Voor toiletpotten ga je naar Praag

Toiletpottenmuseum PraagAmsterdam, 17 augustus 2014 – Elk museum heeft wel een toiletpot, maar nergens zijn er zoveel te vinden als in een museum in Praag. Sterker nog, in dit museum zijn alléén maar toiletpotten te vinden.

Sinds kort beschikt de hoofdstad van Tsjechië over het Museum of Historical Chamber Pots and Toilets, dat de geschiedenis van de menselijke sanitatie uit de doeken doet. Liefst 2000 (gebruikte en ongebruikte) po’s, urinoirs en pis-, plas- en toiletpotten zijn er te vinden, waarvan de oudste vele eeuwen geleden werden gebruikt. Ze zijn van hout, gebakken klein, porselein, metaal, tin, zilver, goud, koper en aluminium.

Er zitten exemplaren tussen die bijzonder zijn gedecoreerd, zoals een po die speciaal ontworpen is voor Napoleon of een stalen plaspot die tijdens de Tweede Wereldoorlog is gemaakt van een Duitse helm. Sommige piespotten lijken op een soepkom. De toiletten waar je op kon zitten, kwamen zo rond de 18e eeuw. Het museum exposeert ook allerlei aanverwante accessoires, zoals wc-papier (dat in 1860 op de markt kwam) en speelgoedwc’s.

Het museum bevond zich eerst in een fort uit de 10e eeuw vlakbij Praag, waar historische toiletten uit die tijd werden ontdekt. Toen ontstond het idee er een verzameling omheen te bouwen. Het museum is open van dinsdag tot en met zondag. Informatie: www.muzeumnocniku.cz

Foto credit © Muzea historických nočníků a toalet.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!