Road trip

Road TripHet is een van de meest avontuurlijke vormen van reizen: het maken van een road trip. Wat voor droom is het niet om bijvoorbeeld van Amsterdam helemaal naar Australië te rijden, of het Afrikaanse continent te doorkruisen. Al snel verlaat je de geasfalteerde wegen om via lokale weggetjes, dwars door de rimboe, de woestijn of de prairie, het land en zijn natuur te ontdekken en op plekken te komen die de touringcars links laten liggen.

Voor het maken van een road trip komt wel wat kijken. Zorg dat je goede voorbereidingen treft en weet waar je aan begint. Hier staan wat tips voor het maken van een road trip.

De route van de road trip

Ga je inderdaad vanuit je woonplaats met een auto de wijde wereld intrekken? Of kies je voor een van de bekende road trips op een ander continent, waar je dan heen vliegt en ter plekke een auto regelt?

Een road trip voor onverschrokken avonturiers is de Pacific Coast Highway, die langs de westkust loopt van Noord- en Zuid-Amerika. De weg begint in Canada en loopt helemaal naar het zuidelijkste punt van Chili (omgekeerd kan natuurlijk ook). Het is een reis die je helemaal over land kunt afleggen, al zul je hier en daar wel wat hindernissen tegenkomen (zoals onbegaanbare wegen en rebellen). In de Verenigde Staten staat de weg bekend als Route 101.

In Azië is de Karakoram Highway een belevenis: het is de hoogst gelegen geasfalteerde weg in de wereld. De weg loopt van Pakistan naar China via het Karakoram-gebergte. Op het hoogste punt, de Khunjerab Pass, rij je op een hoogte van 4.693 meter. Pas dus op voor hoogteziekte als je deze trip gaat ondernemen.

Welke auto kies je voor de road trip

Afhankelijk van welke route je kiest, zul je de bijbehorende auto moeten regelen. Een road trip in Europa, met in het algemeen goed begaanbare en geasfalteerde wegen, kun je prima doen met de (personen)auto waar je ook in Nederland mee rijdt.

Voor dunbevolkte en onherbergzame gebieden kun je beter kiezen voor een auto met vierwielaandrijving, een 4 wheel drive of een terreinwagen, zodat je niet zo snel vast komt te zitten in zand, aarde of modderpoelen. Denk bijvoorbeeld aan een Land Rover of aan een Toyota Land Cruiser.

Voorbereidingen voor de road trip

Road TripNeem extra benzine mee, controleer het oliepeil en let erop dat de banden een verre trip aankunnen. Voor sneeuwgebieden heb je banden nodig die voor rijcomfort zorgen op lange afstanden en een kortere remweg hebben bij regen en ijzel.

Zorg dat je genoeg reserve-onderdelen bij je hebt. Lang niet overal zijn garages en de meeste niet-westerse landen hebben ook geen lokale wegenwachtservice die je kunt bellen als je met pech langs de weg komt te staan. Het is aan te raden een cursus autosleutelen te volgen als je een road trip gaat maken. Neem dan ook niet een auto die al flink op leeftijd is, anders zit je meer ónder de auto dan erin.

Op pad

Sla extra water en voedsel in als je off road gaat, en geniet! Vergeet niet regelmatig te stoppen om van het landschap te genieten, de bevolking te ontmoeten en de lokale bezienswaardigheden af te gaan, tenzij je meedoet aan een rally. En mocht je geen hotel of kampeerplek vinden, dan kun je altijd in je auto blijven slapen. Vergeet dan niet een deken achterin te leggen.

Voor het laatst bijgewerkt op 8 december 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een road trip, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam