Dezelfde hotelkamer in de hele wereld

Amsterdam, 31 januari 2017 – In een hotel kun je vaak een ‘standaardkamer’ boeken. Maar sommige hotels nemen dit wel erg letterlijk, blijkt uit een grappig project van de Zwitserse kunstenaar en uitgever Roger Eberhard. Hij boekte een standaardkamer in een Hilton Hotel in 32 verschillende landen op vijf continenten en wat bleek: elke hotelkamer zag er min of meer hetzelfde uit, van São Paulo tot Sydney en van Shanghai tot Nairobi. Zelfs de wekkerradio op het nachtkastje was identiek.

Door de groeiende globalisering in de reiswereld weten we onderhand wel dat hotelkamers op elkaar lijken. Vooral hotelketens passen overal dezelfde formule toe, vooral om op de kosten te besparen. Je kunt natuurlijk het beste met kwantumkorting in één keer een grote voorraad wekkerradio’s kopen voor alle vestigingen in de wereld.

Eberhard kreeg inspiratie voor zijn project door Hiltons motto dat elk hotel ‘een klein stukje Amerika’ moet uitstralen. Na zijn wereldreis bleek dat de hotelketen dit wel erg letterlijk neemt. In de kamer zelf kon hij nauwelijks zien in welke stad hij eigenlijk was. Zo was São Paulo het enige hotel met lokale Braziliaanse zeepjes in de badkamer, in alle andere hotels lag er dezelfde soort zeep. Zelfs het personeel gedroeg zich overal identiek: zakelijk, vriendelijk en professioneel, zonder emotie of glimlach.

Nog frappanter was eigenlijk dat óók het uitzicht vanuit de hotelkamers in verschillende steden hetzelfde was. Op veel plekken zag hij vanuit zijn raam een druk bebouwd centrum met hoge gebouwen en pleinen en straten met veel verkeer. In elk hotel waar hij logeerde, maakte hij een foto van de hotelkamer en van het uitzicht. De gelijkenissen zijn verbazingwekkend, als je de foto’s naast elkaar ziet. Zijn foto’s zijn gebundeld in het boek met de toepasselijke titel Standard, dat verkrijgbaar is bij de Zwitserse uitgever Scheidegger & Spiess voor € 58. Meer informatie over zijn project vind je op zijn website: www.rogereberhard.com

Standaard uitzicht en standaard hotelkamer in Sydney
Standaard uitzicht en standaard hotelkamer in Tokyo
Foto's © 2016 Roger Eberhard.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!