5 nieuwe Unesco sites op rij-afstand

Unesco nieuw 2021Amsterdam, 5 september 2021 – Unesco heeft onlangs weer 34 nieuwe plekken toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Het zijn culturele bezienswaardigheden of natuurgebieden met een bijzondere betekenis of een lange geschiedenis. Steevast trekken nieuwe Unesco-sites meer toeristen: het zijn plekken die je gezien moet hebben!

Een groot deel van de nieuwe erfgoedsites of natuurwonderen bevindt zich ver weg, in landen als Iran en Peru. Door het verdoemde coronavirus zijn deze landen voorlopig off limits voor een leuk toeristisch tripje. Gelukkig zijn er ook Unesco-sites bijgekomen die je wel makkelijk kunt bezoeken vanuit Nederland. Sommige daarvan kun je binnen een dag bereiken, per auto of openbaar vervoer. Hier vind je 5 nieuwe Unesco sites op rij-afstand!

Koloniën van Weldadigheid – Nederland/België

Ook gewoon in eigen land vind je een nieuwe Unesco-topper. Het gaat om de Koloniën van Weldadigheid die begin 19e eeuw werden opgezet in Nederland en België. Het waren een soort opvanghuizen voor zwervers, landlopers, bedelaars en paupers, die leerden om te werken op het land en voor zichzelf te zorgen. Eigenlijk was het meer een gevangenis, waar een strenge discipline heerste.

Unesco Veenhuizen

De Nederlandse landbouwkoloniën liggen in de provincie Drenthe, in Veenhuizen en Wilhelminaoord. In België liggen ze in Wortel en Merksplas. Je kunt ze bezoeken om te zien hoe het leven van 1 miljoen arme Nederlanders er aan toe ging. In de vroegere kolonie in Veenhuizen vind je ook het Gevangenismuseum. Website: www.kolonienvanweldadigheid.eu

Amsterdam – Veenhuizen: 2 uur rijden, 3½ uur met trein en bus.

Mathildenhöhe Darmstadt – Duitsland

In het Duitse Darmstadt ligt de vroegere kunstenaarskolonie Mathildenhöhe, een must see voor architectuurliefhebbers. Tussen 1899 en 1914 verzamelden zeven kunstenaars zich op een heuvel en bouwden er verschillende huizen en gebouwen in de stijl van Jugendstil en art nouveau. Ze lieten hun ideeën over moderne artistieke vormgeving de vrije loop, waardoor een gezamenlijk kunstwerk ontstond. Blikvanger is de 50 meter hoge Hochzeitsturm (trouwtoren), waar 209 treden leiden naar een uitkijkplatform. Bovenop staat een vijfpuntige kroon die lijkt op een hand. Website: www.mathildenhoehe-darmstadt.de

Amsterdam – Darmstadt: 4 uur en 45 minuten rijden, 4 uur en 15 minuten met de trein.

Unesco Darmstadt

Grote Kuuroorden van Europa

Misschien wel de meest ontspannen Unesco sites zijn de Grote Kuuroorden van Europa. Liefst 11 heilzame baden in heel Europa zijn toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst, ontstaan rond plekken waar natuurlijk mineraalwater naar de oppervlakte borrelt. Het zijn kuuroorden die al sinds de 19e eeuw reizigers aantrekken, vanwege de therapeutische werking die aan het mineraalwater wordt toegeschreven.

Marianske Lazne Mariënbad wat te doen

Rondom die baden verschenen historische gebouwen als een grand casino of een kursaal. Op de lijst staan bekende kuuroorden als Spa in België, Baden-Baden in Duitsland, Mariënbad in Tsjechië, Vichy in Frankrijk en Bath in Engeland. Allemaal plaatsen waar je vanuit Nederland binnen een dag naartoe kunt rijden.

De andere spa’s zijn Bad Ems en Bad Kissingen in Duitsland, Montecatini Terme in Italië, Baden bei Wien in Oostenrijk en Karlsbad en Františkovy Lázně in Tsjechië.

Amsterdam – Spa: 3 uur rijden, 4 uur en 45 minuten met de trein.

Vuurtoren van Cordouan – Frankrijk

Op een rotsachtig eilandje voor de Atlantische kust van Frankrijk staat de Vuurtoren van Cordouan. Dit is oudste nog werkende vuurtoren van Frankrijk, gebouwd tussen 1584 en 1611. De 67 meter hoge toren wordt door Unesco geprezen om zijn renaissancestijl en weelderige versieringen. Het eilandje ligt 7 kilometer van de kust, in de Atlantische Oceaan aan de monding van de Gironde, en heeft stormen en oorlogen doorstaan.

Unesco Cordouan

Je bereikt de vuurtoren na een boottocht van 45 minuten vanuit het stadje Royan. Van april tot november kun je de 301 treden beklimmen om van het uitzicht te genieten. Website: www.phare-de-cordouan.fr

Amsterdam – Royan: 9½ uur rijden, 10½ uur met de trein.

Fresco’s in Padua – Italië

Oké, Padua in Italië ligt wat verder weg, maar is net te doen als je vroeg in de ochtend in de auto stapt. In deze oude ommuurde studentenstad vlakbij Venetië zijn kleurrijke fresco’s uit de 14e eeuw toegevoegd aan Unesco-werelderfgoed. De schilderingen werden tussen 1302 en 1397 aangebracht door verschillende kunstenaars in acht verschillende religieuze gebouwen en staan bekend als frescocycli.

Unesco Padua

Vooral de fresco’s in Cappella degli Scrovegni zijn adembenemend. Volgens Unesco is dit het begin van een revolutionaire ontwikkeling in de geschiedenis van de muurschilderingen. Ook de thermen van Montecatini Terme in Toscane zijn opgenomen op de Unesco-lijst. Hiermee heeft Italië nu 57 werelderfgoederen, de meeste ter wereld. Website: www.cappelladegliscrovegni.it

Amsterdam – Padua: 12 uur rijden, 15½ uur met de trein.

Foto's © Sina Ettmer Photography/Shutterstock.com; Wereldreizigersclub; Pixabay; Wikipedia.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!