Tips voor het boeken van een Airbnb

Zelf zijn we een grote fan van Airbnb. Het is geweldig om een heel appartement voor jezelf te hebben, midden in de grote stad, voor dezelfde prijs als een standaard hotelkamer in een overgewaardeerd hotel. In een Airbnb heb je het gevoel één van de locals te zijn en je ziet buurten waar je als toerist niet zo snel komt. Je doet boodschappen in dezelfde supermarkt, je drink koffie in hetzelfde koffietentje en je eet een heerlijke maaltijd in hetzelfde buurtrestaurantje. ‘s Ochtends kun je op je gemak ontbijten en ‘s avonds strek je je uit op de bank van de host des huizes.

We hebben in verschillende delen van de wereld geslapen op een Airbnb-adres, en meestal met goede ervaringen. Maar we merken wel dat het aanvankelijke hosannagevoel over Airbnb aan het slijten is. De ongedwongenheid van ‘het slapen bij iemand thuis’ verdwijnt bij het verhuurplatform voor toeristen. Er zijn meer dingen waar je rekening mee moet houden. Mocht je ooit op een Airbnb-adres willen overnachten: probeer het vooral eens uit! Maar lees eerst deze zes tips voor het boeken van een Airbnb.

Airbnb in het centrum van Barcelona.

#1 Doe je Airbnb-boeking op tijd

Airbnb is zijn onschuld van de begintijd verloren. Het verhuurplatform wordt groter, commerciëler en populairder. Voor Airbnb-adressen in grote steden als Parijs, Barcelona en New York is massale belangstelling, waardoor je er vroeg bij moet zijn als je hier wilt overnachten. De leukste plekken op de beste locaties zijn snel weg. Maak je reservering het liefst een halfjaar van tevoren. Er zal altijd tot het laatst veel aanbod zijn, maar als je last minute een Airbnb wilt boeken, zijn de overblijvende adressen eigenlijk drie keer niks.

#2 Staar je niet blind op de beschikbare data

Als je zoekt op een specifieke datum in een bepaalde stad, komen er eindeloos veel Airbnb-adressen tevoorschijn. Dat wil echter niet zeggen dat al deze adressen ook beschikbaar zijn. Veel verhuurders ‘vergeten’ de agenda met vrij beschikbare data bij te werken. Wij hebben het zelf vaak meegemaakt: je stuurt een reserveringsverzoek en je krijgt als antwoord van de verhuurder dat het appartement ‘niet beschikbaar’ is. Waarom staat dat dan niet in de agenda?

Dit kan heel frustrerend zijn, vooral als je kort van tevoren nog een Airbnb-adres wilt regelen. Je voorkomt de nodige frustratie door te zoeken naar Airbnb-adressen met een optie om direct te reserveren, zonder dat je eerst de goedkeurig van de verhuurder moet afwachten.

#3 Verkoop jezelf bij het boeken van een Airbnb

In de begintijd van Airbnb waren de huurders kieskeurig. Verhuurders waren al lang blij dat ze verzoeken kregen van toeristen om in hun huis of appartement te overnachten, zodat ze wat konden bijverdienen. Tegenwoordig is het omgekeerd en zijn juist de verhuurders kieskeurig. Airbnb is zo populair en er is zoveel vraag, zeker in grote steden, dat verhuurders selectief kunnen zijn. Dat geldt vooral voor verhuurders op de beste locaties, die eerst je reserveringsaanvraag bekijken voordat ze deze goedkeuren.

Verkoop jezelf dus als je een reservering aanvraagt: vertel wie je bent en wat je komt doen. Het helpt als je al wat positieve recensies van eerdere verhuurders hebt gekregen. Zet zeker een foto van jezelf in je profiel en geef een omschrijving van jezelf.

Airbnb aan het strand van het Albanië.

#4 Scheid het koren van het kaf

Nu Airbnb zo gewild is, zijn er ook een hoop commerciële huisbazen en huisjesmelkers in deze markt gesprongen. Zij verhuren meerdere appartementen permanent aan toeristen, omdat ze zo meer geld verdienen. In vele steden is dit niet toegestaan, zoals in Amsterdam en Berlijn, maar het is kennelijk lastig deze verhuurders aan te pakken. Als toerist wil je liever niet in zo’n appartement belanden: het staat vol met goedkope Ikea-meubels en elke sfeer ontbreekt. Het heeft niets meer te maken met de authentieke Airbnb-ervaring waarvoor het platform ooit was opgericht, waarbij je wilt overnachten in een persoonlijk huis met boekenkasten, kamerplanten en een keuken met een kruidenrekje.

Een Airbnb-adres van een commerciële verhuurder kun je al snel achterhalen. Bekijk de foto’s en lees de reviews. Als je de sleutel ergens anders moet ophalen, weet je eigenlijk al dat je fout zit. Mocht je toch op zo’n adres overnachten, dan loop je ook nog het risico dat je plotseling op straat komt te staan als de gemeente het ‘ontdekt’ en een inval doet.

#5 Lees de reviews

We zeiden het al hierboven om commerciële grootverhuurders te herkennen: lees de reviews. De eerdere ervaringen van andere huurders zijn de beste bron van betrouwbare informatie, want deze zijn namelijk allemaal afkomstig van mensen die het Airbnb-adres daadwerkelijk hebben geboekt en ervoor hebben betaald. Zo kom je soms schokkende ervaringen tegen van reizigers die te maken kregen met een host die de reservering een dag voor aankomst heeft gecanceld. Dat wil je niet meemaken!

Stel je voor dat je alles maanden van tevoren hebt geregeld voor een stedentrip naar New York, en dat de Airbnb-verhuurder je reservering op het laatste moment ongedaan maakt. Dat is namelijk een recht dat hosts hebben. Dan moet je binnen een dag nog een peperduur hotel in New York zien te regelen. Verblijf alleen op Airbnb-adressen met meerdere reviews, en het liefst met minimaal vier sterren. Dat is misschien oneerlijk voor hosts die net beginnen, maar laat anderen maar de kastanjes voor je uit het vuur halen 😉

#6 Kijk ook naar alternatieven

Na een tijdje zal je te maken hebben met goede en minder goede Airbnb-ervaringen. Het zal niet altijd een geweldige ervaring zijn, omdat het huis tegenvalt of omdat het zo moeizaam is om een Airbnb-adres te boeken. Dan is het misschien tijd om te kijken naar alternatieven. Vergeet niet dat er naast Airbnb talloze andere websites bestaan waarop particulieren een appartement of vakantiehuis aanbieden. Deze zijn minder populair (of bekend), waardoor het aanbod groter is en de prijzen lager zijn.

Een goed alternatief is bijvoorbeeld Wimdu, die alleen al betere foto’s op de site heeft staan dan Airbnb en waarbij het reserveringsproces minder omslachtig is. HomeAway heeft een immens aanbod van meer dan 1 miljoen vakantiehuizen en appartementen, die vaak eigendom zijn van particulieren die wat willen bijverdienen. Dan heb je weer te maken met verhuurders die blij zijn als je hun huis uitkiest.

Voor het laatst bijgewerkt op 22 september 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het boeken van een Airbnb, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!