De lichtste tweepersoons tent ter wereld

MSR Carbon Reflex TentAmsterdam, 11 april 2016 – Met de huidige trend in de buitensportwereld hoef je binnenkort alleen nog maar wat lucht mee te nemen om comfortabel te kamperen. Record na record wordt gebroken om de bagage lichter te maken. Nadat eerder dit jaar ‘s werelds lichtste slaapmat werd geïntroduceerd, heeft nu de lichtste tweepersoons tent ter wereld het licht gezien.

De Amerikaanse tentenfabrikant MSR (Mountain Safety Research) is met de MSR Carbon Reflex gekomen, een tent van slechts 840 gram! Dat is inclusief buitentent, binnentent en stokken. Wanneer je hier zes haringen aan toevoegt, zodat je de tent ook makkelijk kunt opzetten, kom je uit op 897 gram. Je kunt deze ook vervangen door lichtgewicht Carbon Core-tentharingen van MSR, en dan kom je uit op 874,5 gram.

Minimaal gebruik van stokken

Om tenten te produceren die minder dan een pak suiker wegen, zijn natuurlijk veel technologische ontwikkelingen nodig. Het begint bij het model. Door een slimme constructie die minimaal gebruik maakt van stokken, is er al veel gewicht te besparen. Het design van de tent zorgt ook voor de windvastigheid en de creatie van de leefruimte in de tent.

Het materiaal is daarna de grootste besparing. De Carbon Reflex is gemaakt van 7D nylon. Dit materiaal is per meter een stuk lichter. De stokken van de meeste lichtgewicht tenten zijn van aluminium. Zoals de naam al doet vermoeden zijn de stokken van de Reflex gemaakt van carbon, materiaal dat bestaat uit extreem dunne vezels van koolstof. Bij deze tent zijn ook nog eens de ritsen uit de buitentent gehaald. De tent is te sluiten met twee haakjes en klittenband. Dat functioneert prima en is een grote gewichtsbesparing.

Een tent voor fietstochten en trektochten

De binnentent is bijna geheel uitgevoerd in gaas materiaal, ook om gewicht te besparen. De grammen worden verder omlaag gebracht door het grondzeil van de binnentent, dat is gemaakt van 15D nylon. Wees er wel van bewust dat je een lichtgewicht tent gebruikt waarvoor die gemaakt is. Zo’n tent zet je niet twee weken in Frankrijk op een open veld midden in de zon.

Je gebruikt deze tent op een trekking- of fietstocht. Je zet de tent aan het einde van de dag op en pakt hem de volgende ochtend weer in om verder te wandelen of te fietsen. Mogelijk las je een paar rustdagen in waarbij de tent goed in de schaduw staat. Vermijd UV-straling, omdat de tenten sneller slijten door zonlicht.

Lichtgewicht tenten zijn niet goedkoop. De meeste tenten die onder de kilo blijven kosten tussen de € 470 en € 850. Technische ontwikkelingen zorgen ervoor dat deze tenten nog lichter van gewicht zijn, en dat zie je terug in de prijs. Ook de productie van het materiaal is duurder. De MSR Carbon Reflex 2 kost € 709,95. ► Bestel de MSR Carbon Reflex 2 tent hier bij Bever

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!