Trends voor eten en reizen in 2015

Eten in CubaAmsterdam, 13 april 2015 – Het culinaire toerisme is in opkomst. Reizigers veranderen steeds meer in lekkerbekken die geen genoegen meer nemen met een pizza of een cordon blue met te lang gekookte groente. We reizen de wereld af voor de meest exclusieve restaurants, we deinzen niet meer terug voor exotische exquise gerechten en we dompelen ons onder in lokale culinaire gewoonten. Hier hebben we vijf trends verzameld op het gebied van eten en reizen in 2015.

#1 Eten van insecten

Insecten waren ooit vieze kriebelige beestjes waar we van walgden, maar tegenwoordig prijken ze steeds vaker op de menukaart in trendy restaurants. In bijvoorbeeld Thailand en Mexico was het altijd al een delicatesse, maar nu ontdekken ook westerse toeristen de knapperige en gefrituurde sprinkhanen, kevers en meelwormen. Insecten zijn ook supergezond: ze zijn rijk aan eiwitten, vetten, calcium, proteïne en koolhydraten. De verwachting is dat binnenkort ook luchtvaartmaatschappijen insectensnacks op hun trolleys hebben liggen.

#2 Eten bij mensen thuis

Reizigers willen lokale gerechten proeven en kennismaken met de lokale tradities en gebruiken aan tafel. Ze willen bij mensen thuis eten, en dankzij talloze websites kan dat tegenwoordig heel gemakkelijk. Op steeds meer plekken in de wereld wil de gastvrouw of gastheer zich maar al te graag uitsloven voor toeristen. Zij worden er wat rijker van, en reizigers zijn een bijzondere culinaire ervaring rijker.

#3 Tegengaan van voedselverspilling

Duurzaam toerisme begint steeds meer een vaste plek te krijgen in de mindset van reizigers. Het tegengaan van voedselverspilling hoort daar uiteraard bij. In sommige landen is voedsel schaars en mag je blij zijn als er één of twee gerechten op de menukaart staan, maar in het westen verdwijnt veel in de prullenbak. Restaurants spelen daar op in. Ben je in Kopenhagen, ga dan naar Rub & Stub, waar gekookt wordt met afgedankte producten, vis en brood. In het Engelse Leeds is het Real Junk Food Project een vergelijkbaar initiatief.

Koraalduivel op het menu#4 Jagende vissen op het menu

Sommige vissen in de oceanen hebben het moeilijk: ze worden met uitsterven bedreigd. Niet alleen door bevissing, maar ook door niet-inheemse zeedieren die jacht maken op zeldzame inheemse vissen. Zo eet de koraalduivel het schaarse koraal op in de Caribische Zee, nadat deze schorpioenvis daar als ‘huisdier’ is losgelaten. Chef-koks helpen een handje en zetten daarom vaker koraalduivel, Noord-Amerikaanse katvissen en blaasjeskrabben op het menu, vissen die een ravage aanrichten in het ecosysteem onder water.

#5 Cubaans eten

De verhoudingen tussen Cuba en de Verenigde Staten verbeteren in snel tempo. Zo snel, dat er over niet al te lange tijd waarschijnlijk vestigingen van McDonald’s en Burger King worden geopend in Havana en andere Cubaanse steden. Reizigers willen nog het authentieke Cubaanse voedsel kunnen proeven, voordat het eten er is geamerikaniseerd. Denk aan Cubaanse zwarte bonen, cassave, bananen en pastelitos (een bladerdeeg gebakje gevuld met roomkaas en guave). We voorspellen dat Cubaans eten steeds vaker op de menukaarten staat, buiten Cuba.

Foto © depositphotos.com/yelo34.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!