Vlucht gemist: worden de kosten vergoed?

Vlucht gemist en vergoeding kostenHet zal je maar gebeuren: je bent ruim op tijd op het vliegveld, maar mist alsnog je vlucht door de lange wachtrijen. Dat is natuurlijk geen goed begin van je vakantie en enorm balen. En hoe zit het eigenlijk met de kosten? Krijg je die vergoed als je je vlucht mist? Reisverzekering-expert Bart Knopperts van Independer legt het uit.

Rechtsbijstandsverzekering

Als je je vlucht mist terwijl het vliegtuig wel gewoon vertrokken is, krijg je de kosten niet vergoed. Dit valt ook niet onder de dekking van je reisverzekering of annuleringsverzekering.

Je kunt wel je rechtsbijstandsverzekering gebruiken om een claim bij Schiphol neer te leggen en de kosten vergoed te krijgen. Je moet dan wel kunnen aantonen dat het écht niet jouw schuld is dat je je vlucht gemist hebt. Bijvoorbeeld door bewijs aan te leveren dat je al ruim voor de vertrektijd op het vliegveld aanwezig was.

Je vlucht is vertraagd of geannuleerd

Je hebt wel recht op een vergoeding als je vlucht meer dan drie uur is vertraagd of helemaal geannuleerd is. Dan heb je ook recht op bijvoorbeeld eten, drinken en de mogelijkheid om je op te frissen. Is de vertraging meer dan een dag? Dan kan de luchtvaartmaatschappij regelen dat je een vergoeding krijgt voor een overnachting. Bewaar altijd alle bonnetjes. Die moet je namelijk indienen bij de luchtvaartmaatschappij om je kosten vergoed te krijgen.

Hou er wel rekening mee dat je geen recht hebt op een vergoeding als je vlucht vertraagd of geannuleerd is door een buitengewone omstandigheid, zoals noodweer of een staking van de luchtverkeersleiding.

Vlucht gemist vertraagd

Schiphol schrapt deze zomer duizenden vluchten. Als jouw vlucht hierdoor geannuleerd wordt heb je recht op een vergoeding van het betaalde bedrag. Dit wordt geregeld door degene die de reis uitvoert of de organisatie waar je je reis hebt geboekt.

Bij een pakketreis heb je automatisch recht op vergoeding van het hele pakket. Als je je vlucht, verblijf en huurauto los hebt geboekt, heb je alleen recht op terugbetaling van je vliegticket. De overige kosten die je hebt gemaakt zijn voor eigen rekening. Kun je je boekingen niet meer kosteloos annuleren? Check dan of je annuleringsverzekering in dit geval een vergoeding biedt.

Achtergebleven of zoekgeraakte bagage

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je bagage niet is meegekomen op de vlucht. Dan mag je op kosten van de luchtvaartmaatschappij of je reisverzekeraar noodzakelijke spullen aanschaffen, zoals toiletartikelen en ondergoed. Bewaar wel altijd de bonnetjes.

Vlucht gemist bagage

Als je bagage is zoekgeraakt kun je de kosten van je verloren spullen verhalen op de luchtvaartmaatschappij of je reisverzekering. Meld bij de luchthaven dat je bagage is kwijtgeraakt. Meestal kan dit bij de bagageservice van de douane en moet je een formulier invullen. Het is belangrijk dat je dit doet, anders neemt de luchtvaartmaatschappij of reisverzekeraar je claim niet in behandeling.

Goed voorbereid op reis

Bereid je goed voor op je reis. Bedenk wat voor vakantie je gaat maken en welke dekking je daarbij nodig hebt. Download de app van je vliegveld, zoals de Schiphol app om de hoogte te blijven van je vlucht. Check ook wat je al bij andere verzekeringen hebt ondergebracht zodat je niet dubbel betaalt en kies de verzekering die het beste bij jouw situatie past.

Voor het laatst bijgewerkt op 2 september 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over vergoeding kosten bij een gemiste vlucht, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Independer; Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam