Jelle Brandt Corstius zoekt de grenzen op

Grensland bij de VPROAmsterdam, 23 juni 2015 – Reiziger, programmamaker, schrijver, journalist en mensenmassavermijder Jelle Brandt Corstius is vanaf september te te zien in een nieuw reisprogramma. Voor de achtdelige VPRO-serie Grensland reist de Ruslandkenner door de landen Rusland, Letland, Moldavië, het westen en het oosten van Oekraïne, Wit-Rusland en Kazachstan. Hij verkent er de grenslanden en werpt zijn licht op de actuele situatie in het land.

Voor de reisserie spreekt hij op zijn eigen ontwapende wijze met de inwoners over wat in hun ogen waarheid of werkelijkheid is en weet hij hun persoonlijke en bijzondere verhalen te vangen. Welk beeld hebben de Russen en hun buren van elkaar, hoe zijn de verhoudingen tussen het machtige Rusland en de andere ex-Sovjetrepublieken? In hoeverre zijn er eigenlijk grenzen? Want historisch gezien hebben deze grenslanden altijd bij Rusland gehoord, aldus Poetin. Waar ligt de grens en wie heeft er gelijk? ,,Grensland is een serie over propaganda en identiteit”, zegt de VPRO. ,,Een zoektocht langs oude en nieuwe grenzen.”

Zo onderzoekt Jelle Brandt Corstius de gevolgen van de annexatie van de Krim. In Rusland zorgt het voor triomf, maar in andere landen leidt het juist tot angst. Landen die vaak een lange geschiedenis hebben van overheersing door Rusland of de Sovjet-Unie. Of landen die, net als Oekraïne, een grote Russischtalige minderheid hebben. Gaan we richting een nieuwe Koude Oorlog? Of erger nog: krijgen we een warme oorlog waar Rusland steeds meer uit gaat breiden naar het Westen? Hoe denken de bewoners er in de omliggende grenslanden over? Het zijn essentiële vragen die ook Jelle Brandt Corstius bezig houden.

Grensland is vanaf zondag 6 september 2015 te zien om 20.15 uur op NPO 2 (acht afleveringen).

Foto © Grensland / VPRO.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!