Onvergetelijke reisbestemmingen voor een vakantie in maart 2018

Amsterdam, 23 februari 2018 – Maart is een veelbelovende maand. De lente haalt het grijs uit de lucht van het noordelijk halfrond en ten zuiden van de evenaar is alles rijp voor de pluk na een voldragen zomer. Het skiseizoen zit er nog niet helemaal op, maar met de schouders tussen carnaval en Pasen staat een zonvakantie hoog aangeschreven. Er zijn genoeg reisbestemmingen waar de zon volop schijnt en waar bijzondere jaarlijkse festivals plaatsvinden. Voor die unieke couleur locale is het echt de moeite waard je vakantie in maart 2018 te plannen.

Vendimias in Chili

In het zuidelijke halfrond betekent maart in Chili hetzelfde als een Franse maand september. Het seizoen van oogsten en wijnfestivals is begonnen. Chili staat bekend als een bestemming met negen klimaten en gevarieerde natuur. Elke wijnstreek heeft zijn eigen festival, dus je kunt vanuit Santiago een mooie rondreis maken. Het gaat er spectaculair aan toe tijdens creoolse wedstrijden, druivenstampen en natuurlijk het proeven van de lekkerste Chileense wijnen. In Colchagua trappen ze af met het eerste weekend van maart, meteen daarna kan je terecht in Molina. Van 22 tot en met 25 maart is het oudste Vendimia festival van het land in Curicó. Ook in april en zelfs nog in mei zijn er Vendimias. Hef dus het wijnglas en leer alvast proosten als een Chileen: Salud, amor y dinero !

Chileense wijngaarden op de voorgrond van het Andesgebregte s (foto H.Bieser, Pixabay)

Saint-Patrick’s Day, Montserrat (Caraïben)

Saint Patrick’s Day is zoiets als een Groene Koningsdag voor Ierland. Deze nationale feestdag valt op 17 maart, de naamdag van de Ierse patroonheilige. Sommigen zeggen dat Saint-Patrick’s Day dankzij de Ierse diaspora zelfs groter is in Amerika dan in het thuisland. Naast Ierland is er nog één ander smaragdgroen eiland waar 17 maart een officiële vrije dag is. Dat is het vulkanische eiland Montserrat in de idyllische Caraïbische zeeÉirinn go Brách wordt in de Caraïben een hele week lang Montserrat go Brách!

Saint Patrick’s Day op het Caraïbische eiland Montserrat

Las Fallas, Valencia (Spanje)

De komst van de lente betekent in Valencia het einde van de donkere winterdagen. Het feestvuur van Las Fallas vult de Spaanse straten om het nieuwe seizoen vol warmte en licht in te luiden.

Unesco heeft Las Fallas als immaterieel werelderfgoed uitgeroepen. De mascleta’s knallen al vanaf 1 maart dagelijks door de stad. De grote festiviteiten zijn van 15 tot en met 19 maart,

Klik op bovenstaande data en lees meer historische en praktische details ! Er is elke nacht vuurwerk, twee dagen optocht en de carnavaleske ninot poppen waar hele stadswijken zo hard aan gewerkt hebben, gaan in vlammen op. 

De ninots verdwijnen in het vreugdevuur tijdens Las Fallas (foto: Kulnor, Pixabay)

Nowruz, Shiraz (Iran)

Een ander lentefeest wat op de lijst van Unesco staat, is het Perzische nieuwjaar. Elk jaar rond 21 maart wordt de lente-equinox gezien en daarmee begint een nieuw jaar voor de Perzische en Zoroastrische Bahai tradities. Nowruz wordt al eeuwenlang gevierd in vele landen in het Midden-Oosten, Centraal-Azië en de Kaukasus. In de Iraanse hoofdstad Teheran heerst een surrealistische rust. Iedereen is de stad uit om familie en historische plekken bezoeken. In Iran zijn de bekendste Isfahan, Yazd, Persepolis en Shiraz. In Shiraz is de lente op zijn mooist met straten vol bloeiende oranjebloesems. Je kunt er het graf van de middeleeuwse dichter Hafez bezoeken. Het hoort bij de Nowruz-traditie om zijn gedichten voor te lezen en die te gebruiken als een voorspelling voor het komende nieuwe jaar. Nowruz Mubarak!

Hafez gedichten lezen tijdens Nowruz bij een traditioneel gedekte Haft Sin tafel. (foto: Armin Berenjkar)

Holi Phagwa in Noord-India en Nepal

In maart is het warm en droog in de Indiase deelstaten Rajastan en Kerala. De lente heeft ook hier de winter overwonnen. Ideaal om te reizen en meteen een niet te missen ervaring in noordelijk India of Nepal is het Holi Phagwa mee te vieren op (1 en) 2 maart. Hindoes vieren tijdens Holi Phagwa de overwinning van het goede op het kwade. Elke stad heeft zijn eigen invulling van het Holi feest, vaak begint het de avond tevoren met de verbranding van de heks Holikan. Op foto’s zie je meteen de kracht van Holi. Met een dikke laag verfpoeder ziet iedereen er hetzelfde uit en vallen alle sociale verschillen weg. Bereid je dus voor op een overweldigende ervaring en trek geen dure witte kleding aan. Happy Holi !

Holi maakt iedereen gelijk (foto Pashminu Mansukhani, Pixabay)
Holi Phagwa (foto Murtaza Ali, Pixabay)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Nele Decock
Nele is een verhalenverzamelaar en heeft al heel wat alleen rondgereisd. Van Oezbekistan tot Madagascar, over de Armeense bergen tot in Kameroen. Voor elk nieuw land leert ze zichzelf een pakketje basiswoorden in de lokale taal. Verder zitten een open vizier, een onversneden onderzoekershart en een gezonde intuïtie ook altijd in haar rugzak. Voor als ze het land uitgaat, lekker op de internetgolven surft of gewoon naar de andere kant van de stad fietst.