We willen hoe dan ook op vakantie dit jaar, zelfs bij code oranje

Vakantie 2021 we willen weerAmsterdam, 9 maart 2021 – Na een jaar corona zijn we helemaal klaar met thuiszitten! We willen hoe dan ook op vakantie in de zomer van 2021, zelfs met eventuele coronamaatregelen of negatieve reisadviezen. Vooral jongeren smachten ernaar om weer te kunnen reizen. Dat blijkt althans uit een onderzoek in opdracht van de ANVR, de Nederlandse vereniging van reisorganisaties.

Liefst 84 procent van de Nederlanders wil in de zomer op vakantie als reizen weer mag, ook als er nog allerlei maatregelen gelden om het verdoemde coronavirus onder de duim te houden. We blijven echter nog wel voorzichtig en dichtbij huis, zo blijkt uit de peiling van het reissentiment. Het merendeel wil zijn vakantie doorbrengen in Europa, en opvallend vaak op stap met de auto. Slechts 8 procent durft meer risico’s te nemen en wil op reis buiten Europa.

Ook trekken we ons steeds minder aan van een oranje code die voor een land is afgegeven. Bijna 10 procent van alle ondervraagden geeft aan bij een eventueel negatief reisadvies toch naar het buitenland te gaan. Bij jongeren ligt dit zelfs op 20 procent, terwijl ze ook vaker buiten Europa vakantie willen vieren.

Vakantie 2021 zomer

,,Dat percentage lijkt weinig, maar dat zijn heel veel Nederlanders die dus een risico willen nemen”, zegt voorzitter Frank Oostdam van de ANVR. ,,Naarmate een stip op de horizon uitblijft, zal dit aantal alleen maar groeien.” Momenteel worden buitenlandse reizen afgeraden tot minimaal 15 april 2021, maar de reisorganisaties hopen dat het kabinet binnenkort reizen weer mogelijk maakt.

Reizigers willen perspectief

Oostdam: ,,Perspectief bieden als het gaat om wanneer ‘we weer mogen’ is belangrijk voor iedere Nederlander die toch echt niet hoopt dat ook dit jaar zijn vakantie in het water valt. Nu is de Nederlander nog bereid om allerlei maatregelen te volgen, maar hoe lang nog?”

Een ander grootschalig onderzoek van reisorganisatie Riksja Travel wijst op hetzelfde: de reislust onder Nederlanders neemt toe. Zo’n 44 procent van de reizigers wil met beperkte risico’s gewoon op reis. Daarbij gaan reizigers op zoek naar rust en plekken weg van de massa, dichtbij de natuur. Vooral reizen naar Europese bestemmingen zoals Griekenland, Kroatië en Scandinavië zijn populair.

Reisorganisaties zullen echter nooit een reis laten doorgaan als er een code oranje of code rood geldt voor een land. Je trip wordt geannuleerd en je krijgt een voucher of je geld terug. Wij voorspellen dat steeds meer mensen hun vakantie helemaal zelf gaan regelen, door een accommodatie te boeken en het vervoer te organiseren (autorit of  vliegticket). Sommige landen, zoals de Malediven, willen namelijk dolgraag dat er weer toeristen komen. Door het zelf regelen heb je de meeste kans dat je vakantie door kan gaan, ook zolang een negatief reisadvies van kracht blijft.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!