Hoogste autowegen ter wereld

Wie op wintersport gaat, rijdt al snel op grote hoogte door de bergen. Maar als je denkt dat je daarmee op het dak van de wereld rijdt, heeft het mis. Vooral buiten Europa vind je autowegen die nóg vele malen hoger zijn, wat voor plattelandsrijders uit Nederland en België een ware uitdaging en belevenis is. Hier hebben we hoogste autowegen ter wereld voor je op een rij gezet. Voor de goede orde: het gaat alleen om normale, geasfalteerde wegen, geen zand- of modderpaden waar je met een four wheel drive net vooruit kunt….

Khardung La, India

Khardung La, hoogste autoweg in IndiaBijna letterlijk op het dak van onze planeet rijd je op de Khardung La, een 5359 meter hoge bergpas in de Himalaya in het uiterste noorden van India. Het was altijd al een belangrijke karavaanroute tussen Leh, ooit de hoofdstad van het oude koninkrijk Ladakh, en Kashgar, de meest westelijke stad van China. De weg werd in 1976 aangelegd en is sinds 1988 toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. Het is de hoogste voor gemotoriseerd verkeer begaanbare bergpas in India en een van de hoogste ter wereld, maar niettemin rijden er elke dag vele auto’s, motorrijders, vrachtwagens en mountainbikes overheen. Er is zelfs een dagelijkse busdienst over de Khardung La, naar de Nubravallei. Vele toeristen weten de weg naar deze hoge autoweg dus te vinden.

Leh-Manali Highway, India

Leh Manali Highway in IndiaMet het hoogste gebergte ter wereld om de hoek is het niet gek dat je ook voor een andere metershoge autoweg in India moet zijn. Dankzij de Leh-Manali Highway kun je met de auto de Himalaya doorkruisen en van het toeristische bergdorp Manali naar Leh rijden (om daarna vervolgens de Khardung La te trotseren). Onderweg krijg je te maken met enkele adembenemende bergpassen, waarvan de hoogste Taglang La zich op 5325 meter hoogte bevindt. Het is de enige autoweg naar de regio Ladakh, die alleen tussen juni en half september open is. Manali ligt op een hoogte van ‘slechts’ 2625 meter, dus je stijgt snel naar grote hoogte als je op deze weg gaat autorijden. Veel reizigers krijgen dus onderweg te kampen met hoogteziekte. Je bent ongeveer 13 uur bezig om de hele Leh-Manali Highway met de auto af te leggen.

Karakoram Highway, China & Pakistan

Karakoram Highway in PakistanDe Karakoram Highway, ook wel bekend als de KKH, geldt als de hoogte internationale autoweg ter wereld. De weg loopt van de Chinese stad Kashgar naar Havelian in Pakistan en doorkruist hiermee het Karakoramgebergte. Onderweg moet je even je adem inhouden voor de Khunjerabpas op 4693 meter, de hoogste grensovergang ter wereld. Je kunt de Karakoram Highway het beste berijden in het voorjaar of het najaar, wanneer je minder last hebt van hevige regenval (in de zomer) of hevige sneeuwval (in de winter). De route is 1200 kilometer lang, maar je kunt onderweg overnachten in het Pakistaanse plaatsje Gilgit. Hier heb je de keuze uit enkele hotels en hostels.

Mount Evans Scenic Byway, Verenigde Staten

Mount Evans Scenic BywayHet land waar de auto heilig is, kan natuurlijk niet ontbreken op de lijst van hoogste autowegen ter wereld. De Mount Evans Scenic Byway in de staat Colorado is de hoogste geasfalteerde weg in Noord-Amerika. Je begint zo’n 100 kilometer ten westen van Denver en beklimt de Mount Evans, een van de bergen in de Rocky Mountains. Uiteindelijk kun je na een rit van 45 kilometer je auto parkeren op een hoogte van 4310 meter voor een geweldig uitzicht over het gebergte. Vanuit Denver passeer je al rijdend vijf verschillende klimaatzones. Onderweg kun je stoppen bij het lieflijke Echo Lake, voor een picknick, om te wandelen of te vissen. Vanwege de sneeuw is de weg alleen open van mei tot september.

Carretera de Chivay a Arequipa, Peru

Autoweg van Chivay naar ArequipaBolivia heeft in Zuid-Amerika de ‘hoogste weg’, maar voor de hoogste geasfalteerde autoweg moet je in Peru zijn. Tussen Chicay en Arequipa ligt een spectaculaire strook asfalt van 141 kilometer lang, dwars door de Colca-vallei. Onderweg passeer je een naamloze bergpas op een hoogte van 4910 meter. Het is een adrenaline verhogende autorit waar je weinig andere verkeersdeelnemers treft, maar waar het landschap geweldig is. Grote kans dat je onderweg lama’s, alpaca’s en vicuña’s tegenkomt. Je rijdt over een hoogvlakte, dus verwacht niet omringd te zijn door woeste en besneeuwde bergtoppen. Als je vertrekt vanuit Chivay, ben je al een beetje aan de hoogte gewend. Deze Peruaanse stad ligt 3635 meter boven zeeniveau.

Voor het laatst bijgewerkt op 28 oktober 2015.

Foto's © depositphotos.com/devilkae; avikgenxt; khlongwangchao.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam