Onvergetelijke reisbestemmingen voor een vakantie in mei 2018

Amsterdam, 22 april 2018  – De zon kleurt de Lage Landen met bloesems en tulpenvelden. Tussen de aprilse grillen door kijkt iedereen uit naar de komende vrije dagen. Konings- en Bevrijdingsdagen in het noorden, de Dag van de Arbeid in het zuiden. Maar ook Hemelvaart en Pinksteren laten de werkweken in mei naar vakantie ruiken.

Welke reisbestemming kunnen we kiezen voor het onvergetelijke gouden randje dat je enkel in mei kunt vinden?

Vesakha Puja, Azië

Elke godsdienst lijkt in de meimaand bezig met hemelvaarten, verlichting en gepassioneerd vuur. De joden vieren met de Sjavoeot het Wekenfeest, Hemelvaart en Pinksteren zijn ons welbekend. Moslims beginnen dit jaar op 15 mei al aan de jaarlijkse Ramadan.

Ook boeddhisten laten zich niet onbetuigd. Ze vieren ergens in mei meteen geboorte, verlichting en dood van Boeddha op één en dezelfde dag. Alle Boeddhabeelden worden omkranst door lichtjes en wierookstokjes en daar horen vele rituelen bij. In Sri Lanka is er eeuwenoude traditie van lampionnen die alle dorpen en steden versieren.

De dag  van Vesakha Puja hangt af van de gebruikte kalender. Op 3 mei kun je terecht in Hong Kong, 10 mei in Thailand, 12 mei in Korea tot 29 mei in Vietnam en India. Maar ook in Indonesie, Singapore, Nepal, Maleisië, Mongolië en China wordt de verjaardag van Boeddha gevierd met eigen festivals.

Lotus lampionnen festival in Sri Lanka voor Vesakha Puja (foto Dhammika Heenpella)

Muziek- en kunstenfestivals, Europa

Windstil en nog een beetje vochtig zorgt voor helder geluid naar alle windstreken. Een lenteochtend speelt de akoestiek van vroege vogels mooi in de kaart. Zo’n verlengd meiweekend is dan ook perfect om een bloeiende Europese stedentrip met een programma klassieke muziek of kunstfestival af te zomen. Lees hier inspiratie voor in je handbagage bij een rondje Europa:

In de Tsjechische sprookjesstad kies je een soundtrack uit het wereldberoemde Praagse Lentefestival. Tijdens het Newbury Spring Festival ontdek je de North Wessex Downlands op zo’n 40 kilometer ten zuiden van Oxford. Richt je je kompas op de Italiaanse zon? Dan is het Monteverdi Festival in Cremosa jouw geheime sleutel.

Ook internationale multidisciplinaire festivals zijn echte meifestivals. Stippel je route in dat geval uit van het Brighton Festival, via het Kunstenfestivaldesarts in Brussel, tot in de Wiener Festwochen. Er zijn honderden evenementen met kwaliteit van internationaal niveau.

De Karolusbrug is een prachtig decor voor klassieke muziek in Praag (foto Timmy L)

Tijgersprongkloof, China

In het Zuid-Westen van China schuurt de bergachtige provincie Yunnan tegen Maleisië aan. Letterlijk vertaald heet de regio Ten zuiden van de Wolkenbergen. Daar ligt in de buurt van de hoogste brug ter wereld, het pittoreske stadje Lijiang als startpunt voor een spectaculaire wandeling door de diepste kloof ter wereld.

De Tijgersprongkloof is 17 kilometer lang met steile bergwanden tot zo’n 3790 meter hoog.  Beneden suist de Yangtze hier onder de naam Jinsha in kolkende stroomversnellingen voorbij. Volgens de legende ontsnapte een tijger aan zijn jagers door op het smalste punt van de kloof naar de overkant te springen. Daar gaapt nog steeds 25 meter tussen de Haba Sneeuwberg en de Sneeuwberg van de Jaden Draak.

Tijdens de zomerse moesson raden locals dit pad af, maar in mei vullen de dalen van deze reuzenbergen zich met een bloemenzee. Een kleurrijke bonus tijdens deze spectaculaire meerdaagse wandeling.

Tijgersprongkloof (foto James Diewald )

Hay Festival, Verenigd Koninkrijk

Begin jij al te kuchen als je het stoffige woord literatuur leest ? Knijp je je ogen tot spleetjes om een silhouet te ontwaren op een donkere zolder? Tijd voor verandering! Kom ver van de bewoonde wereld op een groene heuvel genieten van woorden, gedachten en zon.

Aan de voet van de Black Mountains op de grens van Wales en Engeland, verrijst in Hay-on-Wye al 30 jaar een tentendorp met vrolijke vlaggetjes en kleurige strandstoelen. Bill Clinton noemde het in 2001 al iconisch Woodstock of the Mind. Wel 250 000 festivalgangers uit de hele Angelsaksische wereld worden dit jaar weer verwacht tussen 24 mei en 3 juni 2018.

Na tien dagen de smaak te pakken? Dit aanstekelijke concept is ondertussen ook internationaal een succes. Laat je inspireren voor een Hay Trail wereldreis langs alle Hay Festivals van het Spaanse Segovia  tot in Mexico en Peru of van het Colombiaanse Cartagena naar het Deense Aarhus, de Europese Culturele Hoofdstad van vorig jaar.

Haye-on-Wye is al generaties lang the Town of Books (foto Peter Curbishly)

Victoria Watervallen, Zambia en Zimbabwe

Ondanks prachtige rivalen als Niagara en Iguazu vormen de Vic Falls het breedste watergordijn ter wereld. Aan het eind van het regenseizoen in mei, zijn de watervallen op hun mooist.

De mist die het uitgestorte water van de Zambezi produceert, zorgt ervoor dat je zonder regenjas nat wordt tot op je onderbroek. Maar de overweldigende natuurkracht en ontelbare regenbogen maken het een onvergetelijk schouwspel. David Livingstone dacht in 1855 niet toevallig aan engelen bij het zien van dit wereldwonder. Schaf een dagpasje voor Zimbabwe aan op de grensbrug en ga de watervallen van alle kanten bekijken.

Nog een extra onvergetelijke ervaring op deze reisbestemming? Kom dan naar de watervallen op 29 mei als de nachthemel helder is. Samen met de Cumberland Falls in Kentucky, is dit de unieke plek ter wereld waar je tijdens je vakantie bij volle maan een betoverende nachtregenboog (maanboog) kunt zien.

De Victoria Watervallen op de grens van Zambia en Zimbabwe (foto Tee La Rosa)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Nele Decock
Nele is een verhalenverzamelaar en heeft al heel wat alleen rondgereisd. Van Oezbekistan tot Madagascar, over de Armeense bergen tot in Kameroen. Voor elk nieuw land leert ze zichzelf een pakketje basiswoorden in de lokale taal. Verder zitten een open vizier, een onversneden onderzoekershart en een gezonde intuïtie ook altijd in haar rugzak. Voor als ze het land uitgaat, lekker op de internetgolven surft of gewoon naar de andere kant van de stad fietst.