Americanos: nieuwe reisserie VPRO

Americanos, reisserie van VPROAmsterdam, 6 juli 2016 – Wat hopen immigranten in Amerika te vinden? Dat is het centrale thema van Americanos, een nieuwe reisserie van de VPRO die vanaf het najaar op de buis te zien. Voor de serie reist Stef Biemans, bekend van onder andere Metropolis en Brieven uit Nicaragua, met migranten in vijf weken van Guatemala naar de VS

De grootste migrantendoorgang ter wereld ligt tussen Guatemala en de Verenigde Staten. Biemans reist langs deze route om uit te zoeken wat mensen zover brengt om deze vrijwel onmogelijk tocht te maken. Waarom willen ze weg?

Stef woont al jaren in Nicaragua en ziet om hem heen hoe de Verenigde Staten als een magneet aan de Latijns-Amerikanen trekt. Al zijn vrienden dromen van een green card en zouden het liefst morgen nog hun koffers pakken om hun land te verruilen voor een leven in de VS. Bestaat-ie dan toch nog, de Amerikaanse droom? En hoe ziet die er dan uit in 2016?

Stef Biemans over de serie: “De presidentiële verkiezingen in de VS en de uitlatingen van Trump over de latino-gemeenschap waren voor mij aanleiding om samen met de ‘hispanic illegal alien’ de oversteek naar Amerika te maken. Door te zien wat deze jongens onderweg meemaken, snap ik opeens hoe groot de wanhoop moet zijn. Verwondering heeft plaatsgemaakt voor een diep respect, want de reis is vrijwel onmogelijk.”

Onderweg spreekt Stef de migranten niet alleen over de reis die ze maken, maar ook over wat ze eten: “Wat mensen eten is een leidraad in deze serie geworden. Wat je eet, zegt niet alleen veel over wie je bent maar ook over waar je vandaan komt. Zelf ken ik het gevoel van heimwee naar een boterham met hagelslag, omdat ik geëmigreerd ben naar Nicaragua. Daarom kijk ik onderweg van welke maaltijd migranten dromen en welk stukje heimwee op hun bord belandt.”

De vijfdelige reisserie Americanos is vanaf 29 september wekelijks te zien om 21.00 uur bij de VPRO op NPO 3. Kijk voor meer informatie op vpro.nl/americanos

Foto © VPRO/Pim Hawinkels.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!