Tips voor het eten van insecten op reis

Gefrituurde sprinkhanen
Gefrituurde sprinkhanen

TIPS VOOR HET ETEN VAN INSECTEN OP REIS

Amsterdam, 12 maart 2014 – Hier walgen we ervan, maar in grote delen van Azië, Afrika en Zuid-Amerika is het eten van insecten een delicatesse. Op markten zie je er bakken vol van, klaar om ze zo eten ‘uit het vuistje’ of om verder te bereiden. In een dorpje in Laos moet je niet gek opkijken als je in een restaurantje wat geroosterde kevers op je bord ziet liggen.

Ook in crisissituaties kan het handig zijn. Een Duitse backpacker die de weg kwijtraakte in Australië, heeft een maand kunnen overleven op een dieet van insecten en vliegen. Want hoe afschrikwekkend ze ook zijn, insecten zijn namelijk heel gezond. Ze zijn rijk aan eiwitten, vetten, calcium, proteïne en koolhydraten. De Verenigde Naties hebben ooit eens onderzocht dat er 1900 verschillende soorten insecten op de wereld zijn die een mens kan eten. En ze kosten bijna niks.

Hier wat tips voor het eten van insecten op reis, als je durft. Extra tip: neem er een biertje bij.

Sprinkhanen

Sprinkhanen zal je het meeste tegenkomen op reis. In gefrituurde vorm worden ze vaak als snack verkocht, bijvoorbeeld op bus- en treinstations. Dan zijn ze ook het lekkerst. Door hun dikke lijf en dikke poten zijn ze  gemakkelijk eetbaar.

Wil je ze zelf bereiden, sla ze dan dood met een tak en haal de vleugels en het onderste stuk van de poten er af. Je kunt ze bakken in wat boter en bestrooien met zout. Doe er wat knoflook bij voor de smaak. In Mexico doen ze er ook chili bij.

Kevers

Bij dit insect zijn vooral de neushoornkever, de mestkever, de lang gehoornde kever en de junikever het proberen waard. Deze tropische kevers vind je vooral in de Amazone, delen van Afrika en andere oerwoudgebieden. Ze zijn gemakkelijk te vinden in bomen, omgevallen boomstammen en op de bodem. Kevers hebben meer eiwitten dan de meeste andere insecten. Indianen in Noord-Amerika roosteren ze boven kolen en eten ze als popcorn.

Meelwormen in blik
Meelwormen in blik

Mieren

Niet alle soorten mieren zijn geschikt om te eten, maar de honingmieren zijn een uitzondering. Ze hebben een gezwollen buik waarin ze een nectarachtige stof met zich meedragen. De Aboriginals in Australië rapen ze gewoon van de grond en steken ze in hun mond. Met een beetje geluk hoef je er niet naar op zoek, maar komen ze in een lange rij vanzelf naar je toe gelopen.

Meelwormen

Meelwormen doen niet onder voor vlees en vis als het gaat om mineralen, vitaminen en proteïne. Het zijn eigenlijk de larven van kevers. Je kunt ze koken, bakken of roosteren en ze smaken een beetje naar garnalen. In supermarkten in Afrika en Azië kun je blikjes meelwormen kopen in tomatensaus.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!