Tips voor het kopen van een camper

Camper kopenIs het je droom om een camper te kopen? Laat je camperavontuur beginnen! Met de juiste planning en een beetje creativiteit kun je de wereld rondreizen in een camper en je droom werkelijkheid laten worden. Reizen per camper geeft je een enorm gevoel van vrijheid. Je kunt spontaan van koers veranderen en stoppen waar je maar wilt, of dat nu aan de rand van een kristalhelder meer is of midden in een bos.

Daarnaast brengt een camper je dichter bij de natuur, met het geluid van ruisende bladeren of kabbelende beekjes als je achtergrondmuziek. Bovendien biedt het reizen met een camper een kans om te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven en volledig te ontspannen in je eigen huis op wielen. Het is een manier om te vertragen, te genieten van de reis zelf en de wereld op een intieme en persoonlijke manier te verkennen.

Het kopen van een camper of kampeerwagen doe je echter niet zomaar. Dit is een belangrijke investering en beslissing. Doe daarom gedegen onderzoek van tevoren en weet waar je allemaal op moet letten voordat je die stap zet. In dit artikel geven we alvast wat handige tips over het kopen van een camper en informatie over het financieren van dit avontuur.

Kies het juiste type camper

Oké, je gaat dus een camper kopen! Maar heb je al nagedacht welk type camper het beste bij je behoefte past? Er zijn vele verschillende soorten campers beschikbaar, die allemaal hun eigen kenmerken hebben. Je kunt kiezen voor een hippie-achtig kampeerbusje of een grote kampeerwagen dat er bijna letterlijk uitziet als een ‘huis op wielen’.

Elk type camper heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Welke keuze je maakt, is natuurlijk afhankelijk van je reisbehoefte, het aantal personen, je rijstijl en je budget. In het algemeen kun je kiezen uit de volgende soorten campers.

Klassieke kampeerbusje

Voor het vintage vakantiegevoel kies je voor de camperbus, ook bekend als een kampeerbusje of Volkswagen-busje. Deze campers zijn compact en makkelijk te besturen, met basisvoorzieningen als een keukenblokje en een slaapgedeelte. Ideaal voor koppers of individuele reizigers.

Camper kopen klassiek

Buscamper

Dit is ook een compacte camper, maar net een maatje groter dan het klassieke kampeerbusje. Deze zijn gebouwd op de chassis van een bestelbus. Ook zeer wendbaar als je bijvoorbeeld in smalle straten wilt rijden.

Alkloofcamper

Camper met een kap boven de bestuurderscabine waarin meestal twee bedden zijn geplaatst. Vooral in trek bij gezinnen omdat je zo extra leefruimte tot je beschikking hebt. Door die kap is de camper wel gevoelig voor zijwind. Ze zijn vaak minstens 3 meter hoog, wat deze campers minder aerodynamisch maakt.

Camper kopen alkloof

Half integraal camper

Dit is de populairste type camper vanwege het gestroomlijnde uiterlijk, waardoor je minder last hebt van de wind tijdens het rijden. Er is genoeg leef- en slaapruimte voor een gezin. Het chassis en de cabine zijn gebouwd door een autofabrikant. De camperfabrikant bouwt vervolgens de leefruimte achter de cabine. Daarom staat het bekend als ‘half integraal’.

Camper kopen halfintegraal

Integraal camper

Hierbij is alles door de camperfabrikant geïntegreerd. De bestuurderscabine en de leefruimte vormen één aangesloten geheel. Deze campers voelen ruimer aan en er zijn binnen geen op- en afstapjes. Dit zijn de meest luxe campers en daardoor ook de duurste.

Nieuwe of tweedehands camper

Een andere belangrijke overweging is of je een nieuwe of gebruikte camper wilt kopen. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen. Hierbij speelt natuurlijk je budget een belangrijke rol. Als je een echte camperfanaat bent en een ruimer budget hebt of een lening wilt aangaan, kun je met een gloednieuwe kampeerwagen de weg op gaan.

Voordelen en nadelen van een tweedehands camper

Het kopen van een tweedehands camper ligt voor de hand als je geld wilt besparen. Gebruikte campers zijn doorgaans veel goedkoper dan nieuwe, zelfs als ze slechts een paar maanden oud zijn. Omdat ze al enige tijd in gebruik zijn, hebben ze de grootste afschrijving al ondergaan.

Op internet is een enorm groot aanbod van gebruikte campers (occasions) te vinden, die zowel door dealers als particulieren worden aangeboden. Dat komt vooral door de populariteit van campers. Die is de afgelopen jaren erg gestegen en blijft alsmaar stijgen. Vooral sinds coronatijd kozen veel vakantiegangers voor een camper. De flexibiliteit, het contact met de natuur en de mogelijkheid om je huis altijd bij je te hebben, spreken velen aan. Vergelijk prijzen en specificaties van vergelijkbare campers op de markt om er zeker van te zijn dat je een eerlijke prijs betaalt.

Camper kopen tweedehands

Het nadeel is dat gebruikte campers verborgen gebreken kunnen hebben, die mogelijk dure reparaties vereisen. Je hebt geen volledig zicht op achterstallig onderhoud. Kijk dan ook of de verkoper aangesloten is bij de brancheorganisatie BOVAG. Op gebruikte campers vanaf € 12.500 of tot 20.000 gereden kilometers krijg je dan minimaal 12 maanden garantie voor als er iets kapot gaat of niet naar behoren werkt. Ook krijgt de camper een onderhoudsbeurt.

Voordelen en nadelen van een nieuwe camper

Het grote voordeel van het kopen van een nieuwe camper is de fabrieksgarantie. In de eerste tijd ben je gedekt voor eventuele defecten of problemen. Deze fabrieksgarantie geldt meestal voor 2 jaar. Je nieuwe camper heeft geen slijtage of achterstallig onderhoud en een modern design. Gloednieuwe campers zijn voorzien van de nieuwste technologische snufjes en voorzieningen. Bovendien kun je die naar eigen wens laten aanpassen, van de kleur tot de inrichting.

Camper kopen nieuw

Uiteraard zijn nieuwe campers wel aanzienlijk duurder dan tweedehands campers. De kosten liggen tussen € 60.000 en € 200.000, waarmee een nieuwe camper een stuk duurder is dan een auto. Daarnaast verliezen campers snel hun waarde zodra ze de showroom verlaten, vergelijkbaar met nieuwe auto’s.

Financiering van je camper

Heb je eenmaal een droomcamper op het oog? Dan moet je gaan nadenken hoe je de camper gaat betalen, of die nou nieuw of tweedehands is. Een van de meest voor de hand liggende opties is sparen en je camper contant betalen. Je vermijdt zo rente en leningskosten.

De meeste vakantiegangers hebben waarschijnlijk niet zoveel spaargeld achter de hand. Een andere mogelijkheid is dan het lenen van geld om je camper te financieren. Je kunt hiervoor een persoonlijke lening aanvragen bij een bank of een andere kredietverstrekker. Elke maand betaal je dan een vast bedrag voor rente en aflossing. Vraag vooraf een offerte aan om te weten hoeveel je kwijt bent elke maand.

Camper kopen financiering

Ook camperdealers bieden financieringsopties aan hun klanten aan. De financiering is geïntegreerd in de aankoop, maar let wel op de rentetarieven en de voorwaarden. Lenen bij een dealer is vaak duurder dan bij een bank.

Je kunt altijd overwegen een camper te huren, in plaats van er een te kopen. Dit kan voordelig zijn als je slechts af en toe wilt reizen en geen langdurige financiële verplichting wilt aangaan. Daarnaast is het sinds kort mogelijk om een camper te leasen, waarbij je een vast bedrag per maand betaalt. Dan hoef je niet in één keer een groot bedrag op te hoesten.

Beste tijd om een camper te kopen

Timing is een cruciaal onderdeel als je een camper wilt aanschaffen. De beste tijd voor het kopen van een camper is namelijk het einde van het vakantieseizoen, dus de maanden oktober en november. Dit is de minst drukke periode van het jaar en dan zijn er bij dealers aantrekkelijke aanbiedingen te vinden. In het voorjaar zijn juist heel veel mensen op zoek naar een camper, met de zomervakantie voor de boeg.

Camper kopen tips

Ook zijn particuliere camperbezitters eerder geneigd hun kampeervoertuig in de herfst te verkopen, als het mooie weer achter de rug is en ze in de zomer volop van hun camper hebben kunnen genieten. Zo vermijden ze ook de kosten van de winterstalling. Voor gebruikte campers is er dan veel aanbod en kun je wellicht onderhandelen over de prijs.

Inspectie en onderzoek

Het is van vitaal belang om een grondig onderzoek uit te voeren als je een nieuwe of gebruikte camper koopt. Inspecteer de buitenkant en binnenkant van de camper op tekenen van slijtage, schade of roest. Kijk naar de kwaliteit van de materialen en afwerkingen. Laat de motor lopen en vraag om een proefrit om eventuele motorproblemen op te sporen.

Voor gebruikte campers is het cruciaal om te weten welk onderhoud is uitgevoerd en of er belangrijke reparaties zijn geweest. Als de camper is uitgerust met keukenapparatuur, sanitair, elektronica en andere voorzieningen, zorg er dan voor dat alles goed werkt.

Camper kopen onderzoek

Zorg ervoor dat je alle relevante documenten en papieren krijgt overhandigd, waaronder het kentekenbewijs. Hierop staat het gewicht van de kampeerauto, de toegestane  maximummassa en het aantal personen waarvoor de camper is ingericht. Bij het kopen van een camper moet je het kentekenbewijs op jouw naam laten overschrijven. Mocht de verkoper het toestaan, breng dan een nachtje door in de camper om het comfort en de voorzieningen te ervaren.

Voor het laatst bijgewerkt op 9 oktober 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het kopen van een camper, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam