Lokale lekkernijen in het vliegtuig

Koffie bij Turkish Airlines
Koffie bij Turkish Airlines

Amsterdam, 3 november 2014 – Pizza bij Alitalia? Een Frankfurter Bratwurst bij Lufthansa? Chicken Biryani bij Air India? Vergeet het maar! Een door de magnetron opgewarmde prak met amper groente, een zompig broodje en een klein bakje mineraalwater: daar moet je het in de economy class meestal wel mee doen. Er zijn gelukkig ook nog vliegtuigmaatschappijen waar je alvast in de stemming van de eindbestemming kunt komen. Daar kun je iets van de lokale lekkernijen proeven, welke klasse je ook vliegt. Hier hebben we enkele luchtvaartmaatschappijen op een rij gezet die hun best doen hun passagiers iets te laten proeven van de gastronomische traditie uit het land van herkomst.

Turkse koffie: Turkish Airlines, Turkije

Tijdens intercontinentale vluchten van Turkish Airlines kun je je opmaken voor zoete lekkernijen uit Turkije. Traditionele Turkse koffie en zoete, kleverige Turkse fruit snoepjes zijn onderdeel van de ervaring aan boord voor alle passagiers – waaronder iedereen in de economy class. Voor business class passagiers is er zelfs (elektrisch) kaarslicht bij de maaltijd.

Sushi: Peach Airlines, Japan

Het is opmerkelijk hoe weinig Japanse luchtvaartmaatschappijen sushi serveren voor passagiers van economy class. Een positieve uitzonderling is de prijsvechter Peach Airlines, die vooral lokale vluchten in Japan en de Aziatische regio aanbiedt. Voor rond de $ 7,50 kun je je aan boord tegoed doen aan de sushi bento box, een doos vol met sushi en andere Japanse lekkernijen. Het wordt elke dag vers klaargemaakt in de Japanse stad Osaka.

Fish and Chips bij British Airways
Fish and Chips bij British Airways

Fish and Chips: British Airways, Verenigd Koninkrijk

Bij Brits eten denk je natuurlijk aan Fish and Chips, een afhaalmaaltijd bestaande uit gefrituurde vis en dikke, slappe patat. British Airways biedt deze hap sinds de zomer van 2014 aan op enkele vluchten naar onder meer St. Petersburg, Athene en Istanbul. Het is de ultieme Engelse snack op grote hoogte, al zijn er ook sceptische geluiden. Zitten een paar honderd passagiers voortaan in een vette walm van vis en friet?

Cocktail: Hawaiian Airlines, Verenigde Staten

Ga je naar Hawaii, zorg dan dat je vanaf het Amerikaanse vasteland met Hawaiian Airlines naar de tropische eilanden vliegt. Aan boord kun je met een alcoholische Mai Tai cocktail alvast letterlijk in de stemming komen van zon, azuurblauw water en uitnodigende zandstranden. De cocktail van limoen, rum en Curaçaose likeur is te koop voor $ 7,50. Vertrekt je vlucht vóór 10 uur in de ochtend, dan is de cocktail gratis.

Kroket: Corendon Airlines, Nederland

Corendon nam een jaar geleden het initiatief om Nederlandse lekkernijen aan boord te serveren. En dan hebben we het niet over hutspot en boerenkool, maar over oer-Hollandse snacks als kroketten bitterballen en friet met mayonaise. Het vergde wat oefening voordat de kwaliteit van de snacks tiptop in orde was, omdat de ‘smaakbeleving’ in de lucht nou eenmaal anders is dan op de grond. Maar dat geldt eigenlijk voor het al het eten in het vliegtuig, of het nou lokaal is of niet.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!