Vaccinatiepaspoort voor Europa op komst: hoe werkt het?

VaccinatiepaspoortAmsterdam, 18 maart 2021 – Het lijkt er toch écht op dat we deze zomer weer op vakantie kunnen naar het buitenland! Vooral een vakantie binnen Europa is een stap dichterbij gekomen, maar dat is altijd nog beter dan thuiszitten of -werken 🙂 De meeste landen buiten Europa houden de grenzen voor de zekerheid nog even gesloten zolang het verdoemde coronavirus nog niet onder controle is.

Een vakantie naar een Europees land ligt in het verschiet door de komst van een vaccinatiepaspoort. Dit is een initiatief van de Europese Commissie zodat we weer vrij kunnen reizen binnen alle 27 landen van de Europese Unie (EU). Waarschijnlijk leidt ‘vaccinatiepaspoort’ meteen tot verwarring, want het circuleert inmiddels al onder vele andere namen. Het staat ook bekend als gezondheidspas, vaccinatiepas, groene pas, groen certificaat en digitaal groen certificaat. De officiële Engelstalige naam is Digital Green Certificate (DCC). De Nederlandse overheid hanteert de officiële naam EU Digitaal Corona Certificaat.

Nu ben je natuurlijk benieuwd wat je er allemaal mee kan en of je er daadwerkelijk mee op vakantie kunt. Lees hier alle vragen en antwoorden over het Europese vaccinatiepaspoort (laatste update 22 juli 2021).

Wat is het vaccinatiepaspoort precies?

Het vaccinatiepaspoort is een bewijs dat je coronaproof bent. Het kan drie soorten certificaten omvatten:

  • je hebt inmiddels een vaccinatie gehad tegen corona
  • je hebt corona gehad en je bent inmiddels hersteld (je bent immuun)
  • je hebt een negatieve testuitslag voor het coronavirus

Hoe kom je aan zo’n vaccinatiepaspoort?

Het certificaat moet gratis worden verstrekt door de officiële instanties in de lidstaten van de EU, in het Nederlands en in het Engels. Je kunt het krijgen op papier of in digitale vorm, zodat je het bij je hebt op je smartphone. In Nederland zijn de vaccinatiegegevens beschikbaar via de app CoronaCheck, die je eerder misschien al had gebruikt voor het tonen van de uitslag van een negatieve coronatest. Een papieren versie van het vaccinatiepaspoort kun je opvragen via www.coronacheck.nl

Het certificaat bevat een QR-code die alle essentiële gegevens bevat, zoals persoonsgegevens en informatie over vaccins, herstel of covid-testen. Er staan gegevens in over de datum dat je een eventuele tweede prik hebt gehad, zodat bekend is of je volledig bent gevaccineerd.

Ook zit er een digitale handtekening in om ervoor te zorgen dat het authentiek is. Je moet de QR-code aan de grens kunnen laten scannen en controleren. De Europese Commissie garandeert dat de privacy is beschermd, dus dat alle gegevens veilig versleuteld zijn.

Wanneer kun je dit vaccinatiepaspoort krijgen?

De ingebruikname van het vaccinatiepaspoort is op 1 juli 2021. De lidstaten en het Europees Parlement hebben 20 mei ingestemd met het voorstel. Daarvoor is een enorm digitaal informatie- en softwaresysteem opgetuigd. De app CoronaCheck heeft op 1 juli een update gekregen, zodat je vanaf die dag op je mobiele telefoon over een vaccinatiebewijs beschikt. Een vaccinatiebewijs kun je ophalen met je DigiD.

Iedereen moet via de app CoronaCheck de gegevens kunnen downloaden over een vaccinatie, een eerdere coronabesmetting of een negatieve testuitslag. Het maakt niet uit of je aan het RIVM toestemming hebt gegeven voor een registratie. Ook zonder een gegeven toestemming kun je het vaccinatiebewijs downloaden.

Na een vaccinatie duurt het minimaal 24 uur voordat je gegevens beschikbaar zijn in de app. Hou hier rekening mee met de planning van je vaccinatie en de reis.

Vaccinatiepaspoort Europa

Kun je ook reizen zonder vaccinatie?

Ja, dat is althans wel de bedoeling. Er geldt officieel geen vaccinatieplicht in Europa, dus daarom moet je ook een certificaat kunnen krijgen bij een negatieve testuitslag. Er mag geen sprake zijn van discriminatie van mensen die geen prik willen, is de gedachte.

De overheid heeft geregeld dat vakantiegangers in de maanden juli en augustus gratis een coronatest mogen laten afnemen (een zelftest wordt niet geaccepteerd). Je kunt online een afspraak maken voor een test op een commerciële testlocatie of bij de GGD. Door de gratis coronatest bespaar je al snel zo’n € 100 per persoon. Ook de negatieve testuitslag kun je ophalen via de app CoronaCheck. ► Lees hier meer over de gratis coronatest voor je vakantie

Hoe lang is het vaccinatiepaspoort geldig?

De geldigheidsduur van een vaccinatiepaspoort is nog niet helemaal duidelijk. In ieder geval blijven de certificaten in gebruik zolang de pandemie voortduurt. Na een coronatest zal het bewijs slechts een paar dagen geldig zijn, maar na een vaccinatie veel langer. Dat hangt ook samen met wetenschappelijk onderzoek. Als een coronavaccinatie bijvoorbeeld elk jaar nodig zal zijn, is een certificaat misschien maar 1 jaar geldig.

Vaccinatiepaspoort EU

Hebben kinderen een vaccinatiepaspoort nodig?

Kinderen tot en met 11 jaar kunnen in Nederland geen vaccinatie krijgen tegen corona. Kinderen kunnen toch soms een digitaal corona certificaat nodig hebben om naar het buitenland te reizen. Voor sommige landen is een PCR-test verplicht voor jonge kinderen. De leeftijd voor deze verplichting varieert. Voor een groot aantal landen hoeven kinderen tot en met 11 jaar niet getest of gevaccineerd te zijn, maar bijvoorbeeld Italië eist een PCR-test voor kinderen vanaf 6 jaar.

Voor de testuitslag van je kinderen moet je ook de CoronaCheck-app installeren op zijn of haar mobiele telefoon. Je haalt dan de negatieve uitslag op en genereert een QR-code. Als je kind nog geen smartphone heeft, kun je de gegevens uitprinten.

Kun je ook reizen naar niet EU-landen?

De kans is groot dat je met een vaccinatiepaspoort op een gegeven moment ook kunt reizen naar landen buiten de Europese Unie. Noorwegen, Liechtenstein en IJsland zullen de certificaten snel accepteren, zo is de verwachting. Je kan naar Zwitserland op vakantie zodra de EU ook Zwitserse certificaten accepteert. Over de regels in het Verenigd Koninkrijk, die uit de EU is gestapt, is nog niets duidelijk.

Landen buiten Europa zullen verschillende regels opstellen. Voor sommigen zal een coronatest waarschijnlijk nog even verplicht zijn. Informatie hierover is er nog niet. Mochten er meer details beschikbaar zijn de komende tijd, dan vullen we deze pagina aan.

Meer informatie over het vaccinatiepaspoort vind je op deze website van de overheid: www.rijksoverheid.nl

Foto's © Kaan ULUER/Shutterstock.com; Pixabay; European Commission.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

1 reactie


Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!