Schamen om er als toerist uit te zien

Stopover buddy van IcelandairAmsterdam, 3 februari 2016 – Ga je op reis naar het buitenland, loop er dan vooral niet bij als een toerist. Laat je rugzak en fototoestel thuis en hang geen moneybelt op je buik. Leer de buitenlandse taal en kijk vooral niet op een plattegrond. Loop er zo nonchalant mogelijk bij en kleed je volgens de laatste lokale mode. Hou af en toe je smartphone bij je oor, alsof je in het buitenland veel vrienden hebt (ook ben je er voor het eerst van je leven).

Dit zijn enkele tips die je ter harte kunt nemen, als je weer eens de landsgrenzen oversteekt. Veruit de meeste Nederlanders schamen zich in het buitenland namelijk om toerist te zijn. Dat blijkt uit een groot onderzoek van de IJslandse luchtvaartmaatschappij Icelandair, die 11.000 reizigers uit elf landen het hemd van het lijf vroeg over hun reisgedrag.

Bijna driekwart van de Nederlandse vakantiegangers (71 procent) geeft toe zich in het buitenland opgelaten te voelen omdat ze er als toerist uitziet. Zo’n 5 procent is ooit betrapt op het dragen van een heuptas en 7 procent heeft weleens aan de verkeerde kant van de weg gereden. Van de ondervraagde Nederlanders zegt 38 procent zich te schamen omdat ze de lokale taal niet sprak en 12 procent heeft door de taalverwarring een keer het verkeerde gerecht besteld in een restaurant. Bijna de helft van de reizigers (46 procent) geeft aan dat het eigenlijk nog nooit is gelukt om zich helemaal onder te dompelen in de lokale cultuur.

De behoefte aan een ‘lokale, authentieke ervaring’ en het contact met locals is groter dan ooit, zo luidt de conclusie. Een derde van de vakantiegangers zegt zelfs liever de lokale cultuur en ‘geheime plekjes’ te willen ontdekken dan de belangrijkste bezienswaardigheden te bezoeken. Ongeveer 58 procent wil zijn reis verrijken door met locals op te trekken. Het kost ons uren aan research op internet om die lokale ervaringen op te zoeken. Voor een weekendje weg zitten we daarvoor al bijna 5 uur achter de computer.

Icelandair speelt hier handig op in door een Stopover Buddy-service te introduceren. Maak je een stopover in de IJslandse hoofdstad Reykjavik, dan neemt één van de medewerkers van Icelandair je 24 uur lang op sleeptouw. Dat kan variëren van off-piste skiën met de directeur tot IJslands koken met een stewardess. De Buddy-service is vooralsnog te boeken tot en met 30 april. Kijk voor meer informatie op de website: www.icelandair.nl/stopover-buddy

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!