Afmeting handbagage: hoe zit het nu?

Handbagage afmetingAmsterdam, 5 augustus 2015 – Een paar weken geleden kwam de afmeting van handbagage weer eens in het nieuws. De internationale luchtvaartorganisatie IATA vindt dat er een einde moet komen aan de onduidelijkheid en irritatie bij incheckbalies. De oplossing hiervoor is een standaard afmeting in te voeren voor de handbagage. Alle luchtvaartmaatschappijen moeten de maat 55 bij 35 bij 20 centimeter instellen, meende de IATA. Er waren echter twijfels over dit plan. Dit kwam onder meer door weerstand bij prijsvechters als Ryanair en Easyjet, die hun eigen regels voor handbagage willen vaststellen.

Dit nieuws werd begin juni bekend en zorgde voor aardig wat ophef in vakantieland. Een weekje later werd de hoop op een standaardmaat voor handbagage alweer de grond ingedrukt. De IATA maakte namelijk bekend dat het plan voorlopig niet doorgaat. Het zijn niet de eerder genoemde prijsvechters die het meeste moeite hebben met de wijzigingen. Nee, de meeste weerstand komt uit Amerika. Delta Airlines en American Airlines zagen niks in het plan, omdat de nieuwe standaard afmetingen veel kleiner zijn dan de huidige standaarden van deze maatschappijen.

Er is vervolgens veel ongenoegen en verwarring ontstaan over dit nieuws bij het grote publiek. Passagiers zien nog steeds door de bomen het bos niet meer wanneer het op handbagage afmetingen aankomt. Overigens waren de Nederlandse maatschappijen KLM en ArkeFly wel positief over het plan. Draagvlak creëren is dus het devies. De IATA gaat de komende tijd weer met luchtvaartmaatschappijen overleggen om tot een nieuw plan te komen. Hoop is er daarom nog steeds op een standaard afmeting voor handbagage. Tot die tijd moeten we het echter doen met de huidige verwarrende regels.

Twijfels vullen nog steeds de geest wanneer we gaan vliegen. Spanning op weg naar het vliegveld: is mijn koffer niet te zwaar? Of is hij juist te groot? Dezelfde rompslomp is voorlopig aan de orde van de dag. Welkekoffer.nl heeft informatie over handbagage afmetingen per luchtvaartmaatschappij verzameld, om je enigszins voor te bereiden voor je trip. Check dit dan ook even voordat de reis begint, zeker wanneer je voor de eerste keer met een bepaalde luchtvaartmaatschappij vliegt.

Foto © depositphotos.com/CandyBoxImages.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!