Hoe betrouwbaar zijn reviews op reis?

Reis reviewsAmsterdam, 22 juni 2016 – Bij onze zoektocht naar de beste musea, hotels, vakantiehuisjes en restaurants laten we ons steeds vaker leiden door de meningen van andere reizigers. Bij veel positieve reviews op een site als TripAdvisor of Zoover of met aanbevelingen van invloedrijke bloggers en vloggers kan het bijna niet meer misgaan op reis, is de gedachte.

Maar misschien laten we ons wel teveel leiden door de beoordelingen van andere vakantiegangers? Een stukje spontaniteit verdwijnt, maar ook zijn reviews niet altijd even betrouwbaar. Uit eigen ervaring kunnen we erover meepraten. Een vakantiehuisje had op internet een 9 als cijfer, maar was met alle gebreken in werkelijkheid niet meer waard dan een mager zesje. Een ‘gezellig, schoon en comfortabel hotel’ bleek een halve bouwval waar het onderhoud al een tijdje was genegeerd. Dan vermoeden we al snel dat de eigenaar wat familieleden, vrienden, kennissen en collega’s heeft ingeschakeld om het cijfer wat op te krikken.

De Autoriteit Consument & Markt, die de belangen van consumenten beschermt, wil nu weten hoe het is gesteld met de betrouwbaarheid van online reviews en aanbevelingen. In het buitenland is namelijk al het nodige onderzoek gedaan. Het blijkt dat beoordelingen op internet een belangrijke bron van informatie zijn bij de keuze die iemand maakt, maar ook dat reviews niet altijd even zuiver zijn. Zo is in landen als Engeland, de Verenigde Staten en Australië ontdekt dat bedrijven uit naam van niet bestaande consumenten valse online reviews laten plaatsen.

De consumentenwaakhond wil weten of er ook in Nederland sprake is van misleiding en vraagt bedrijven en consumenten hun ervaringen met online reviews te delen. Het gaat hier overigens niet alleen om reviews voor hotels, restaurants en dergelijke, maar voor alle consumentenproducten. Tot 8 juli kun je reageren op de informatieoproep van de ACM via social media en via de consumentenwebsite ConsuWijzer. Ook reviewwebsites, adverteerders en andere betrokkenen krijgen een vragenlijst. Begin volgend jaar zijn de uitkomsten bekend, maar wij zijn nu al benieuwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!