Wat je niet moet dragen op een luchthaven

Niet dragen op een luchthavenAmsterdam, 28 november 2016 – Wachten in de rij voor de security op een luchthaven is al geen pretje. Laat staan als je zelf ook al voor de nodige oponthoud zorgt bij het passeren van de detectiepoortjes en je wordt onderworpen aan de grijpgrage handen van de beveiligingsbeambte die je gaat ‘fouilleren’. Dress for success is ook op het vliegveld het credo om de beveiligingscontrole zo soepel mogelijk te laten verlopen. Wil je je door de security bewegen als een pro zonder onnodige vertraging? Hier lees wat je zeker niet moet dragen op een luchthaven.

#1 Schoenen die je bijna niet uit krijgt

Op het ene vliegveld doen ze niet zo moeilijk, maar op het andere moet je je schoenen uittrekken en op de lopende band zetten voor het röntgenapparaat. Draag geen schoenen die je bijna niet uit krijgt, met een wirwar aan veters of sandalen die door ingewikkelde geknoopte touwtjes aan je voeten zijn vastgebonden. Je bent er zo 5 minuten mee bezig, wat niet ideaal is om je door de drukte van de luchthaven te worstelen. Het perfecte schoeisel voor de security zijn teenslippers, al is dat vaak wat koud voor in het vliegtuig. Kinderen onder de 12 jaar en senioren van 75 jaar en ouder hebben geluk: zijn mogen hun schoenen meestal gewoon aan houden.

#2 Sieraden of piercings

Alle metalen voorwerpen moeten in bakjes, dus ook je sieraden. Hang je zelf er niet te vol mee als je op het vliegtuig stapt: dus draag geen oorbellen, ketting of ring die je nauwelijks van je vinger krijgt. Weet waar aan je begint als je van reizen houdt en kiest voor een piercing. Het betekent altijd dat je op de luchthaven bij de metaaldetector even apart wordt genomen en wordt ondervraagd, terwijl de andere reizigers langs je stromen.

Riem op een luchthaven#3 Een riem

Het dragen van een riem is niet toegestaan als je langs de metaaldetector loopt. De metalen klemmen doen het ding piepen en de wenkbrauwen fronsen van de toch al chagrijnige beveilingsmedewerkers. Bovendien wil je niet met zoveel mensen om je heen dat je broek omlaag zakt terwijl je de riem losmaakt. Draag het liefst geen riem (en dus een wat strakkere broek) als je gaat vliegen.

#4 Aanstootgevende kleding

Er zijn verhalen in overvloed van passagiers die wegens aanstootgevende kleding uit het vliegtuig werden gezet. Datzelfde geldt uiteraard voor de veiligheidscontrole, waarvoor je je modestatement beter kunt bewaren tot op de plek van bestemming. Iemand die van top tot teen in het zwart is gehuld, wordt eerder apart genomen. Een reiziger met een opruiende tekst op zijn T-shirt moet ook rekenen op extra aandacht bij de security. Kleed je als zakenman, zakenvrouw of als de grote grijze massa: met sneakers, spijkerbroek en shirt. Dan is de kans het grootst dat je meteen mag doorlopen.

# 5 Losse en wijd zittende kleding

Losse en wijd zittende kleding is zeker niet verboden op een luchthaven, maar het beveiligingspersoneel zal met argusogen naar je kijken. Ook al piept er niets in de metaaldetector, ze menen dat je altijd nog iets kunt verstoppen onder die wijde rok, het lijvige sweatshirt of die baggy broek. Ook wijde kleding dat je draagt voor religieuze doeleinden staat een nadere inspectie te wachten. Reken op een extra uitgebreide fouilleringsbeurt voordat je verder mag.

Foto's © depositphotos.com/Tverdohlib.com; Pixabay.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!