Niet laten slingeren: je instapkaart!

InstapkaartAmsterdam, 9 oktober 2015 – Reizigers hebben er weer een gevaar bij: je instapkaart! Je kunt je boarding pass voor je vlucht beter niet langer achterlaten in het stoelvakje van het vliegtuig. Ook zomaar weggooien of een foto posten op Facebook of Instagram is een slecht idee. Het blijkt namelijk dat criminelen en hackers zo bij je persoonlijke (vlucht)gegevens kunnen komen.

Cyberspecialisten hebben ontdekt dat de barcode op je instapkaart talloze gegevens van de passagier bevat. Niet alleen het vluchtnummer, je bestemming en de luchtvaartmaatschappij staan vermeld, maar ook je volledige naam, je boekingsnummer en je frequent flyer nummer. Het ergste is nog dat iedereen die barcode kan lezen. Van internet kun je simpele software plukken om deze streepjescodes te ontcijferen. En dat kan zelfs van een foto van een boarding pass die op sociale media is geplaatst.

Met een boekingsnummer en een achternaam kun je op diverse websites van luchtvaartmaatschappijen al inloggen om de details van je vlucht op te zoeken en in te checken. Mocht je nog een vervolgvlucht hebben, dan kan een kwaadwillende je vlucht manipuleren.

Met het frequent flyer nummer is het hackers zelfs gelukt om airmiles te stelen. Met het nummer konden ze inloggen op de website van de luchtvaartmaatschappij en zichzelf toevoegen als ‘familielid’. Daarna konden ze de gespaarde airmiles van een andere passagier naar zichzelf overboeken. Kortom, neem die instapkaart in het vervolg gewoon mee naar huis. Leuk voor in het (digitale) plakboek.

Foto © depositphotos.com/maxxyustas.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!