De favoriete steden van zakkenrollers

Zakkenrollers stedenAmsterdam, 7 februari 2016 – Zelf zijn we één keer het slachtoffer geweest van een zakkenroller. Het gebeurde in de jungle van Costa Rica, en de zakkenroller was een aap. Het was zo’n leuke kapucijnaap, die er met zijn lichtbeige toetje een beetje uitziet als een kopje cappuccino. Het brutale beest heet dan ook wel een cappuccino aap. Maar goed, het dier ging er met onze portemonnee vandoor. Bij het blokkeren van bankpassen en de creditcards kostte het wat moeite de Nederlandse telefoniste uit te leggen dat we beroofd waren door een aap, en dat het geen broodje aap verhaal betrof.

De kans dat een aap in Costa Rica er met je portemonnee vandoor gaat, is overigens helemaal niet zo groot. In sommige andere steden loop je een veel groter risico om het slachtoffer te worden van zakkenrollerij. De website TripAdvisor heeft een onderzoekje gedaan waaruit de tien favoriete steden van zakkenrollers zijn gerold:

#1 Barcelona, Spanje

Zakkenrollen hoort net zo goed bij Barcelona als voetbal, zegt Tripadvisor. In de Catalaanse hoofdstad heb je de grootste kans om je portemonnee of smartphone te verliezen. In 2014 kwamen er 7,5 miljoen toeristen naar Barcelona, die allemaal kwetsbaar waren voor zakkenrollers. Vooral de Ramblas, het drukke en beroemde voetgangersgebied en een populaire toeristische attractie, is berucht. Wees dus ten allen tijde alert, als je over de Ramblas slentert.

#2 Rome, Italië

Met zijn historische bezienswaardigheden en culturele hotspots trekt de Italiaanse hoofdstad Rome elk jaar miljoenen toeristen. Vooral de toeristen die nietsvermoedend foto’s maken van het Colosseum nodigen zakkenrollers uit een graai te doen naar mobiele telefoons, portefeuilles en camera’s.

#3 Praag, Tsjechië

Zorg dat je je bezittingen beschermt, als je met grote drommen mensen door de smalle en geplaveide straten van het prachtige Praag loopt.

#4 Madrid, Spanje

Op het gebied van zakkenrollerij heeft Spanje geen goede reputatie. Ook het drukke en snel groeiende Madrid staat in de Top 10. De grote openlucht vlooienmarkt El Rastro en de metro worden genoemd als meest risicovolle plaatsen als het om zakkenrollers gaat, maar ook in de musea moet je op je hoede zijn.

#5 Parijs, Frankrijk

Op de drukste plekken waar veel toeristen bij elkaar komen, is het raadzaam een oogje op je broekzak of handtas te houden. Vooral de omgeving van de Eiffeltoren, museum Het Louvre en de metrostations zijn geliefd onder het geboefte.

#6 Florence, Italië

In de Italiaanse stad Florence is niet iedereen op zoek naar kunst. Als je te lang kijkt naar David, het beroemde beeld van Michelangelo, is de kans groot dat er iets van je wordt gejat.

#7 Buenos Aires, Argentinië

Zakkenrollers in de Argentijnse stad Buenos Aires staan bekend om hun ‘mosterdtruc’. Ze ‘morsen’ wat mosterd (of een ander vies goedje) op je rug, zodat het net lijkt alsof je een dot vogelpoep op je T-shirt hebt gekregen. Een ‘vriendelijke’ vreemde biedt je vervolgens de helpende hand. Hou je hoofd erbij om gestolen telefoons en besmeurde T-shirts te voorkomen.

#8 Amsterdam, Nederland

Onze eigen Amsterdam staat bij buitenlandse toeristen bekend om zijn ontspannen en vriendelijke sfeer, maar dat betekent niet dat je er veilig bent voor zakkenrollers. Met de groei van het aantal toeristen is ook de zakkenrollerij een groeiend probleem. Vooral dieven uit het Oostblok komen naar de Nederlandse hoofdstad om hun slag te slaan.

#9 Athene, Griekenland

In de open lucht van de Griekse hoofdstad Athene staat het vol met monumenten en bezienswaardigheden. Tegelijkertijd is er op de drukste toeristische plaatsen weinig politie, dus oppassen geblazen.

#10 Hanoi, Vietnam

De oude wijk in de hoofdstad van Vietnam is gevuld met historische monumenten, fascinerende architectuur en een legioen zakkenrollers.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!