Treinreizen: de mooiste ter wereld

Er zijn heel wat bijzondere treinreizen te maken in de wereld. Denk aan magische treinreizen als de Transsiberië Express en de Oriënt Express, waarbij je schilderachtige en afwisselende landschappen doorkruist. Sommige treinreizen duren vele dagen, de ideale kans om andere culturen en mensen te leren kennen. Er zijn ook korte treinritjes door spectaculair natuurschoon als bergen, regenwouden of woestijnen.

Geen enkele andere manier van reizen is zo relaxed als de trein, met het ritmische boemelen over stalen spoorlijnen en houten bielzen. Het opwindende gevoel dat je krijgt na het fluitje, als de trein weer vanaf het station vertrekt. Bestel een drankje, bewonder het uitzicht en laat je dromen de vrije loop… Wat zijn de beste en mooiste treinreizen om de wereld te ontdekken? Bekijk hier het overzicht!

Transsiberië Express, Moskou – Peking

De moeder van alle treinreizen is natuurlijk de Transsiberië Express, een bijna epische reis van Moskou naar Peking. Het is een treinreis van meer dan 7600 kilometer waarbij je in zeven dagen zes tijdzones doorkruist. Je passeert de eindeloze berkenbossen in Rusland, de besneeuwde vlaktes van Siberië, de droge steppes van Mongolië en de valleien in China, waarbij je in de verte een glimp kunt opvangen van de Chinese Muur.

De ervaring aan boord is minstens zo interessant, want de kans is groot dat je onder het genot van een fles wodka nieuwe vrienden maakt in de trein. Voor elke treinliefhebber zou de Transsiberië Express bovenaan de bucketlist moeten staan. ► Lees hier meer over de treinreis met de Transsiberië Express

Oriënt Express, Londen – Venetië

Een van de meest legendarische treinreizen is de Oriënt Express, een rit die nostalgische gevoelens oproept rond glitter, glamour en spannende moordintriges. Oorspronkelijk (al vanaf 1883!) reed deze trein van Parijs naar Istanbul. In 1977 is deze verbinding opgeheven, maar de laatste jaren is de Oríënt Express nieuw leven ingeblazen door Belmond Hotels.

Treinreizen Oriënt Express

Je kunt de treinreis maken van Londen naar Venetië en het is een en al luxe dat de klok slaat. Glimmende rijtuigen, houten compartimenten en dikke tapijten doen de romantiek herleven van het reizen per trein. Minimale vereisten voor deze treinreis zijn een vette bankrekening en elegante kleding, want er geldt er een dresscode in de dinerwagon. Website: www.belmond.com

California Zephyr, Chicago – San Francisco

Wie met de trein dwars door Amerika wil reizen, koopt een ticket voor de California Zephyr. Dit is de mooiste treinreis van de Verenigde Staten waarmee je in 51 uur en 20 minuten van het winderige Chicago naar San Francisco rijdt, waar je de lucht van de Stille Oceaan kunt opsnuiven. Je rijdt over spoorlijnen die al rond 1869 zijn aangelegd om het Wilde Westen te ontginnen. Tijdens de treinreis zie je alle landschappen van de VS voorbij komen, van verlaten vlaktes en prairies tot de Rockies en de besneeuwde bergtoppen van de Sierra Nevada. Het is het langste traject van Amtrak, de nationale spoorwegmaatschappij van Amerika. Website: www.amtrak.com

Reunification Express, Vietnam

De Reunification Express is de meest iconische treinreis van Vietnam waarmee je dwars door het land reist, van Hanoi in het noorden naar Ho Chi Minh City in het zuiden. In 36 uur reis je door rijstvelden, vissersdorpjes, drukke stadswijken en dichte jungle waarbij de bananenbladeren tegen de ramen klapperen. Soms zie je dorpelingen zo dichtbij vanuit je treinraampje, dat je oogcontact kunt maken en kunt zwaaien.

Je rijdt over een 1726 kilometer lange spoorlijn die al in de jaren ’30 door de Fransen is aangelegd. Tijdens de Vietnamoorlog werd het spoor duizenden keer beschadigd, maar na de val van Saigon in 1975 slaagde de communistische regering erin om in recordtempo de 1334 bruggen en 27 tunnels weer te herstellen. Het noorden en zuiden van Vietnam werden daarmee herenigd. De verbinding staat ook wel bekend als de Noord-Zuidlijn, niet te verwarren met de metrolijn in Amsterdam. Website: www.dsvn.vn

Rovos Rail, Zuid-Afrika – Botswana

Een van de mooiste treinreizen in Afrika is de Rovos Rail, van Pretoria in Zuid-Afrika naar de Victoria watervallen in Zimbabwe. In vijf dagen tijd tuf je door het adembenemende Afrikaanse landschap, waarbij je onderweg kunt uitstappen voor een safari in Hwange National Park. Aan het einde van de rit sta je versteld van het bulderende water van een van de breedste en mooiste watervallen ter wereld.

Treinreizen en Rovos Rail

Het is een luxe treinreis waarbij je slaapt in klassieke houten compartimenten die eerder aandoen voor een hotel. Je kunt zelfs kiezen voor een koninklijke suite met Victoriaans bad. De prijs is fors, maar daarvoor zijn wel alle maaltijden, drankjes en excursies inbegrepen. Deze treinreis staat ook wel bekend als de ‘Pride of Africa’. Website: www.rovos.com

The Ghan, Australië

The Ghan is een 2979 kilometer lange spoorverbinding die al meer dan 80 jaar dwars door het hart van Australië loopt, van noord naar zuid. De treinreis verbindt het zuidelijke Adelaide met het noordelijke Darwin, met een tussenstop in Alice Springs. Eindeloze woestijnvlaktes en rotsformaties schieten voorbij als je door het uitgestrekte binnenland van Australië rijdt.

De trein is vernoemd naar geharde Afghaanse handelaren en hun kamelenkaravanen die in de 19e eeuw de Australische outback doorkruisten. Daarom staat de treinreis ook wel bekend als The Afghan Express. De reis duurt 3 dagen en 2 nachten, en een auto mag mee aan boord.

Baikal-Amoer Mainline, Rusland – Siberië

De Baikal-Amoer Mainline is het kleinere broertje van de Transsiberië Express, maar veel minder bekend en toeristisch. Ook deze spoorlijn – die meestal gewoon BAM wordt genoemd – loopt in Rusland van het westen naar het oosten. De treinreis begint in Tayshet en brengt je in minimaal vier dagen in het hart van Siberië, waar de temperatuur in de winter tot – 60 °C kan zakken. Het eindstation is Komsomolsk, niet ver van de Pacfische kust.

De treinreis loopt door een uitgestrekte wildernis van moerassen, toendra’s, bergketens en honderden rivieren, meestal in permafrostgebieden. Wil je alvast in de stemming komen? Lees dan het boek BAM. Een reis van niets naar niets van Jelle Brandt Corstius, die verhaalt over zijn ervaringen met deze treinreis.

Voor het laatst bijgewerkt op 10 maart 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de mooiste treinreizen ter wereld, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Belmond Hotels; Rovos Rail.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam