Woning (onder)verhuren tijdens je wereldreis

Je gaat op wereldreis, maar wilt je woning graag houden. Natuurlijk wil je hier tijdens de reis zo min mogelijk kosten aan hebben, je wilt immers zo veel mogelijk geld op je rekening houden en kunnen uitgeven aan je wereldreis. De huur of hypotheek van je woning is (waarschijnlijk) een grote maandelijkse vaste last. Om de kosten hiervoor te dekken, kun je ervoor kiezen om je woning te verhuren tijdens je wereldreis. Wij vertellen je waar je rekening mee moet houden bij het (onder)verhuren van je woning.

Toestemming voor verhuur

Als je je woning wilt (onder)verhuren, ben je verplicht hiervoor toestemming te vragen bij de verhuurder of hypotheekverstrekker. Doe je dit niet en komt de verhuurder of hypotheekverstrekker daar achter, dan kan deze de kosten die gemaakt zijn om te onderzoeken of jij je woning illegaal verhuurt op jou verhalen. Daarbij moet je in dat geval ook de winst die je gemaakt hebt op de verhuur afgeven. Vraag en krijg je toestemming voor de onderverhuur? Dan kan je verhuurder of hypotheekverstrekker ook bepaalde voorwaarden stellen aan de onderhuur. Zorg er altijd voor dat je de goedkeuring van de verhuurder of hypotheekverstrekker schriftelijk laat vastleggen.

Huurder vinden

Vraag rond in je familie- en vriendenkring of iemand op zoek is naar een (tijdelijke) woning of iemand kent die geïnteresseerd zou kunnen zijn. Je kunt ook een advertentie plaatsen op sociale media en vragen of je vrienden deze willen delen. Lukt het niet om een huurder te vinden? Dan kun je er ook voor kiezen een verhuurbedrijf in te schakelen. Zo’n bedrijf zal wel bemiddelingskosten in rekening brengen.

Uitschrijving gemeente

Ga je langer dan acht maanden weg? Dan ben je in principe verplicht je uit te schrijven bij de gemeente. Als je je woning wilt behouden, is een inschrijving bij de gemeente echter verplicht. Je moet voor je woning namelijk gemeentelijke belastingen betalen, zoals onroerendezaakbelasting en afvalstoffenheffing. Gelukkig is er een oplossing: als je een verzoek indient bij de Belastingdienst om tijdens je wereldreis in Nederland belastingplichtig te blijven, mag je ingeschreven blijven staan bij de gemeente.

Andere vaste lasten

Naast de huur of hypotheek zijn er natuurlijk nog meer vaste lasten aan je woning verbonden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan eventuele woonverzekeringen, het telecomabonnement en het energiecontract. Je kunt de verzekeringen, telecom en energie vergelijken via een vergelijkingssite. Wellicht kun je hier nog wat op besparen, en die besparing komt tijdens je wereldreis vast goed van pas. Ook is het handig om met deze vaste lasten rekening te houden met het bepalen van de huurprijs die je vraagt voor de woning.

Huurcontract

Kies, indien mogelijk, voor een huurprijs die alle vaste lasten van je woning dekt. Kijk ook naar de markt; wat is een reële huurprijs om te vragen? Het kan ook zijn dat je verhuurder of hypotheekverstrekker bepaalde eisen stelt aan de huurprijs die jij vraagt, om een betalingsachterstand te voorkomen. Het kan ook handig zijn om een borg te vragen, indien de onderhuurder iets in je woning kapotmaakt. Zorg ervoor dat je een duidelijk huurcontract opstelt, waarin ook vermeld staat voor welke periode je de woning verhuurt.

Voor het laatst bijgewerkt op 31 oktober 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over je woning (onder)verhuren tijdens je wereldreis, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam