Gratis coronatest voor je vakantie: zo werkt het!

Gratis coronatest vakantieAmsterdam, 27 juni 2021 – Vanaf woensdag 30 juni is het zover: dan kun je een afspraak maken voor een gratis coronatest voor je vakantie. Dat is een uitkomst voor alle reizigers die nog niet volledig zijn gevaccineerd of geen bewijs hebben dat ze eerder corona hebben gehad. De gratis coronatest is een initiatief van de overheid om iedereen gelijk te trekken die op vakantie wil. Met een gratis PCR-test bespaar je al snel zo’n € 100 per persoon.

Veel landen kun je alleen maar binnenkomen na het tonen van een vaccinatiebewijs, een negatieve uitslag van een coronatest of een document waaruit blijkt dat je eerder corona hebt gehad. De vaccinatiecampagne loopt al flink op stoom in Nederland, maar lang niet iedereen is al volledig geprikt. Terwijl het zomerse vakantie vieren al zo’n beetje begonnen is! Maar hoe werkt het, zo’n gratis coronatest voor je vakantie? Hier vind je een handige wegwijzer!

Is een coronatest echt nodig?

Kijk eerst wat de toegangseisen zijn van het land waar je vakantie wil vieren. Die regels lopen best flink uiteen. Verreweg de meeste landen vragen een van de drie bewijzen (vaccinatie, corona of test), maar er zijn ook bestemmingen die wat soepeler zijn. Zo heb je voor Duitsland sinds 27 juni geen vaccinatiebewijs of coronatest meer nodig om het land binnen te komen – tenzij je het vliegtuig pakt.

Coronatest vakantie

Er zijn flink wat landen die eisen dat er een minimale periode zit tussen de laatste prik en de dag je aankomt in het land. Bij Pfizer en Moderna is dat meestal twee weken, bij AstraZeneca en Janssen is dat meestal vier weken. Als je kort voor vertrek de laatste vaccinatie hebt gehad, heb je dus evengoed een coronatest nodig.

Dan zijn er nog de kinderen tot en met 17 jaar die helemaal geen vaccinatie hebben gehad. Jonge kinderen en baby’s hebben meestal geen coronatest nodig, maar wel wat oudere kinderen. Dat is vaak verplicht voor kinderen vanaf 12 jaar, maar soms geldt een lagere leeftijdsgrens (bijvoorbeeld 5 jaar). Het reisadvies voor elk land vind je op Nederlandwereldwijd.nl

Wanneer krijg je een gratis coronatest?

De gratis coronatest is alleen mogelijk voor vakanties voor juli en augustus. Je kunt vanaf 30 juni een afspraak maken voor een coronatest die je vanaf 1 juli kunt laten afnemen. Als je in september of later op vakantie gaat, moet je waarschijnlijk weer zelf betalen voor een test als je nog niet volledig bent gevaccineerd. Dit zal vooral gezinnen met kinderen op kosten jagen.

In de maanden juli en augustus mag je je wel zo vaak laten testen als je wilt. Voor elke reis of vakantie mag je je opnieuw gratis laten testen.

Welke coronatest heb ik nodig?

Er zijn twee soorten coronatesten: de PCR-test (ook bekend als NAAT-test) en de antigeentest (ook bekend als sneltest). In beide gevallen krijg je een wattenstaafje in je neus en/of keel. De uitslag van een PCR-test laat echter veel langer op zich wachten, omdat dit door een laboratorium geanalyseerd moet worden. Dat kan 24 uur duren. De uitslag van een sneltest kun je al na een kwartier hebben.

Coronatest gratis

Landen stellen verschillende eisen voor de benodigde coronatest. Voor sommige bestemmingen kan een negatieve uitslag van een antigeentest voldoende zijn, terwijl andere landen eisen dat je een PCR-test hebt laten afnemen. Daarnaast stellen landen eisen hoe oud een testuitslag mag zijn. Dat kan bijvoorbeeld maximaal 72 of 48 uur voor vertrek zijn bij een PCR-test, of maximaal 12 of 24 uur voor vertrek bij een antigeentest.

Verdiep je dus ook in deze regels van een land, zodat je weet hoeveel tijd je nodig hebt voor vertrek. Ook deze regels kun je terugvinden op de overheidswebsite Nederlandwereldwijd.nl

Hoe maak ik een afspraak?

Je kunt vanaf 30 juni een afspraak maken via de website www.testenvoorjereis.nl. Op deze site kun je zien bij welke locaties je terecht kunt. Voor een sneltest kun je terecht bij commerciële testlocaties, maar je hoeft daarvoor dus niets te betalen in juli en augustus. Je krijgt de testuitslag binnen 3 uur.

Voor een PCR-test kun je terecht bij commerciële testlocaties, maar ook op sommige locaties van de GGD. Bij de GGD kun je alleen terecht als je een DigiD hebt. Hierbij ontvang je de uitslag binnen 24 tot 26 uur.

Voor elke persoon afzonderlijk moet je een afspraak maken. Langskomen zonder afspraak is niet mogelijk. Om vakantiestress te vermijden, kun je het beste tijdig een testafspraak inplannen. Dat kan tot twee weken van tevoren. Testlocaties in de buurt kunnen namelijk vol zitten, en dan moet je je laten testen op een andere locatie die misschien verder weg ligt. Hoe vroeger je een afspraak inplant, hoe flexibeler je bent met het kiezen van het tijdstip. Een eenmaal gemaakte afspraak kun je niet wijzigen. Daarvoor moet je de afspraak annuleren en een nieuwe maken.

Neem de test uiteraard wel af vlak voor vertrek, volgens de regels van het land. Het is niet mogelijk om spontaan op Schiphol vlak voor het instappen nog even een sneltest te laten doen. Op Schiphol is wel een testlocatie, Test2Fly, maar ook hiervoor moet je een afspraak maken.

Waar zie ik de uitslag van de gratis coronatest?

De negatieve uitslag van een coronatest kun je downloaden via de app CoronaCheck op je smartphone, waarop je ook een vaccinatiebewijs kunt downloaden. Je krijgt daarvoor een ophaalcode. Ook kun je de uitslag uitprinten via de website www.coronacheck.nl. Let erop dat het nog een paar uur kan duren voordat je de testuitslag kunt ophalen. De testuitslag zelf geldt niet als coronabewijs.

De testuitslag vertaalt zich in een digitale QR-code, die je laat zien als je aan boord stapt van het vliegtuig, de trein, de boot of de bus. Als je met de auto reist, moet je deze code misschien aan de grens laten zien. Kortom, al met al een heel gedoe als je deze zomer op vakantie wil als je nog geen volledige vaccinatie hebt gehad. Zeker voor kinderen, die niet aan een coronatest ontkomen. Maar wel fijn dat die tijdelijk gratis is 🙂

Voor informatie kun je kijken op de overheidswebsite www.testenvoorjereis.nl.

Foto's © Shutterstock.com; Pixabay.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!