6x geld terug van je luchtvaartmaatschappij

Weet je wanneer je geld kan terugvragen bij je luchtvaartmaatschappij? Er kan van alles fout lopen als je gaat vliegen. De luchtvaartmaatschappij kan je vlucht annuleren, wijzigen of overboeken. Je kunt te maken krijgen met een flinke vertraging. Je krijgt een andere stoel of je bagage is beschadigd geraakt tijdens de vlucht.

Soms is er sprake van overmacht en kan de luchtvaartmaatschappij er niets aan doen. Andere keren kun je wel degelijk geld terugkrijgen van de vliegtuigmaatschappij. In ieder geval moet je zelf aan de bel trekken als er iets misgaat, want het geld verschijnt niet spontaan retour op je bankrekening. Hier leggen we 6 situaties uit waarin je geld kunt terugkrijgen van je luchtvaartmaatschappij.

Vlucht vertraagd, geannuleerd of overboekt?
Check hier of je recht hebt op compensatie

#1 Een overboeking van je vlucht

Veel luchtvaartmaatschappijen ‘overboeken’ op populaire vluchten. Ze laten dus meer passagiers een ticket kopen dan er eigenlijk in het vliegtuig kunnen. Ze hebben de ervaring dat er altijd wel wat passagiers de vlucht annuleren of niet komen opdagen, en zo wordt de maximale capaciteit in het vliegtuig benut.

Soms is dat niet zo en zijn er teveel passagiers voor een vlucht. Bij een overboeking of instapweigering heb je dan recht op compensatie. De luchtvaartmaatschappij vraagt vrijwilligers om een andere vlucht te nemen, maar daarvoor mag je wel een financiële vergoeding verlangen. Ook kun je de luchtvaartmaatschappij vragen de kosten van maaltijden, drankjes en een eventuele hotelovernachting voor haar rekening te nemen. Die vergoeding is nog hoger als je helemaal afziet van je vlucht. Je moet dan in ieder geval het geld terug krijgen van je ticket.

#2 Een annulering van je vlucht

Het is flink balen als je vlucht wordt geannuleerd, vooral als je voor dringende zaken naar het buitenland moet (denk aan een bruiloft, een sterfgeval of een belangrijke zakelijke meeting). Bij een annulering is de luchtvaartmaatschappij je verplicht een alternatieve vlucht aan te bieden. Als je al op het vliegveld bent, heb je recht op consumpties en een eventuele hotelovernachting.

Je kunt echter ook besluiten niet te vertrekken, en dan moet je je geld terugkrijgen van het vliegticket dat je hebt betaald. Daarnaast heb je recht op een financiële compensatie tussen de € 125 en € 600. Dat is afhankelijk van de afstand die je vliegt. Je kunt alleen geld terug krijgen als je naar of binnen de Europese Unie vliegt. En je krijgt geen compensatie als er sprake is van overmacht, zoals bij slecht weer, stakingen van luchthavenpersoneel of politieke onrust.

#3 Een vertraging van je vlucht

Een vertraging van je vlucht is al net zo vervelend. In de meest extreme gevallen kan een vlucht langer dan 24 uur zijn vertraagd (zelf hebben we een keer 28 uur moeten wachten tot ons vliegtuig vertrok…). Als je naar of binnen de Europese Unie vliegt, heb je bij een vertraagde vlucht ook recht op compensatie. De vertraging moet dan minimaal 3 uur bedragen. De vergoeding per passagier loopt uiteen van € 250 tot € 600. Hoe langer de vertraging en hoe verder je vliegt, hoe meer geld je terugkrijgt van je luchtvaartmaatschappij.

Hier gelden eveneens de kleine lettertjes. Je kunt fluiten naar een vergoeding als er sprake is van onverwachte gebeurtenissen waar de luchtvaartmaatschappij niets aan kan doen, zoals harde wind, een vulkaanuitbarsting of lokale oproer. Bij een langdurige vertraging (vanaf 2 uur) heb je wel recht op vouchers voor maaltijden en een eventuele hotelovernachting. Dit is afhankelijk van de afstand die je vliegt en de duur van de vertraging.

#4 Een wijziging van je vlucht

Het kan zijn dat een luchtvaartmaatschappij de vluchttijd wijzigt. Vooral in vakantieperiodes gebeurt dat weleens en wordt het vertrekschema aangepast om drukke vliegroutes te vermijden. Als de vliegtuigmaatschappij dit minimaal twee weken voor vertrek kenbaar maakt, heb je helaas geen recht om geld terug te krijgen.

Als de vluchttijden binnen twee weken voor vertrek worden gewijzigd, heb je in bepaalde gevallen wél recht op compensatie. Dat is bijvoorbeeld het geval als je een dag eerder of later vertrekt. Je hebt dan een extra hotelnacht nodig, of je hebt een hotelnacht geboekt die je helemaal niet gebruikt. Dit kan ook voor een huurauto gelden. In die gevallen moet de luchtvaartmaatschappij je hiervoor compenseren. Je moet wel vliegen naar of binnen de Europese Unie.

#5 Een wijziging van je stoel

Bij het boeken van een vliegticket is de luchtvaartmaatschappij je verplicht om je van A naar B te brengen. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kun je tegen betaling ook je eigen stoel kiezen, maar daar heb je geen recht op. Een stewardess kan je vragen van stoel te wisselen omdat families bij elkaar willen zitten of om het gewicht in het vliegtuig beter te verdelen (dat gebeurt met name in kleinere vliegtuigen). Klagen heeft dan niet zoveel zin. Honoreer het verzoek en in het beste geval krijg je een gratis drankje of snack van de stewardess.

Anders is het als je van klasse moet veranderen of moet inleveren in de mate van comfort. Veel luchtvaartmaatschappijen hebben in hun voorwaarden staan dat je geld kunt terugkrijgen als je van een stoel in de businessclass moet verhuizen naar een stoel in economyclass. Dat geldt eveneens als je van een stoel met extra beenruimte moet verkassen naar een gewone stoel met krappe beenruimte. Op zich logisch, want voor je voorkeursstoel heb je extra betaald.

#6 Beschadiging of verlies van je bagage

Als je ziet hoe luchthavenpersoneel met koffers, reistassen en rugzakken omgaat, kan het niet anders dat bagage soms beschadigd raakt. Het is hierbij de vraag hoe erg schade is. Luchtvaartmaatschappijen willen niet opdraaien voor kosten die voortvloeien uit ‘normaal gebruik’ van de bagage. Je krijgt dus geen geld terug bij krassen, deukjes, vlekken en andere gebruikssporen. Bij grotere beschadigingen, zoals een koffer die uit elkaar valt, kun je wel compensatie krijgen. Meld dit binnen 7 dagen bij de luchtvaartmaatschappij, maar het liefst meteen als je aankomt op het vliegveld en de beschadiging constateert.

Bij verlies van je bagage is pas sprake als deze na 21 dagen nog steeds niet is gevonden. Probeer dan een claim in te dienen bij je luchtvaartmaatschappij, al zullen ze zich beroepen op hun algemene voorwaarden. Daarin staat de aansprakelijkheid beperkt is bij verlies van je bagage, omdat ze niet weten welke kostbare bezittingen je allemaal meeneemt. Bij verlies van je bagage kun je soms beter een claim indienen bij je verzekeringsmaatschappij, als je tenminste een reisverzekering hebt afgesloten.

Voor het laatst bijgewerkt op 21 maart 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over geld terugkrijgen van je luchtvaartmaatschappij, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/fantazista; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

1 reactie

 • Mijn vluchttijden zijn veranderd
  Vaak staat in de voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij dat zij vluchttijden mag veranderen. Of u een vergoeding krijgt, hangt af van het moment waarop de tijden veranderen en hoe groot het verschil is. U heeft recht op een vergoeding voor uw Europese vlucht in deze situaties:

  Uw vluchttijd verandert tussen 7 en 14 dagen vóór vertrek. En hierdoor vertrekt u meer dan 2 uur eerder of u komt meer dan 4 uur later aan.
  Uw vluchttijd verandert minder dan 7 dagen vóór vertrek. En hierdoor vertrekt u meer dan 1 uur eerder of u komt meer dan 2 uur later aan.
  Hoeveel geld u terugkrijgt, verschilt per vlucht:

  tot en met 1.500 kilometer: € 250
  meer dan 1.500 kilometer, binnen de EU: € 400
  1.500 tot 3.500 kilometer, buiten de EU: € 400
  meer dan 3.500 kilometer: € 600

  Bron: juridisch loket