek is meestal tussen de 25 en 45 centimeter hoog. Een grotere gevarendriehoek is beter zichtbaar dan een kleine. Wil je een gevarendriehoek kopen? Hieronder vermelden we enkele merken die in Nederland verkrijgbaar zijn.

Philips Gevarendriehoek
Onze eigen ‘nationale’ elektronicafabrikant Philips heeft ook een gevarendriehoek op de markt gebracht. Het is een stevige reflector opgevouwen in een houder die je makkelijk kunt opbergen. Op het spiegeloppervlak van het reflecterende deel zijn antioxidanten aangebracht. Dit voorkomt slijtage en verkleuring door regen, warmte of stof. De hoogte is 42 centimeter. ► Bestel de Philips Gevarendriehoek hier online

ANWB Gevarendriehoek
De ANWB levert een degelijke kunststof gevarendriehoek, met een uitgeklapte hoogte van 51 centimeter. De gevarendriehoek wordt geleverd in een handige opbergkoker, waardoor die weinig ruimte inneemt. Leden van de ANWB krijgen korting bij de aanschaf. ► Bestel de ANWB Gevarendriehoek hier online

Pro+ Gevarendriehoek
Uitklapbare gevarendriehoek van Pro+ met E-keurmerk op een pootje, met een hoogte van 43 centimeter. Door de zware uitvoering blijft de reflector stabiel op de weg staan. Op te bergen in koker. ► Bestel de Pro+ Gevarendriehoek hier online

Landen waar een gevarendriehoek verplicht is

In het overzicht hieronder zie je in welke landen een gevarendriehoek verplicht is. Voor het gemak geven we ook de vertaling, mocht je er in het buitenland een nodig hebben. Als je in deze landen geen gevarendriehoek bij je hebt, kun je een boete krijgen. Daar wordt je vaak pas mee geconfronteerd bij autopech of een ongeval, het is (meestal) niet zo dat de politie je kofferbak gaat controleren bij het oversteken van de grens.

Daarnaast gelden er regels voor de afstand waar je de gevarendriehoek neer moet zetten. Die regels verschillen per land. Verder zijn er landen waar je verplicht twee gevarendriehoeken moet meenemen: eentje voor achter de auto, en eentje die je bij pech vóór de auto moet zetten. Ook is meestal een extra gevarendriehoek nodig voor een aanhanger of een caravan.

België
In België moet elke automobilist verplicht één gevarendriehoek meenemen. Op gewone wegen moet de gevarendriehoek minstens 30 meter achter de auto worden geplaatst. Binnen de bebouwde kom is een kleinere afstand toegestaan als de 30 meter niet haalbaar is, bijvoorbeeld als je ‘m dan op een kruispunt moet neerzetten. Op de snelweg moet je de gevarendriehoek 100 meter achter je voertuig plaatsen. Franse vertaling: Le triangle de présignalisation.

Cyprus
Op het eiland Cyprus is in elke auto een gevarendriehoek verplicht. Bij pech of een ongeval moet je die aan de achterkant van de auto zetten. In stedelijke gebieden geldt hiervoor een afstand van 6 meter, op hoofdwegen en snelwegen moet je de gevarendriehoek 50 meter van de auto zetten. Let er op dat deze ook in je huurauto aanwezig is. Engelse vertaling: Warning triangle.

Denemarken
In Denemarken moet je geen gevarendriehoek bij je hebben in de auto, maar is wel het gebruik verplicht bij autopech of een ongeval. Je kunt ‘m dus maar beter meenemen. Op gewone wegen plaats je de driehoek minstens 50 meter achter het voertuig, en op snelwegen minstens 100 meter. Ook moet je je alarmlichten aanzetten. Deense vertaling: Advarselstrekant.

Duitsland
Een gevarendriehoek is verplicht in Duitsland bij pech of een ongeval. Op de snelweg (Autobahn) moet de gevarendriehoek 200 meter achter de auto worden geplaatst, en op een normale weg minstens 100 meter. Een tweede gevarendriehoek is niet verplicht voor een aanhanger of caravan. Duitse vertaling: Warndreieck.

Frankrijk
In Frankrijk is een gevarendriehoek verplicht in elk voertuig met vier of meer wielen. De afstand achter de auto bedraagt tenminste 30 meter. Franse vertaling: Le triangle de présignalisation.

Griekenland
In Griekenland dien je altijd een gevarendriehoek in je auto te hebben liggen. De rode driehoek moet je gebruiken bij pech of een ongeval buiten de bebouwde kom, ‘s nachts en bij slecht zicht. Plaats ‘m minstens 100 meter achter het voertuig. Griekse vertaling: προειδοποιητικό τρίγωνο.

Hongarije
In Hongarije is het verplicht om een gevarendriehoek in je auto te hebben liggen. Bij pech of ongeval buiten de bebouwde kom plaats je de driehoek minstens 100 meter achter je voertuig. Hongaarse vertaling: Figyelmeztető háromszög.

Italië
In Italië is het plaatsen van een gevarendriehoek verplicht bij pech of het ongeval buiten de bebouwde kom. Daarnaast dienen de waarschuwingslichten aan te staan. Op gewone wegen moet je de reflector minstens 50 meter achter het voertuig plaatsen, en op snelwegen minstens 100 meter. Italiaanse vertaling: Triangolo di Avvertimento.

Kroatië
In Kroatië moeten automobilisten verplicht een gevarendriehoek in de auto hebben liggen. Bij een aanhangwagen of een caravan zijn twee gevarendriehoeken verplicht, die je bij pech of een ongeval naast elkaar achter je voertuig moet plaatsen. Op de snelweg moet de afstand tot je auto minimaal 100 meter bedragen. Kroatische vertaling: Trokut upozorenja.

Luxemburg
In Luxemburg is een gevarendriehoek verplicht voor voertuigen met vier of meer wielen. Bij pech of ongeval moet je ook je waarschuwingslichten aanzetten. Op gewone wegen moet de gevarendriehoek minstens 30 meter achter de auto worden geplaatst. Op snelwegen is dat 100 meter. Franse vertaling: Le triangle de présignalisation.

Noorwegen
Voor een vakantie in Noorwegen moet je verplicht een gevarendriehoek bij je hebben in de auto. Bij pech of een ongeval moet je de rode driehoek minstens 150 meter achter het voertuig plaatsen, zodat andere automobilisten het op tijd kunnen zien. Ook moet je je alarmlichten aandoen. Noorse vertaling: Advarseltrekant.

Oostenrijk
In Oostenrijk is het verplicht om een gevarendriehoek bij je te hebben in de auto. Bij pech of een ongeval moet je daarnaast de waarschuwingslichten inschakelen. De reflector moet minimaal 1 meter van de berm worden geplaatst. Plaats de gevarendriehoek 200 tot 250 meter achter het voertuig. Duitse vertaling: Warndreieck.

Polen
In Polen is een gevarendriehoek verplicht voor auto’s, maar niet voor motorfietsen. Op snelwegen moet de reflecterende driehoek minstens 100 meter achter het voertuig worden geplaatst bij pech of een ongeval. Daarnaast moeten de waarschuwingslichten aan. Op hoofdwegen buiten de bebouwde kom geldt een afstand van 30 tot 50 meter. Binnen de bebouwde kom is een afstand van 1 meter genoeg. Poolse vertaling: Trójkąt ostrzegawczy.

Portugal
In Portugal is een gevarendriehoek verplicht voor auto’s met een Portugees kenteken, maar het is raadzaam voor Nederlandse automobilisten om ‘m ook in de auto te hebben liggen. Zo voorkom je discussie’s met agenten in lastige situaties. De driehoek moet bij pech of een ongeval minstens 30 meter achter het voertuig worden geplaatst, en zichtbaar zijn vanaf een afstand van minimaal 100 meter. Portugese vertaling: Triângulo de advertência.

Slovenië
In Slovenië is elke automobilist verplicht een gevarendriehoek bij zich te hebben. Met een aanhangwagen of caravan zijn twee gevarendriehoeken vereist. Bij pech of een ongeval moet je de rode driehoek minstens 100 meter achter het voertuig plaatsen. Daarnaast moet je de waarschuwingslichten aanzetten. Sloveense vertaling: Opozorilni trikotnik.

Slowakije
Voor een vakantie in Slowakije is het verplicht om een gevarendriehoek mee te nemen in de auto. Bij het trekken van een aanhangwagen of caravan zijn twee gevarendriehoeken vereist. Plaats de rode driehoek op ruime afstand achter het voertuig bij pech of een ongeval. Slowaakse vertaling: Výstražný trojuholník.

Spanje
Spanje is een van de weinige Europese landen waar je twee gevarendriehoeken in de auto moet hebben liggen. Officieel geldt dit alleen voor auto’s met een Spaans kenteken, maar het is raadzaam ook in je Nederlandse auto twee exemplaren bij je te hebben. Check of ze in huurauto’s aanwezig zijn. Bij pech of een ongeval moet je minstens 50 meter voor en achter de auto een gevarendriehoek plaatsen. Spaanse vertaling: Triángulos, dispositivos portátiles de señalización.

Tsjechië
In Tsjechië is een gevarendriehoek verplicht voor alle motorvoertuigen met een minimale breedte van 1 meter. Bij pech of ongeval moet je de reflector duidelijk zichtbaar aan de rand van de rijbaan plaatsen. Op gewone wegen geldt een afstand van minstens 50 meter, en op hoofdwegen en afstand van minstens 100 meter. Alarmlichten moet je aanzetten totdat de gevarendriehoek achter het voertuig staat. Tsjechische vertaling: Výstražný trojúhelník.

Zweden
In Zweden is een gevarendriehoek verplicht in auto’s met een Zweeds kenteken, maar ook voor Nederlandse automobilisten is het raadzaam een gevarendriehoek in de auto te hebben liggen. Gebruik is nodig bij pech of een ongeval op een gevaarlijke locatie, zoals in een bocht zonder zicht, in een tunnel en op de snelweg. Je moet de reflector op gewone wegen minstens 50 meter achter het voertuig plaatsen, en op snelwegen minstens 100 meter. De gevarendriehoek moet binnen handbereik liggen, dus niet in de kofferbak. Zweedse vertaling: Varningstriangel.

Zwitserland
In Zwitserland is het meenemen van een gevarendriehoek in de auto verplicht. De driehoekige reflector moet binnen handbereik liggen, dus leg ‘m niet in de kofferbak. De Zwitsers zijn hier heel serieus over. Bij pech of een ongeval op de snelweg moet de gevarendriehoek minstens 100 meter achter het voertuig worden geplaatst. Op gewone wegen geldt een afstand van minimaal 50 meter. Franse vertaling: Le triangle de présignalisation. Duitse vertaling: Warndreieck.

Gevarendriehoek wel/niet verplicht in Nederland

Nederland is een van de weinige Europese landen waar de gevarendriehoek niet verplicht is, zo blijkt uit informatie van de Rijksoverheid. In Nederland geldt de regel dat je naderend verkeer moet waarschuwen met knipperende alarmlichten. Mochten de waarschuwingslichten niet werken, dan is een gevarendriehoek wél verplicht. Dat geldt ook als er maar één alarmlicht stuk is.

Je plaatst de gevarendriehoek dan ongeveer 30 meter achter het voertuig. Ook voor je verzekering kan het fijn zijn als je een aanrijding met een naderend voertuig hebt weten te voorkomen door het plaatsen van een gevarendriehoek. Voor je eigen veiligheid kun je ‘m dus beter altijd bij je hebben.

Mocht je op vakantie gaan naar het Verenigd Koninkrijk: hier is het verboden om een gevarendriehoek op een snelweg of autoweg te plaatsen. Deze maatregel is genomen om gevaarlijke situaties op de weg te voorkomen.

Bronnen: de bovenstaande informatie is voornamelijk afkomstig van overheden en automobielbonden in de verschillende landen en actueel op het moment dat deze pagina is bijgewerkt.

Voor het laatst bijgewerkt op 24 maart 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over in welke landen een gevarendriehoek verplicht is, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/woodsy007; Afbeeldingen van Rico Löb en Stux via Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

1 reacties