Reizen door de eeuwen heen

Antieke reisgidsenAmsterdam, 4 juni 2015 – Wordt je geboren als reiziger? Kun je zeggen dat het reizen je in het bloed zit? Fysiek is het natuurlijk niet waar, artsen zullen elke suggestie hierover subiet van tafel vegen. Feit is wel dat reizen kan uitgroeien tot een passie. Een passie die niet alleen leidt tot telkens nieuwe reizen, maar ook tot een verzameldrift.

Ooit, jaren geleden, tikte ik eens een oude reisgids van Holland op de kop. In deze gids van meer dan een eeuw geleden las je hoe men vroeger reisde. Men verbleef in herbergen, een overnachting kostte 1 florijn en men reisde per trekschuit van Utrecht naar Amsterdam. Na die ene reisgids kocht ik een andere, en wéér een andere.

Na jaren had ik een imposante verzameling bijeen van antieke reisgidsen, folders, dienstregelingen, boekjes en brochures van 1849 tot de Tweede Wereldoorlog. Alleen over Nederland. Een verzameling die kennelijk zo bijzonder is, dat er nu een heuse tentoonstelling van is gemaakt. Het Historisch Museum Haarlemmermeer houdt de expositie Vacantiegids voor den Nederlandsche toerist. Met Schiphol als symbool voor het reizen past dat goed bij Haarlemmermeer, het gebied waar de luchthaven ligt.

Op de tentoonstelling zie je het ‘Oud-Hollandsch reizen door de eeuwen heen’. Ooit was het alleen aan de elite voorbehouden om op vakantie te gaan. Bepakt met hutkoffers en in hun meest chique kleren reisden ze langs de ‘grand hotels’ van Europa. In de loop van de twintigste eeuw werd het reizen voor iedereen bereikbaar. Met de groei van het reizen groeide ook de vraag naar reisgidsen, toeristische brochures en folders, reisboeken en reistijdschriften.

De antieke reisgidsen uit mijn verzameling worden nu voor het eerst aan het publiek getoond. Wees er snel bij, je kunt er nog tot en met 28 juni terecht. Kijk voor meer informatie op www.historisch-museum-haarlemmermeer.nl

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!