Een wereldreis op de motor: 8 tips!

Motor wereldreisIn zo’n zes maanden zou het moeten kunnen: het maken van een wereldreis op de motor. Hoe heerlijk is het om alle continenten één voor één met een motor te doorkruisen? Als je avontuurlijk bent aangelegd, zijn er verbazingwekkend veel landen waar je met een motor doorheen kunt reizen. Voor een echte wereldreis kun je behoorlijk ver komen, al kom je hier en daar wel wat obstakels tegen. Wil je bijvoorbeeld met de motor van Noord-Amerika naar Zuid-Amerika rijden, dan kom je tussen Panama en Colombia een stuk jungle tegen waar geen doorkomen aan is.

Maar je hoeft natuurlijk niet een reis over de héle wereld te maken. Ook het maken van een lange roadtrip op een motor geeft al veel voldoening, zelfs als je in Europa blijft. Toerend op schilderachtige binnenwegen geniet je van het landschap en je kunt stoppen waar je maar wilt. Je kunt je gedachten even verzetten en onderweg bezienswaardigheden meepakken. Reizen op de motor is complete vrijheid! Fanatieke motorrijders die veel hebben gereisd, geven hun motor zelfs al een bijnaam. Wil je een lange reis of een wereldreis maken? Neem de tijd voor een gedegen voorbereiding. Hier vind je alvast 8 tips!

Kiezen van de route

Het bedenken van een route is een groot deel van de voorpret voor het maken van een wereldreis op de motor. Over welke landen en continenten droom je al lange tijd om die eens op een motor te verkennen? Je kunt besluiten gewoon vanaf je huis in Nederland te vertrekken en elke dag te zien hoever je komt. Dat klinkt avontuurlijk, maar vooral buiten Europa heb je te maken met andere omstandigheden waarvoor je meer voorbereidingen moet treffen. Denk aan het aanvragen van visa voor verschillende landen en de eisen rondom de ‘invoer’ van een motor.

Motor wereldreis route

Als je besluit ver weg op een motor te gaan rijden, kun je eventueel ter plekke een motor huren. Een motorreis door bijvoorbeeld Australië of Amerika wordt zo veel eenvoudiger. Ben je heel erg verknocht aan je eigen motor? Dan kun je die laten verschepen, al zit daar een flink prijskaartje aan. Reken op € 2000 tot € 3000 (voor een retourtje) als je je motor wil laten verschepen naar de Verenigde Staten.

Respecteer de veiligheid

Je kent de beelden vast wel uit films: woeste helden die op een motor met wapperende haren door spectaculaire landschappen rijden. Bekijk de film The Motorcycle Diaries uit 2004 maar eens, over de motortrip van de Cubaanse revolutionair Che Guevara. Het lijkt verleidelijk ergens ver weg in het buitenland net zo losbandig te worden, maar respecteer de veiligheid als je een reis maakt op de motor. Net zoals in Nederland gelden er ook in het buitenland verplichte verkeersregels waar je als motorrijder aan moet voldoen.

Het dragen van een helm is hoofdzaak, dus kies voor een robuust merk dat tegen een stootje kan. Met een motorhelm van Chromeburner zit je altijd goed, want hier heb je de keuze uit 15 verschillende merken en talloze types en designs. In veel landen is ook het dragen van beschermende handschoenen verplicht. Neem altijd een reflecterend veiligheidsvest mee voor pech onderweg. Daarnaast heeft elk land zijn eigen regels, bijvoorbeeld over het dragen van een lange broek of het rijden tussen files. Verdiep je in de lokale verkeersregels voordat je op pad gaat.

Solo of met anderen

Veel motorrijders reizen solo de wereld rond, maar je kunt ook met een van je motormaten het avontuur opzoeken. Het heeft allebei voor- en nadelen. Solo reizend op een motor hoef je met niemand rekening te houden. Je geeft gas als je snel op je volgende bestemming wilt zijn en je hoeft nooit te overleggen. Als je optrekt met een van je motorvrienden, is er altijd iemand om op terug te vallen als er problemen ontstaan. Toerend met een andere motorrijder moet je op de weg altijd oplettend en meer geconcentreerd zijn. Je houdt rekening met elkaar, dus er is geen ruimte voor onverwachte manoeuvres.

Motor wereldreis tips

Budget van een motorreis

Voor een wereldreis op de motor kun je het zo bont maken als je wilt. Slaap je in luxe hotels en eet je onderweg in goede restaurants, dan rijzen de kosten snel de pan uit. Je kunt het budget echter laag houden als je onderweg gaat kamperen, je eigen potje kookt en een lunchpakketje maakt door boodschappen te doen in een supermarkt. Ook doe je zelf de reparaties en het onderhoud. In Afrika, Azië en Zuid-Amerika hoef je dan niet meer uit te geven dan € 15 tot € 30 per dag. Een flinke uitspatting zo nu en dan is ook wel leuk, zo’n motorreis maak je misschien maar één keer in je leven!

Hou rekening met het weer

Het weer is een van de meest lastige aspecten van een lange reis op de motor. Waar moet je allemaal rekening mee houden? In het algemeen wil je zo licht bepakt mogelijk op reis gaan, zeker als je lange tijd van huis bent. Ga je toeren in warme en tropische landen, dan is een standaard motorpak eigenlijk te warm. Er zijn echter ook luchtige motorjassen te koop die ademen en doorwaaien, zodat je de verkoelende wind opvangt tijdens het rijden. Bescherming bieden ook zomerhandschoenen voor motorrijders die geperforeerd zijn en lucht doorlaten. Is het echt te warm, draag dan sowieso een lange broek en een T-shirt met lange mouwen. Dit beschermt tegen verbranding door de zon.

Motor wereldreis weer

De keuze van de motor

In principe kun je op elke motor lange afstanden afleggen. De keuze van je stalen ros voor een reis rond de wereld zal dus veelal afhangen van je budget en je smaak. Daarnaast is de route belangrijk bij je keuze. Je hebt een lichtere motor met veel trekkracht nodig als je veel offroad gaat rijden. Bij een wereld of lange roadtrip gebeurt dat al snel. In Afrikaanse of Aziatische landen zijn veel onverharde wegen waarbij je met je motor rijdt over mul zand, modder of gravel. Maar ook in Europa is het fijn om weleens het asfalt te verlaten. Voorts moet je kijken naar reserveonderdelen. Zijn die verkrijgbaar in de landen waar je gaat toeren?

Inpakken voor een motorreis

Maak van tevoren een meeneemlijstje welke spullen je allemaal mee wil nemen. Daarna is het schrappen om te kijken wat je echt kunt missen, want lichtgewicht toeren is het fijnste voor een lange reis. Het hangt er daarbij natuurlijk van af of je onderweg gaat kamperen, want dan heb je veel meer uitrusting nodig. Voor de balans plaats je twee motorkoffers of zadeltassen aan de achterzijde van je motorfiets, beide met een inhoud van zo’n 30 liter. Wil je meer bagage meenemen, dan kun je ook een koffer of tas bovenop plaatsen. Neem wasmiddel mee om je kleren onderweg te wassen, zodat je minder mee hoeft te nemen.

Motor wereldreis bagage

Comfortabel zitten op een motor

Het is waarschijnlijk de beste investering die je kunt doen voor een lange reis: koop een goed zadel voor je motorfiets! Het zadel moet zo comfortabel mogelijk zijn als je vele uren op je motor doorbrengt. Een wereldreis is wel even wat anders dan die weekendtripjes die je misschien gewend bent. Een slecht zadel leidt tot zadelpijn, waardoor je op de weg sneller wordt afgeleid. Ook kan het leiden tot pijn in de onderrug, die zich verplaatst naar nek en schouders.

Voor een roadtrip kun je het beste kiezen voor een hard zadel, zodat je makkelijk van zithouding kunt veranderen. Bij een zacht zadel zit je de hele tijd in dezelfde houding. Daarnaast kun je voor meer comfort speciaal motor ondergoed dragen. En neem geregeld een pauze!

Voor het laatst bijgewerkt op 28 februari 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het maken van een wereldreis op de motor, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Alexander Demyanov/Shutterstock.com; Sergey Nemirovsky/Shutterstock.com; Lukas Gojda/Shutterstock.com; sondem/Shutterstock.com; roibu/Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam