Elk land vastgelegd met één foto

Streets of the WorldAmsterdam, 9 mei 2016 – Het is jaloersmakend, als je hoort dat iemand zowat alle landen in de wereld heeft bezocht. De Nederlandse fotograaf Jeroen Swolfs heeft zijn doel in ieder geval bereikt. In zeven jaar tijd is hij naar 198 landen gereisd, voor een best wel bijzonder project. Waar andere reizigers de geheugenkaarten van hun digitale camera’s volschieten, heeft hij in elk land het alledaagse leven van nu vastgelegd met slechts één foto.

Swolfs begon in 2009 met zijn ambitieuze project Streets of the World. Hij wilde weten hoe de wereld er vandaag de dag uitziet. ,,Ik wilde de mensen van mijn tijd ontmoeten en fotograferen. En dat heb ik gedaan.” Het leverde bijna tweehonderd straatfoto’s op, van plekken als Afghanistan (op de foto), Irak, Myanmar, Turkmenistan en Bangkok. Op reis beleefde hij uiteraard de nodige avonturen, van een ziekenhuisopname in Egypte tot een zwaar bewapend bezoek aan Somalië.

De avonturier kreeg door zijn vele reizen een positiever beeld van de wereld dan hij kende uit de media. ,,Welk land ik ook bezocht, ik was iedere keer weer verbaasd over de vele, vergelijkbare manieren waarop het leven vorm krijgt. Ondanks verschillen in gewoontes, kleuren, religies en diversiteit aan omgeving, zie ik overal dezelfde mooie dingen en waarden die mensen met elkaar verbinden: veerkracht en saamhorigheid, vriendschap en liefde, verlangens en behoeften.”

Vanaf 20 mei kan iedereen kennismaken met zijn foto’s, als een tentoonstelling opent in De Nieuwe Kerk in Amsterdam (bij de World Press Photo-expositie). Ook is er een documentaire gemaakt over het project van Swolfs, die op zondag 22 mei om 17.00 uur te zien is op National Geographic Channel.

Op dit moment rest Swolfs nog een uitdagende lijst van zes (onveilige) landen, met onder meer Libië, Eritrea en Jemen erop. De fotograaf hoopt zijn reis dit najaar helemaal afgerond te hebben wanneer zijn boek over zijn avontuur verschijnt. Met het einde van zijn reis in zicht, stelt Swolfs wel een nieuw doel. Hij hoopt dat zijn tentoonstelling, net als hij, de wereld over kan reizen om zo de positieve beelden te delen van alle landen die hij bezocht. Kijk voor meer informatie op de website: www.streetsoftheworld.com

Foto © Jeroen Swolfs / Streets of the World.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!