Water filteren met zonlicht

Water filteren met zonlichtAmsterdam, 26 augustus 2015 – Kampeerders, backpackers en buitensportliefhebbers hebben steeds meer keuze aan inventieve gadgets om onderweg aan schoon drinkwater te komen. Het Amerikaanse bedrijf Tortoise Gear beweert nu water te kunnen filteren met behulp van zonlicht.

Het bedacht de SOL Hydration Reservoir, een zak die je vult met water uit een meer, beekje, rivier of sloot en vervolgens urenlang in de zon moet hangen. De reflecterende zak gebruikt de UV-straling van de zon om in het water door te dringen en micro-organismen te doden. Ook de binnenkant van het reservoir is reflecterend. Die functioneert als een soort spiegel, waardoor het UV-licht nog een keer door het water stuitert, om een maximaal effect te bereiken.

De uitvinders beweren dat SOL 99 procent van alle virussen en bacteriën uitschakelt. Wel moet je er helder water in doen, dus geen troebel of modderig water. In perfecte omstandigheden, in de volle zon, is het water na zo’n drie uur gefilterd. Op dagen met veel bewolking kan het liefst 24 uur duren. Je kunt de zak dus niet gebruiken in de winter of als er een hele dag regen is voorspeld.

De zakken wegen bijna niks en zijn er voor 1 liter en 2 liter. Ook is de waterfilter niet zo duur ($ 20 voor de 2-literzak), dus wellicht een idee als je gaat kamperen en ‘s avonds water nodig hebt om je tanden te poetsen. Ook al hebben de ontwerpers er twee jaar aan gewerkt, het gefilterde water drinken zouden we toch nog even achterwege laten. Helemaal nieuw is het concept overigens niet. In ontwikkelingslanden wordt al langer geëxperimenteerd om met de hulp van zonlicht schoon drinkwater te krijgen. Informatie over de SOL Hydration Reservoir vind je op www.tortoisegear.com

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!