Meeste souvenirs gaan de prullenbak in

MEESTE SOUVENIRS GAAN DE PRULLENBAK IN

SouvenirAmsterdam, 4 september 2013 – Iedereen doet het wel eens: tijdens je vakantie een leuk souvenir meenemen voor het thuisfront. Maar die familieleden en vrienden vragen zich af wat ze moeten met die prullaria. Na de zomervakantie belanden de meeste zorgvuldig uitgezochte en meegebrachte souvenirs in de prullenbak, blijkt uit recent onderzoek van vliegticketzoekmachine Skyscanner.

Meer dan twee derde (69 procent) van de ondervraagde mensen geeft aan souvenirs niet te waarderen en 15 procent gooit het dan ook meteen weg. De moeite en het geld kunnen dan ook beter aan andere dingen worden besteed, zo lijkt uit.

Uit het onderzoek, dat is gehouden onder 2000 mensen, blijken beeldjes (14 procent) op nummer 1 te staan in de top tien van meest ongewenste souvenirs om te ontvangen, gevolgd door grappige T-shirts (9 procent) en goedkope sieraden (9 procent). De klassieke souvenirs als sleutelhangers en magneten voor op de koelkast (7 procent) worden ook niet meer gewaardeerd. Voedingsmiddelen, sneeuwbollen en nep dvd’s blijken allemaal met 4 procent evenmin in de smaak te vallen.

Toch zijn deze ongewenste geschenken niet goedkoop. Meer dan 8 van de 10 vakantiegangers (82 procent) in Europa geeft per jaar 5,9 miljard euro uit aan souvenirs. Van de gemiddelde € 39 die wordt uitgegeven aan souvenirs, gaat € 27,- verloren aan ongewenste giften. 14 procent zegt meer dan € 45 uit te geven aan souvenirs voor het thuisfront en 9 procent meer dan € 60, waarvan dus ongeveer € 40 wordt weggegooid.

De resultaten onthullen dat slechts 4 procent van de achterblijvers zijn of haar ontvangen cadeau nuttig vindt. 18 procent van de souvenirs wordt weggestopt in kasten en 10 procent wordt rechtstreek aan het goede doel gedoneerd.

Een brutale 6 procent geeft toe het souvenir als cadeau voor iemand anders te gebruiken en 3 procent verkoopt het online (vaak met winst) op sites als Marktplaats. Een kleine 2 procent is weleens zo ver gegaan om het ‘per ongeluk’ te breken en 1 procent weigerde het geschenk gewoon aan te nemen.

Het onderzoek onthult ook dat vrienden (24 procent) en ouders (19 procent) het vaakst ongewenste souvenirs meebrengen ondanks dat zij de ontvangers toch het best kennen.

Top 10 van meest ongewenste souvenirs:

  1. Beeldje
  2. Grappig T-shirt
  3. Goedkope sieraden
  4. Sleutelhanger
  5. Magneet
  6. Voedingsmiddel
  7. Sneeuwbol
  8. Nep dvd
  9. Lokale drank
  10. Souvenir uit vliegtuig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 65+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!