Fietsroutes door Europa

Europa fietsroutesEuropa is het meest fietsvriendelijke continent ter wereld. Nergens anders zijn er zoveel fietspaden en faciliteiten voor fietsers, waarbij de Noord-Europese landen er nog eens met stip bovenuit steken. Maar ook in Zuid-Europa werken de autoriteiten steeds meer aan fietsvriendelijke voorzieningen. In Europa zijn ook talloze fietsroutes uitgestippeld, door overheden en door vrijwilligers en fietsorganisaties.

Sommige routes zijn gemakkelijk te doen door vlak of heuvelachtig landschap, terwijl je voor andere routes juist heel veel moet klimmen door de bergen. Op internet vind je gedetailleerde informatie over de meeste routes en tips over voorzieningen onderweg en de benodigde voorbereidingen. Wil je ons eigen continent per fiets ontdekken? Hier vind je de mooiste fietsroutes door Europa!

Boek een fietsreis over de beste fietsroutes door Europa
► De mooiste fietsvakanties vind je bij SNP Natuurreizen, Sawadee en Eigenwijze Reizen

Fietsroutes door meerdere Europese landen

Vennbahn – Duitsland, België, Luxemburg

De Vennbahn is een fietsroute van 125 kilometer over voormalige spoorwegtracés door Duitsland, België en Luxemburg. Van het Duitse Aken loopt het traject geleidelijk door de Belgische Hoge Venen, een plateau rijk aan hoogveen, heide en bos. Vervolgens rij je via de Ourvallei naar Troisvièrges, in het noorden van Luxemburg. Eind 19e eeuw werd daar een spoorlijn aangelegd om staal en kolen te vervoeren.

Europa fietsroutes Vennbahn

Sinds 2013 is de Vennbahn officieel als fietsroute geopend. De aanleg was nog een hele klus, want door de verwoestingen tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er talloze spoorviaducten verdwenen. Voordeel van de voormalige spoorbaan is dat de maximale stijgingsgraad nooit boven de 2 procent uitkomt. Informatie: www.vennbahn.eu

Hanzefietsroute – Nederland en Duitsland

De Hanzefietsroute is een langeafstandsfietsroute van ruim 3000 kilometer door Nederland en Duitsland. De rit voert van Zaltbommel via Lübeck naar Brandenburg en terug naar Zaltbommel. Eerst gaat de route langs de zogeheten Hanzesteden, het verbond van handelssteden dat in de middeleeuwen ontstond. Terug naar Nederland fiets je langs de Pools-Duitse grens en kun je eventueel stoppen in Berlijn.

Europa fietsroutes Hanzesteden

Buiten de steden voert de Hanzefietsroute door een groot en zeer gevarieerd aantal landschappen en natuurgebieden. Je fietst voornamelijk over rustige secundaire wegen, fietspaden, verharde, half verharde en onverharde land- en boswegen. De route is opgedeeld in drie trajecten, waarvoor aparte fietsgidsen beschikbaar zijn. Informatie: www.hanzefietsroute.nl

Donauradweg – Duitsland, Oostenrijk, Slowakije, Hongarije

De Donauradweg is een van de populairste fietsroutes van Europa en voert – zoals de naam al zegt – langs de rivier de Donau. Elk jaar leggen honderdduizenden fietsers (een deel van) het 1500 kilometer lange traject af door Duitsland, Oostenrijk, Slowakije en Hongarije. Er worden veel fietsvakanties aangeboden voor stukken van de route.

Europa fietsroutes Donau

De Donauradweg begint in de Duitse stad Donaueschingen, waar de beroemde rivier ontspringt. In Oostenrijk loopt de route van de grensplaats Passau naar de hoofdstad Wenen. Vanaf Oostenrijk fiets je verder door Slowakije richting de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Over de Donauroute zijn talloze fietsgidsen verschenen. Ondanks de populariteit is er geen gezamenlijke grensoverschrijdende website voor de fietsroute. Er is wel een officiële website voor het deel dat door Oostenrijk loopt: www.donauradweg.at

Wil je fietsen langs de Donau in Oostenrijk?
► Boek een fietsvakantie langs de Donau bij Eigen-Wijze Reizen of SNP Natuurreizen

Rivierenroute – Van Frankrijk naar Roemenië

De EuroVelo 6 Route voert dwars door Europa, van de Atlantische Oceaan tot de Zwarte Zee. De 3650 kilometer lange fietsroute begint in de Franse plaats Nantes en eindigt in de Roemeense stad Constanța. Je fietst door tien landen en langs drie rivieren – de Loire, de Rijn en de Donau – waardoor dit traject ook wel de Rivierenroute van Europa wordt genoemd. Reken op ongeveer zeven weken om de EuroVelo 6 Route te voltooien.

Europa fietsroutes rivierenroute

Het grootste deel is redelijk vlak, waardoor het een populaire route is onder lange afstandsfietsers. Sommigen vinden het daardoor juist saai. Onderweg passeer je prachtige valleien, kastelen en forten, wijngaarden en middeleeuwse steden.  Het wegdek richting het oosten wordt wel slechter, vooral als je in het oosten van Europa komt. Een groot deel van de route is bewegwijzerd met bordjes met ‘EV6’ er op. Uiteindelijk zal over enkele jaren de hele route duidelijk aangegeven zijn. Het traject is een van de routes van het EuroVelo-netwerk, dat in 1994 is aangelegd op initiatief van de Europese Fietsfederatie. Meer informatie: www.eurovelo.com

Tour de Manche – Frankrijk en Engeland

Fietsroute Tour de MancheDe Tour de Manche is een 1200 kilometer fietsroute in Frankrijk en Engeland, waarbij je een rondje rijdt rond Het Kanaal. Het verbindt de fietspaden in het zuidwesten van Engeland met de kust van Bretagne en het binnenland van Normandië. Je fietst onder meer langs de beroemde roze granietkust in Bretagne en door de Engelse provincies Dorset en Devon, waar je een prachtig uitzicht hebt op zee.

Er is ook een verkorte fietsroute: Petit Tour de Manche, van 450 kilometer. Je steekt het Kanaal over per veerboot en je kunt eventueel onderweg een tussenstop maken op de Kanaaleilanden Guernsey of Jersey.

De IJzeren Gordijn Route – Van Noorwegen naar Bulgarije

Bijna een halve eeuw lang werd Europa verdeeld door het IJzeren Gordijn, met het kapitalisme in het westen en het communisme in het oosten. Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 en de ineenstorting van het communisme in 1991 kwam er een einde aan de Koude Oorlog. De voormalige grensstrook tussen West- en Oost-Europa vormt nu de IJzeren Gordijn Route, die ook bekendstaat als de EuroVelo 13 Route.

Europa fietsroutes IJzeren Gordijn

Met een afstand van 10.400 kilometer is het een van de langste fietsroutes van Europa, van de Barentszzee in het koude noorden naar de Zwarte Zee in het warme zuiden. Je begint in het Noorse dorp Grense Jakobselv en eindigt in de zuidelijke Bulgaarse badplaats Rezovo, vlakbij de Turkse grens. De fietsroute leidt je door 20 landen, waarvan 14 landen van de Europese Unie. Met zo’n lange fietsroute passeer je uiteraard veel verschillende landschappen, van de bruisende havens in de Baltische staten tot wijngaarden in Oostenrijk en Tsjechië. In deze twee landen is de route ook bewegwijzerd. Meer informatie: www.ev13.eu en www.eurovelo.com

Noordzeeroute – Rondje rondom de Noordzee

Je moet waarschijnlijk flink wat tegenwind trotseren tijdens de Noordzeeroute, waarbij je rondom de Noordzee fietst. Dit is een van de mooiste fietsroutes van Europa als je de zilte zeelucht wil opsnuiven, want de zee is vrijwel de hele fietstocht aan je kant. Deze fietsroute staat ook bekend als EuroVelo 12 en is in totaal 7050 kilometer lang. Je kunt gewoon vanuit Nederland vertrekken en vervolgt je tocht in zeven andere landen die aan de Noordzee grenzen: België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Zweden, Denemarken en Duitsland (of andersom).

Europa fietsroutes Noordzee

In Nederland fiets je langs de stranden aan de westkust en de dijken in Friesland en Groningen. Het traject in Nederland kun je ook afzonderlijk fietsen als je de LF Kustroute volgt van 610 kilometer lang. Onderweg kom je verder langs levendige havensteden als Hamburg en Göteborg, Noorse fjorden, afgelegen eilanden als Orkney en Shetland en perfect onderhouden fietspaden in Denemarken. Check de dienstregelingen van veerboten, want je een moet een paar keer de Noordzee oversteken. Meer informatie: www.eurovelo.com

Voor het laatst bijgewerkt op 12 januari 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de mooiste fietsroutes in Europa kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Florian Augustin/Shutterstock.com; Ernst Christen/Shutterstock.com; depositphotos.com/lalulu; EuroVelo.com; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

1 reactie