Nieuwe trend: de taxi voor vrouwen

Nieuwe trend: de taxi voor vrouwen
Taxi voor vrouwen in Goa, India

Amsterdam, 9 november 2014 – Je kunt je bijna afvragen hoe veilig het nog is voor vrouwen om alleen de taxi te nemen. Feit is in ieder geval dat de ‘vrouwentaxi’ steeds meer in opkomst is: een taxi met een vrouwelijke chauffeur waar alleen vrouwen mogen instappen. Het lijkt een reactie te zijn op een groeiend aantal gevallen waarin alleen reizende vrouwen het slachtoffer zijn geworden van criminele, brute of onzedelijke taxichauffeurs. We hebben vier plekken op een rij gezet waar de vrouwentaxi de laatste tijd is gelanceerd.

Goa, India

India kwam recentelijk nogal negatief in het nieuws, als het om vrouwenrechten gaat. In de deelstaat Goa hebben ze nu het voortouw genomen in de bescherming van alleen reizende vrouwen. Sinds deze zomer rijden er 10 women only taxi’s rond die exclusief bedoeld zijn voor vrouwelijke reizigers en toeristen. De vrouwelijke chauffeurs kunnen niet alleen rijden, maar ook hebben een training gevolgd in zelfverdediging en een EHBO-cursus achter de rug. De bestuursters worden travel hostesses genoemd en kunnen de passagiers tevens langs alle toeristische attracties rijden.

Kuala Lumpur, Maleisië

De autoriteiten in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur introduceerden eind 2011 een vloot van minstens 50 vrouwentaxi’s, die op afroep beschikbaar zijn. Het moest het reizen per taxi veiliger maken, na enkele verkrachtingen en overvallen waarvan vrouwen het slachtoffer waren. De vrouwentaxi’s voorkomen seksuele intimidatie in het drukke openbaar vervoer en creëren tevens banen voor vrouwen. Het initiatief volgde na de introductie van ‘roze’ bussen en treinwagons in Maleisië, waar moslims in de meerderheid zijn.

Vrouwentaxi in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten
Vrouwentaxi in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten

Dubai, Verenigde Arabische Emiraten

Ook in Dubai zijn vrouwentaxi’s te herkennen aan een roze dak en een roze interieur. De overheid kwam enkele jaren geleden met ladies taxis, speciaal bedoeld voor vrouwen die alleen reizen. In veel Arabische landen vinden vrouwen het onprettig bij een onbekende man in de auto te zitten. De vrouwentaxi’s worden beheerd door de Dubai Taxi Corporation. De taxichauffeurs zijn ook vrouwen. Een vrouw met een man kan deze taxi niet nemen, met kinderen kan wel. De ladies taxis zijn minder makkelijk op straat aan te houden, dus je kunt het beste telefonisch reserveren.

New York, Verenigde Staten

Naast de bekende gele cabs zouden in New York sinds september dit jaar ook speciale taxi’s voor vrouwen moeten rondrijden. Het bedrijf She Rides wilde 500 vrouwentaxi’s in de Amerikaanse metropool ter beschikking hebben.  Het nieuws werd met veel bombarie gebracht, maar heeft wat vertraging opgelopen omdat er niet genoeg vrouwelijke chauffeurs te vinden waren. In New York zitten vrouwen juist vooral op de achterbank van een taxi: 60 procent van de passagiers is vrouw, slechts 2 procent is bestuurder. Inmiddels kun je als vrouw met behulp van een app een taxi bestellen.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!