De slechtste songs voor in het vliegtuig

Muziek luisteren in het vliegtuigAmsterdam, 30 september 2016 – Op 10 kilometer hoogte, hangend in de lucht, is het heerlijk om te ontspannen met muziek. Vooral als je gevoelig bent voor vliegangst, is het fijn om met je ogen dicht te kunnen wegdoezelen bij rustgevende klanken die je bijna letterlijk naar een andere wereld brengen. Toch is niet elke song even geschikt als je bibberend in het toestel bent gestapt. Plane Crash in C van Rilo Kiley wil je eigenlijk niet horen tijdens je vlucht. Hier tien andere nummers voor de playlist ‘De slechtste songs voor in het vliegtuig’.

#1 American Pie van Don McLean

American Pie gaat over The Day The Music Died, het vliegtuigongeluk in 1959 waarbij de drie Amerikaanse rock-‘n-rollmuzikanten Buddy Holly, Ritchie Valens en J.P. “The Big Bopper” Richardson om het leven kwamen. Wie wil daar in het vliegtuig nou aan herinnerd worden?

#2 Leaving on a Jet Plane van Peter, Paul & Mary

Leaving on a Jet Plane klinkt toch onschuldig, zou je denken? Toch niet helemaal – het gaat over een man die vertrekt met het vliegtuig en niet weet wanneer hij terugkomt. Misschien komt hij wel nooit meer terug, bijvoorbeeld omdat hij dood is. Bovendien is het nummer geschreven door John Denver, die in 1997 verongelukte met zijn vliegtuig.

#3 Firecracker van Ryan Adams

Het is ongelooflijk bizar, maar Firecracker van Ryan Adams zou uitkomen op 11 september 2001. Het was de dag dat in New York twee vliegtuigen zich in de Twin Towers boorden. Vooral het profetische gehalte van het nummer zou je zorgen moeten baren. Kijk naar de regels in het laatste couplet: So when does the plane go down? ‘Cause I’m gonna ride it till it hits the ground. Then go out with a fight

#4 Lucky van Radiohead

De ondubbelzinnig sombere tonen van Lucky zijn op zich al griezelig genoeg om vliegtuigpassagiers de kriebels te geven, zonder de teksten. Met de songteksten wordt het alleen maar erger: Pull me out of the aircrash, pull me out of the lake….

#5 Another Plane Went Down van Shawn Colvin

De Amerikaanse singer-songwriter Shawn Colvin kreeg opeens inspiratie toen ze een nieuwsuitzending bekeek over een neergestort vliegtuig. Ze schreef het nummer Another Plane Went Down, als metafoor voor alle dingen die we vrezen en waar we geen controle over hebben. Alle goede bedoelingen ten spijt betekent dit nog niet dat je dit lied in de lucht op je koptelefoon hoeft te horen.

#6 Free Fallin en Learning to Fly van Tom Petty

Free Fallin spreekt voor zich, dit nummer is not done in de lucht. Maar het andere nummer Learning to Fly van Tom Petty belooft ook niet veel goeds. Vliegend boven een of ander werelddeel wil je geen piloot die het nog moet leren, en zeker niet in zo’n grote Boeing met honderden passagiers aan boord. Als je dan ook nog in de songtekst hoort dat hij coming down het moeilijkst vindt….

#7 The Ballad of Amelia Earhart van Tom McRae

Laat je niet voor de gek houden door aanhangers van samenzweringstheorieën. The Ballad of Amelia Earhart gaat over de gelijknamige beroemde Amerikaanse pilote die in 1932 als eerste vrouw de Atlantische Oceaan overstak. Nog bekender werd ze van haar poging in 1937 de langste vlucht ter wereld te maken. Na het opstijgen is nooit meer iets van jaar gehoord, en dat hoef je niet te weten als je boven de oceaan aan je pinda’s knabbelt.

#8 Shut Up and Get on the Plane van Drive-by Truckers

Crashes waarbij artiesten omkomen, inspireren kennelijk weer andere artiesten. Shut Up and Get on the Plane gaat over de dood van alle leden van de band Lynyrd Skynyrd in 1977, toen hun vliegtuig het begaf. Het gehuurde toestel had al motorproblemen en de muzikanten wilden eigenlijk niet meer instappen, maar een van de bandleden had er genoeg van en riep Shut Up and Get on the Plane. Dat Drive-by Truckers er een nummer van hebben gemaakt, is hun goed recht, maar dat betekent nog niet dat je dit hoog in de lucht hoeft te horen.

#9 Vliegtuig van Clouseau

Het is een mooi gevoelig nummer van de Belgische band Clouseau: Vliegtuig. De muziek kan je wellicht in vervoering brengen, maar de tekst is andere koek. Ik kijk naar de lucht en zie je gaan, het vliegtuig verdwijnt in zilveren wolken, zingen ze. De ontroering over het afscheid is groot, van iemand die misschien wel nooit meer terugkomt.

#10 Alle nummers van de Amerikaanse folkband Blind Pilot

Foto © depositphotos.com/michaeljung.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!