Paspoort voor op reis

Paspoort op reisControleer ruim voordat je op reis gaat óf en hoe lang je paspoort nog geldig is. Vroeger kon je vlak voor vertrek je paspoort nog even snel vernieuwen. Je wachtte gewoon bij het gemeenteloket op een nieuw paspoort dat je meteen kon meenemen. Maar sinds de aanslagen in New York in 2001 gelden er nieuwe regels en duurt het een week voordat je nieuwe paspoort gereed is. In het kader van een betere beveiliging worden paspoorten op een centrale plek in Nederland voorzien van je persoonlijke gegevens.

Na de aanvraag hoef je niet snel weer aan te kloppen bij het gemeentehuis. Een paspoort is 10 jaar geldig als je 18 jaar of ouder bent. Voor kinderen jonger dan 18 is het paspoort 5 jaar geldig.

Voor identiteitskaarten geldt eveneens een wachttijd van een week. Het grootste verschil tussen een paspoort en een identiteitskaart is de dekking. Een paspoort is voor de hele wereld geldig, terwijl een Nederlandse identiteitskaart slechts geldig is in 37 Europese landen (en Turkije en Georgië).

Bescherm je paspoort als je op reis gaat
Bestel online een paspoorthoes bij Bol.com

Pasfoto voor je paspoort

Bij de aanvraag in het gemeentehuis moet je één recente pasfoto meenemen van goede kwaliteit. Deze foto moet recht in het gezicht zijn gefotografeerd tegen een lichte, egale achtergrond, dus niet van opzij. Je mond moet gesloten zijn, je moet rechte schouders hebben en je haren mogen niet in je gezicht hangen. Eerst mocht je ook geen bril op hebben, maar die ridicule eis is vervallen.

Let hier goed op, want soms doen gemeenteambtenaren hier erg moeilijk over. Ga naar een fotozaak waar ze precies weten aan welke eisen een paspoortfoto moet voldoen. Bij de aanvraag van het paspoort in het stadhuis moet je ook je vingerafdrukken achterlaten, van duimen en wijsvingers. De veiligheidscriteria lijken elk jaar strenger te worden.

Kinderen en een paspoort

Kinderen hebben tegenwoordig een eigen reisdocument nodig. Sinds juni 2012 kunnen kinderen niet meer bijgeschreven worden in het paspoort van hun ouder(s). Ook bijschrijvingen van kinderen in het paspoort zijn sinds die tijd niet meer geldig. Voor het aanvragen van een paspoort hebben kinderen tot hun 18e jaar toestemming nodig van beide ouders. Kinderen moeten voor de pasfoto’s aan dezelfde eisen voldoen aan volwassenen. Bij baby’s is het nog wel eens lastig om het mondje gesloten te krijgen, maar gelukkig gaan ambtenaren hier in het algemeen wat soepeler mee om.

Spoedprocedure paspoort

Als je in geval van nood toch snel nieuwe reisdocumenten nodig hebt, kun je een spoedprocedure aanvragen. Meestal kun je je paspoort dan ophalen op de eerstvolgende werkdag (garanties worden echter niet gegeven). Dit brengt wel extra kosten met zich mee. Voor meer informatie kun je terecht bij de afdeling Burgerzaken van je gemeente.

Bij het aanvragen van een nieuw paspoort, kun je je oude exemplaar houden. De gemeente perst er dan wel een paar gaten in om het document ongeldig te verklaren. Als je een visum in je paspoort hebt dat nog geldig is, kan de ambtenaar die ene pagina intact houden. Je kunt in je nieuwe paspoort een verwijzing laten opnemen naar een visum in je verlopen exemplaar, maar dan moet je wel altijd twee paspoorten meenemen op reis.

Verlies of diefstal van een paspoort

Het is frustrerend als je op reis je paspoort kwijtraakt. Verlies of diefstal van je paspoort levert wat gedoe op, want vaak heb je een nieuwe nodig om verder te kunnen reizen. Mocht je een identiteitskaart bij je hebben in een Europees land, dan kun je hiermee nog uit de voeten. Maar sowieso moet je een vermissing van je paspoort snel doorgeven aan de autoriteiten. Criminelen en mensenhandelaren kunnen het document misbruiken.

Paspoort diefstal

Ben je in Nederland op vakantie? Dan moet je verlies of diefstal van je paspoort doorgeven aan je eigen gemeente (dus niet bij de politie). Bij steeds meer gemeenten, zoals Amsterdam, kan dat online. Je kunt dan meteen een nieuw paspoort aanvragen. In het buitenland moet je de vermissing wél doorgeven aan de plaatselijke politie. Zorg dat je een aangiftebewijs mee krijgt. Kinderen vanaf 12 jaar doen zelf aangifte van vermissing.

Nooddocument aanvragen

Met dit aangiftebewijs kun je een nieuw paspoort aanvragen bij de Nederlandse ambassade of het consulaat. Op onze website staan de adressen van alle Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland. Als je binnen vier weken verder wil reizen, krijg je een nooddocument (of noodpaspoort). Dat is alleen geldig voor de reis die je op dat moment aan het maken bent. De aanvraag van een nooddocument duurt een paar werkdagen, dus misschien moet je je vakantie wat verlengen.

Op www.nederlandwereldwijd.nl zie je per land of gebied wat je moet doen om een nooddocument aan te vragen. Daarnaast kun je contact opnemen met de helpdesk van het Bureau Nooddocumenten op Schiphol. De helpdesk is 24 uur per dag open en bereikbaar via telefoonnummer 020-6038692.

Tip: maak een kopie en een foto van je de pagina met persoonsgegevens die in je paspoort zit. De foto kun je opslaan in de Cloud of naar jezelf mailen voordat je op reis gaat. Een papieren kopie kun je meenemen bij je reispapieren. Dit maakt de aanvraag van een noodpaspoort (hopelijk) makkelijker.

Kosten paspoort en identiteitskaart

Hieronder wordt een indicatie gegeven van de kosten van de aanvraag van reisdocumenten. Als voorbeeld zijn de kosten genomen die de gemeente Amsterdam in rekening brengt (anno 2022). Een paspoort of identiteitskaart voor kinderen is goedkoper dan voor volwassenen. Je ziet dat de kosten de afgelopen jaren flink zijn gestegen.

  • Nationaal paspoort 32 pagina’s: € 75,80 (in 2013: € 50,35)
  • Nederlandse identiteitskaart: € 68,50 (in 2013: € 41,90)
  • Spoedprocedure paspoort: € 127,40 (was in 2013: € 96,95)
  • Spoedprocedure identiteitskaart: € 120,10 (was in 2013: € 88,50)
  • Sinds maart 2014 zijn er geen extra kosten meer bij vermissing, beschadiging of diefstal.

Voor het laatst bijgewerkt op 4 februari 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een paspoort voor op reis, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Iana Alter/Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam