Tips om gratis de wereld rond te reizen

© depositphotos.com/Feverpitch
© depositphotos.com/Feverpitch

Amsterdam, 23 juli 2014 – Een lange vakantie of een wereldreis kost een paar duiten. Grote kans dat je je spaargeld er op moet aanspreken. Toch zijn er ook methodes om voor vrijwel niets heel wat van de wereld te zien. Hier zeven tips om gratis rond de wereld te reizen.

# 1. Ruil je huis

Zo simpel: ruil je huis met een andere reiziger. Het vereist natuurlijk wel dat je een huis hébt, al deinzen sommigen er ook niet voor terug hun huurhuis te ruilen. Ook is een flinke dosis vertrouwen nodig. Op internet zijn verschillende websites waar je terecht kunt voor huizenruil, zoals www.homeexchange.com. Je bent een klein bedrag aan inschrijfgeld kwijt, om de gekken te weren.

#2. Pas op een huis

Als je geen huis hebt, is dit nog altijd een optie: pas op een huis van iemand anders die (het liefst zo lang mogelijk) aan het reizen is. Geef de katten te eten, geef de planten water, haal de kranten uit de brievenbus en hou het een beetje schoon. De beste kans voor een oppashuis is via vrienden of familie, al zijn er ook websites voor (www.mindmyhouse.com). Wederom ben je wat inschrijfgeld verschuldigd.

#3. Rij iemands auto

Ja, het is mogelijk, met de auto van iemand anders de halve wereld rond te rijden (in het Engels drive away). Er zijn mensen die bijvoorbeeld verhuizen en geen zin of tijd hebben hun auto vanuit hun eigen land naar pak en beet Verweggistan toe te rijden. Ook autoverhuurbedrijven zoeken soms chauffeurs om de huurauto van een verre locatie terug te brengen. Het fenomeen doet zich dan ook vooral voor in Amerika en Canada, de landen van de lange afstanden. Kijk bijvoorbeeld eens op www.autodriveaway.com of www.torontodriveaway.com

#4. Ga liften

Heb je geen rijbewijs en ben je bereid af te zien voor relatief korte afstanden, dan kun je gaan liften. Met een kartonnen bordje urenlang wachten bij een tankstation is inmiddels een beetje uit zwang geraakt. Voor bestemmingen in Europa kun je gemakkelijk via internet een lift regelen. Dan weet je ook meteen hoe betrouwbaar de chauffeur is. Je bent er wel een klein bedrag voor kwijt. Liftmogelijkheden vind je op www.blablacar.nl of www.meerijden.nu

#5. Wordt een mystery traveller

Organisaties die actief zijn in de reiswereld of consumentenorganisaties maken soms gebruik voor mystery travellers om producten of de dienstverlening te testen van bijvoorbeeld hotels of luchtvaartmaatschappijen. Je turft onderweg een beetje hoe het ervoor staat met de service. Je hebt geen controle op wanneer en waar je reist, maar het kost je niks. Check advertenties op internet waarin geheimzinnige reizigers worden gevraagd.

#6. Werk op een boerderij

Degenen die niet te beroerd zijn hun handen uit de mouwen te steken en vies te worden, kunnen hun heil zoeken op een boerderij in het buitenland. In ruil voor je arbeid krijg je onderdak, maaltijden en een fantastische agrarische ervaring. Voor een kennismaking met het biologische landleven is er bijvoorbeeld WWOOF, een organisatie die vrijwilligers zoekt voor boerderijen in de hele wereld. Informatie vind je op www.wwoofinternational.org

#7. Zoek werk in de reisbranche

Het kost aanvankelijk wat tijd, geld en energie, maar voor bepaalde banen in de reisbranche ben je gegarandeerd het grootste deel van het jaar gratis op reis. Het nadeel is dat je voor veel banen wel eerst de goede opleiding nodig hebt, maar daarna kun je de halve wereld rondreizen op zoek naar leuke hotels of vakantiehuisjes of om een reis uit te stippelen. Soms worden reisleiders gevraagd met alleen reiservaring en kennis van de taal en van het land. Bekijk hiervoor advertenties op internet.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!