Reizen naar plekken zonder internet

Reizen zonder internetAmsterdam, 15 april 2016 – Fijn natuurlijk, dat internet. Het is er bijna overal in de wereld. Handig voor reizigers die op Instagram laten zien hoe ze in Osaka hun takoyaki naar binnen werken of op Facebook hun ervaringen delen over een jungletocht in Costa Rica. Dat klinkt mooi, maar het heeft ook een keerzijde.

Naarmate de digitale netwerken oprukken, zijn er steeds minder plekken waar je echt alleen kunt zijn. Offline zijn wordt een luxe. Waar kan dat nog? De VPRO komt reizigers tegemoet die ernaar verlangen af en toe te ontsnappen aan smartphone- en wifi-signalen. De omroep introduceert op 3 mei de internationale White Spots App, waarmee je gemakkelijk kunt zoeken naar signaalvrije ‘witte plekken’ in de wereld zonder bereik.

Wie behoefte heeft aan een digitale detox kan met de app afreizen naar de offline wereld. De White Spots App combineert datasets van alle mobiele telefoonnetwerken wereldwijd in één nieuwe wereldkaart. De netwerk scanner visualiseert de onzichtbare elektromagnetische wolk en biedt een uitweg ‘van de hotspots naar de white spots’. De routeplanner wijst de weg naar de dichtstbijzijnde plek zonder mobiel bereik of internet. Hoe je later moet terugkeren naar de online wereld is nog even een vraagteken, want dat kun je dan niet meer opzoeken via Google Maps.

Het is de ambitie van bedrijven als Google en Facebook om de hele wereld te verbinden, zodat we altijd en overal online zijn. In Sri Lanka laat Google deze maand zelfs luchtballonnen op, die de eilandstaat van gratis wifi voorzien. Maar volgens de VPRO is er een kleine maar groeiende groep mensen die afscheid neemt van de permanente digitale verbondenheid. De omroep heeft ook een documentaire gemaakt, Offline als luxe, waarin Bregtje van der Haak aan de hand van deze app langs mensen reist die zelf de regie willen houden over hun contact met smartphone- en wifisignalen en waar nodig beperken.

Deze uitzending is te zien op 8 mei. Een preview van de White Spots App is vanaf 15 april te zien op www.white-spots.net. Vanaf 4 mei kun je de app gratis downloaden voor iOS en Android.

Foto © depositphotos.com/trekandshoot.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!