Een wereldreis langs de langste plaatsnamen ter wereld

Langste plaatsnamen ter wereldAmsterdam, 20 juni 2021 – Ben je stiekem al plannen aan het maken voor een wereldreis, zodra dat verdoemde coronavirus onder controle is? Je kunt je natuurlijk aansluiten bij de backpackers die door Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika trekken. Maar waarom kies je niet voor een originele wereldreis?

Stippel bijvoorbeeld een route uit langs de langste plaatsnamen ter wereld. Dat is nog eens creatief! Plaatsen met een onuitspreekbare naam waar verder niks te beleven is, maar waarmee je wel de blits maakt op Instagram (als je het plaatsnaambordje tenminste weet te vinden…). Probeer na terugkomst maar eens zonder hakkelen te vertellen waar je allemaal bent geweest 🙂 Doe hier alvast inspiratie voor een wereldreis langs de 10 langste plaatsnamen ter wereld!

#1 Taumata­whakatangihanga­koauau­o­tamatea­turi­pukaka­piki­maunga­horo­nuku­pokai­whenua­ki­tana­tahu, Nieuw-Zeeland

Begin je reis in Taumata­whakatangihanga­koauau­o­tamatea­turi­pukaka­piki­maunga­horo­nuku­pokai­whenua­ki­tana­tahu, een heuvel op het Noordereiland in Nieuw-Zeeland. Met 85 karakters zou dit de langste plaatsnaam ter wereld zijn. Met die eretitel is het in ieder geval opgenomen in het Guinness Book of Records. De naam komt uit de lokale taal van de Maori’s en betekent zoiets als ‘De top van de heuvel waar Tamatea, de man met de grote knieën, die bergen neersloeg, beklom en verzwolg om het land door te trekken, gekend als de Landeter, speelde op zijn neusfluit voor zijn geliefde’. Omdat de naam lastig is uit te spreken, is er voor het gemak ook nog een kortere versie: Taumata­whakatangihanga­koauau­o­tamatea­pokai­whenua­ki­tana­tahu.

Langste plaatsnaam van Nieuw-Zeeland

#2 Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, Wales

De op één na langste plaatsnaam ter wereld telt slechts 58 letters. Je vindt het dorp Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch op het schiereiland Anglesey voor de kust van Wales. De oorspronkelijke naam van het dorp was Llanfair Pwllgwyngyll, maar in 1860 besloot de gemeente de naam langer te maken om meer toeristen te trekken. Dat werkt: veel mensen komen naar het treinstation om een foto te maken en naar het bezoekerscentrum voor een stempel in hun paspoort.

Langste plaatsnaam Wales

#3 Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg, Amerika

Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg is de langste plaatsnaam in de Verenigde Staten. Het is de naam van een meer ten oosten van Webster in de Amerikaanse staat Massachusetts. De naam van 45 karakters is bedacht door de inheemse Nipmuck-indianen, hoewel moderne Amerikanen het meer gewoon aanduiden als Webster Lake. In de jaren vijftig is nog gepoogd de naam te verkorten, maar zonder succes.

#4 Tweebuffelsmeteenskootmorsdoodgeskietfontein, Zuid-Afrika

In de noordwestelijke provincie van Zuid-Afrika, 200 kilometer ten westen van Pretoria, vind je een boerderij met de naam Tweebuffelsmeteenskootmorsdoodgeskietfontein. Het is de langste plaatsnaam van Zuid-Afrika, in het Afrikaans. De betekenis is zoiets als ‘De bron waar twee buffels netjes werden gedood met een enkel schot‘. De naam van 44 tekens is ook gebruikt voor een Afrikaans lied en wordt in het land regelmatig gebruikt in reclames, om een typisch landelijk stadje aan te duiden.

#5 Azpilicuetagaraycosaroyarenberecolarrea, Spanje

Reis verder naar Spaans Baskenland voor een tussenstop in Azpilicuetagaraycosaroyarenberecolarrea, met 39 karakters de langste plaatsnaam van Spanje. Het is een naam in het Baskisch (de oudste taal van Europa). Het gehucht ligt in de noordelijke provincie Navarra. Net zoals andere lange plaatsnamen heeft dit ook een rare betekenis, ongetwijfeld geïnspireerd door mysterieuze gebeurtenissen eeuwen geleden. Het betekent zoiets als ‘Het lage veld van de hoge pen van Azpilkueta’.

#6 Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä, Finland

Het Savukoski-gebied ligt in Lapland en is een van de meest afgelegen wildernisgebieden van Finland: er leven tien keer meer rendieren dan mensen. Hier vind je een moeras genaamd Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä. De oorsprong van de naam van 35 letters en de betekenis ervan zijn onduidelijk. Een café in de regio kreeg later dezelfde naam, waardoor het uithangbord een populair vakantiekiekje opleverde. Nu kan dat niet meer, want de bar sloot in 2006 de deuren.

#7 Pekwachnamaykoskwaskwaypinwanik, Canada

In Canada strijkt Pekwachnamaykoskwaskwaypinwanik (31 karakters) met de eer als langste plaatsnaam van het land. Het is de inheemse naam van een meer in de regio Manitoba in het onherbergzame midden van Canada. Het is onder locals een populaire plek om op forel te vissen, en dat komt ook terug in de betekenis van de naam ‘Waar de wilde forel wordt gevangen door met haken te vissen‘. Je kunt het meer alleen per boot bereiken.

Langste plaatsnaam Canada

#8 Venkatanarasimharajuvaripeta, India

Venkatanarasimharajuvaripeta is een treinstation in de staat Andhra Pradesh in India. De naam van 28 letters is een Telugu-uitdrukking, de taal die in de hele staat wordt gesproken. Het wordt soms uitgebreid tot 31 letters, omdat lokale mensen het station vaak Srivenkatanarasimharajuvaripeta noemen. Elders is India in Tamil Nadu is er overigens een treinstation met een nog langere naam, maar niet aansluitend (en dan telt het niet): Puratchi Thalaivar Dr. MG Ramachandran Central Railway Station.

#9 Bovenendvankeelafsnysleegte, Zuid-Afrika

Voor de negende langste plaatsnaam ter wereld moet je afreizen naar de Karoo-woestijn, een uitgestrekt gebied in Zuid-Afrika dat niet veel kleiner is dan Duitsland.  Hier vind je een boerderij op een hoogte van 923 meter met de naam Bovenendvankeelafsnysleegte, met een nog altijd indrukwekkende lengte van 27 karakters. In het Afrikaans betekent dit ‘Het bovenste uiteinde van een door de keel doorgesneden vallei‘.

#10 Mamungkukumpurangkuntjunya, Australië

Voor het slotstuk van je wereld mag je weer een eind reizen naar Mamungkukumpurangkuntjunya, de langste plaatsnaam van Australië. Het is een heuvel in het midden van het land, ergens in de eindeloze outback. De naam van 26 letters komt uit de lokale taal van de Aboriginals en betekent ‘waar de duivel urineert‘. Oorspronkelijk heette de plek Mamungkukumpurangkuntjunya Hill, maar in 2010 besloten de Australische autoriteiten het woord ‘Hill‘ (heuvel) te schrappen. De dichtstbijzijnde stad is Marla, 110 kilometer verderop.

Nederland komt net niet voor in de top-10. Gasselterboerveenschemond (25 letters) wordt algemeen als de langste plaatsnaam van Nederland beschouwd.

Foto's © INTREEGUE Photography/Shutterstock.com; Michal Durinik/Shutterstock.com; Canada government.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!