Vliegen met koffer(s) in 5 jaar flink duurder

Vliegen met koffer duurderAmsterdam, 27 februari 2022 – Vliegen met een koffer binnen Europa is in 5 jaar tijd flink duurder geworden. Voor het inchecken van een koffer in het vliegtuig betaal je nu 31 procent meer dan in 2017. Dat blijkt althans uit het jaarlijkse bagage-onderzoek van Beslist.nl van afgelopen week. De vergelijkingswebsite vergeleek hiervoor de tarieven van ruimbagage van tien populaire luchtvaartmaatschappijen die veel in Europa vliegen.

De tarieven voor ruimbagage zijn de afgelopen jaren sterk gestegen voor alle formaten ruimbagage. Zo kost in 2022 het online inchecken van een koffer van 15 kilo gemiddeld € 27,55. Dat is een stijging van 28 procent in vijf jaar. Voor iets zwaardere bagage (23 kilo) moet gemiddeld € 33,77 worden afgerekend (een toename van ruim 33 procent).

Grootste stijging bij Wizz Air

De tarieven voor ruimbagage stegen tussen 2017 en 2022 het meest bij de luchtvaartmaatschappijen Wizz Air (+89 procent), Brussels Airlines (+66 procent) en Vueling (+64 procent). In de praktijk kunnen de kosten zelfs nog hoger uitvallen, omdat gebruik wordt gemaakt van variabele tarieven.

Vliegen met koffer duur

Bovendien zijn de tarieven in veel gevallen pas laat in boekingsproces duidelijk. Zo kost het meenemen van een koffer van 23 kg bij ‘lowbudgetmaatschappij’ Wizz Air “tussen € 14 en € 120”. Even snel de totale vliegkosten vergelijken wordt daardoor erg lastig, constateert Beslist.nl.

KLM hanteert als enige luchtvaartmaatschappij nog dezelfde vaste tarieven als in 2017, voor zowel 15 kg als 23 kg ruimbagage. De vaste kosten voor overgewicht liggen daarentegen het hoogst bij deze maatschappij, namelijk € 70.

Strengere regels voor handbagage

De gratis handbagage die je in de cabine mag meenemen moet steeds kleiner zijn. Gemiddeld mogen reizigers 10 procent minder grote bagage meenemen in de cabine dan voor de uitbraak van het verdoemde coronavirus begin 2020. De toegestane gemiddelde inhoud is gedaald van 47,8 liter naar 43,7 liter (ongeveer een grote rugzak).

Vliegen met koffer en handbagage

Voor het meenemen van gratis handbagage ben je het beste af bij British Airways. Je mag één stuk handbagage meenemen van maximaal 23 kg met de maximale afmeting van 56 x 45 x 25 cm. Daarnaast mag je nog een extra handtas of laptoptas meenemen aan boord.

Bij de Ierse prijsvechter Ryanair mag je vrijwel géén gratis handbagage meenemen. Is je tas groter dan 45 x 25 x 20 centimeter? Dan moet je minimaal € 6 bijbetalen voor een enkele reis.

Conclusie van het onderzoek: je vliegt het goedkoopst als je zo min mogelijk bagage meeneemt. Kies dus een warm land uit!

Foto's © MBLifestyle/Shutterstock.com; trattieritratti/Shutterstock.com; Have a nice day Photo/Shutterstock.com.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!