De meeste mensen vinden vliegtuigeten vies

Maaltijd tijdens een vlucht van Iran Air
Maaltijd tijdens een vlucht van Iran Air

Amsterdam, 11 april 2014 – Het is niet goed gesteld met de culinaire reputatie van vliegtuigkoks. Twee derde van alle Europeanen vindt het eten in een vliegtuig voor verbetering vatbaar. Dat blijkt althans uit een onderzoek van vakantiebeoordelingssite Zoover.

Zoover vroeg bijna 2000 vakantiegangers naar hun ervaring. De meesten vonden het vliegtuigeten “niet zo lekker” (39,5 procent) en een kwart ervaart de smaak als “vreselijk”. Nog eens 30 procent noemt het eten redelijk.

Zoals verwacht is er wel een groot verschil tussen low-cost en lijnvluchtmaatschappijen. Bij low budget luchtvaartmaatschappijen wordt er naast over de kwaliteit ook over de prijs geklaagd. Veel reizigers noemen het eten hier schreeuwend duur. Consumenten merken overigens wel dat het eten op duurdere vluchten juist wel beter eetbaar is.

Uit aanvullend onderzoek van Zoover blijkt dat we graag andere zaken toevoegen aan de menukaart in het vliegtuig. Een derde zou graag bitterballen bestellen, 23 procent is voor tapas en sushi en pizza is in 17 procent van de gevallen de perfecte aanvulling op een vlucht. Patat wordt door 14 procent als meest begeerlijke vliegtuigeten gezien.

Klagende passagiers leiden er bij een aantal maatschappijen al toe dat er goed wordt nagedacht over “nieuw” vliegtuigeten. Zo kunnen passagiers op vluchten van Corendon al patat en zelfs kroketten bestellen. Ook beroemde koks proberen de menu’s aan boord te verbeteren. British Airways heeft topkok Heston Blumenthal  gevraagd de menu’s te verbeteren en Gordon Ramsay heeft al eens de menu’s bij Singapore airlines samengesteld.

Duitsers zijn het meest kritisch en Polen hebben óf het beste vliegtuigeten of de minst goede smaak, want zij zijn het meest positief. Nederlanders zijn iets minder negatief dan het Europees gemiddelde: 56 procent geeft aan niet tevreden te zijn. Ongeveer 7 procent van de Nederlanders waardeert het eten als lekker.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!