Het einde van de hotel keycard

Sleutel van een hotelkamerAmsterdam, 30 december 2014 – In westerse landen ligt de tijd van de hotelsleutel al bijna achter ons. Voor een stukje nostalgie over een deur van de hotelkamer die je alleen open kunt krijgen met duwen en trekken, moet je in Afrika of Azië zijn. In de westerse wereld is het tegenwoordig de key card dat de klok slaat, maar zelfs daarvoor lijkt het einde nu nabij.

Dankzij de technologische vooruitgang kunnen we straks onze hoteldeuren openen met onze smartphone. De hotelketen Starwood, met merken als Element, Aloft en W, introduceert in 2015 op grote schaal Keyless SPG. Eind volgend jaar moeten gasten bij 30.000 kamers in 150 hotels over de hele wereld gebruik kunnen maken van een app waarmee je door een simpele druk op de knop de deur kunt ontgrendelen.

Hoe werkt het? Na het maken van een online reservering wordt de gast gevraagd of hij wil deelnemen aan Keyless SPG. Vervolgens installeer je de app en registreer je de telefoon. Ongeveer 24 uur voor aankomst ontvang je een bericht op je telefoon met het nummer van je hotelkamer. Zodra je het hotel betreedt, loop je gewoon langs de receptie direct naar je kamer. Zorg dat Bluetooth staat ingeschakeld en hou je smartphone tegen het slot tot het groene licht verschijnt.

Starwood is een van de eerste die met deze smartphonetechniek komt, al is er bij sommige hotels al geëxperimenteerd en opende in het najaar in Londen een hightech ‘app’ hotel. Vooralsnog kunnen alleen gasten zonder keycard naar binnen die zijn aangesloten bij een loyaliteitsprogramma van de hotelketen, maar ongetwijfeld zal de techniek in de toekomt door verschillende hotels breder worden uitgerold. Je bespaart op de personeelskosten – er hoeven minder medewerkers achter de receptie te staan om gasten in te checken – en het vermijden van al die plastic key cards is goed voor het milieu.

Foto © depositphotos.com/.shock.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!