Vaccinatiepaspoort voor Europa op komst: hoe werkt het?

VaccinatiepaspoortAmsterdam, 18 maart 2021 – Het is nog een beetje duimen (draaien), maar het lijkt er toch écht op dat we deze zomer weer op vakantie kunnen naar het buitenland! Vooral een vakantie binnen Europa is een stap dichterbij gekomen, maar dat is altijd nog beter dan thuiszitten of -werken 🙂 De meeste landen buiten Europa houden de grenzen voor de zekerheid nog even gesloten zolang het verdoemde coronavirus nog niet onder controle is.

Een vakantie naar een Europees land ligt in het verschiet door de komst van een vaccinatiepaspoort. Dit is een initiatief van de Europese Commissie zodat we weer vrij kunnen reizen binnen alle 27 landen van de Europese Unie (EU). Waarschijnlijk leidt ‘vaccinatiepaspoort’ meteen tot verwarring, want het circuleert inmiddels al onder vele andere namen. Het staat ook bekend als gezondheidspas, groene pas, groen certificaat en digitaal groen certificaat. De officiële Engelstalige naam is Digital Green Certificate.

Nu ben je natuurlijk benieuwd wat je er allemaal mee kan en of je er daadwerkelijk mee op vakantie kunt. De Europese Commissie heeft deze week de eerste details bekendgemaakt. Lees hier alle vragen en antwoorden over het Europese vaccinatiepaspoort.

Wat is het vaccinatiepaspoort precies?

Het vaccinatiepaspoort is een bewijs dat je coronaproof bent. Het kan drie soorten certificaten omvatten:

  • je hebt inmiddels een vaccinatie gehad tegen corona
  • je hebt corona gehad en je bent inmiddels hersteld (je bent immuun)
  • je hebt een negatieve testuitslag voor het coronavirus

Hoe kom je aan zo’n vaccinatiepaspoort?

Het certificaat moet gratis worden verstrekt door de officiële instanties in de lidstaten van de EU, in het Nederlands en in het Engels. Je kunt het krijgen op papier of in digitale vorm, zodat je het kunt opslaan op je smartphone.

Het certificaat bevat een QR-code die alle essentiële gegevens bevat, zoals persoonsgegevens en informatie over vaccins, herstel of covid-testen. Ook zit er een digitale handtekening in om ervoor te zorgen dat het authentiek is. Je moet de QR-code aan de grens kunnen laten scannen en controleren. De Europese Commissie garandeert dat de privacy is beschermd, dus dat alle gegevens veilig versleuteld zijn.

Wanneer kun je dit vaccinatiepaspoort krijgen?

Tja, dat is nog een beetje de grote vraag en de onzekere factor bij het boeken van een vakantie. Het streven is dat het vaccinatiepaspoort aan het begin van de zomer van 2021 (bijvoorbeeld 1 juni) in gebruik kan worden genomen. De lidstaten en het Europees Parlement moeten echter nog instemmen met het voorstel. Ook moet er een enorm digitaal informatie- en softwaresysteem worden opgetuigd. De vraag is of het allemaal op tijd klaar is aan het begin van de zomer.

Vaccinatiepaspoort Europa

Kun je ook reizen zonder vaccinatie?

Ja, dat is althans wel de bedoeling. Er geldt officieel geen vaccinatieplicht in Europa, dus daarom moet je ook een certificaat kunnen krijgen bij een negatieve testuitslag. Er mag geen sprake zijn van discriminatie van mensen die geen prik willen, is de gedachte.

De test voor covid-19 moet wel worden uitgevoerd door een erkende instantie die een corona-vrij verklaring verstrekt (de GGD doet dat namelijk niet). De kosten van een PCR-test lopen al snel flink op. Zo is een gezin van vier personen op de heen- en terugweg al meer dan € 1000 kwijt voor testkosten. Een zelftest wordt niet geaccepteerd.

Hoe lang is het vaccinatiepaspoort geldig?

De geldigheidsduur van een vaccinatiepaspoort is nog niet helemaal duidelijk. In ieder geval blijven de certificaten in gebruik zolang de pandemie voortduurt. Na een coronatest zal het bewijs slechts een paar dagen geldig zijn, maar na een vaccinatie veel langer. Dat hangt ook samen met wetenschappelijk onderzoek. Als een coronavaccinatie bijvoorbeeld elk jaar nodig zal zijn, is een certificaat misschien maar 1 jaar geldig.

Vaccinatiepaspoort EU

Kun je ook reizen naar niet EU-landen?

De kans is groot dat je met een vaccinatiepaspoort op een gegeven moment ook kunt reizen naar landen buiten de Europese Unie. Noorwegen, Liechtenstein en IJsland zullen de certificaten snel accepteren, zo is de verwachting. Je kan naar Zwitserland op vakantie zodra de EU ook Zwitserse certificaten accepteert. Over de regels in het Verenigd Koninkrijk, die uit de EU is gestapt, is nog niets duidelijk.

Landen buiten Europa zullen verschillende regels opstellen. Voor sommigen zal een coronatest waarschijnlijk nog even verplicht zijn. Informatie hierover is er nog niet. Mochten er meer details beschikbaar zijn de komende tijd, dan vullen we deze pagina aan.

Foto's © Kaan ULUER/Shutterstock.com; Pixabay; European Commission.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Eric
Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!