Het huren van een auto is fors duurder deze zomer

Auto huren fors duurderAmsterdam, 26 juni 2022 – Je moet diep in de buidel tasten als je deze zomer op je vakantiebestemming een auto wil huren. Dat blijkt althans uit verschillende onderzoeken van vergelijkingssites. Zo ziet Check24.de, de grootste vergelijkingswebsite van Duitsland, dat een huurauto in de zomer van 2022 liefst 40 procent duurder is dan vorig jaar.

Vooral voor het huren van een auto in Spanje moet je flink dokken deze zomer. Vergeleken met 2019, het jaar vóór de uitbraak van corona, is de prijs van een Spaanse huurauto liefst 231 procent gestegen.

In Spanje betaal je gemiddeld nu € 73 per dag, zo berichten verschillende media. Voor de komst van het verdoemde coronavirus was dat nog € 22 per dag.

Met name op Spaanse eilanden als Mallorca en Ibiza zijn de prijzen van een huurauto de pan uit gerezen. Daar betaal je nu twee tot drie keer zoveel vergeleken met de zomer van 2019. In Italië springt Sardinië eruit, met een prijsstijging van 74 procent.

Ook Ierland, Engeland en Schotland zijn duur

Ook vergelijkingswebsite Sunny Cars ziet flinke prijsstijgingen, en dan met name voor steden in Engeland en Schotland. In Londen betaal je al € 236 per dag voor een kleine auto. In de Schotse hoofdstad Edinburgh kunnen vakantiegangers alleen nog een kleine auto krijgen vanaf € 356 per dag. Wil je een auto huren in Ierland, dan bedraagt het gemiddelde dagtarief € 116. Relatief hoog, maar nog altijd goedkoper dan in het Verenigd Koninkrijk.

Auto huren fors duurder in de zomer

In populaire Kroatische steden als Dubrovnik en Zagreb hangt een prijskaartje van € 87 per dag aan het huren van een auto. In Faro in de Portugese Algarve betaal je gemiddeld € 96 per dag. Huur je een auto in Lissabon, dan ligt de prijs tussen de € 125 en € 160. Je kunt dus beter in het zuiden van Portugal een auto huren.

Niet in alle populaire vakantielanden heb je te maken met prijsstijgingen. In Turkije is een huurauto zelfs 7 procent goedkoper dan voor de pandemie. Hier kun je een auto huren voor gemiddeld € 51 per dag. Ook in Griekenland is een huurauto betaalbaar met een dagprijs van € 69, al zijn er grote verschillen tussen de eilanden.

Tekort aan huurauto’s en onderdelen

In veel Europese landen is een tekort aan huurauto’s ontstaan. Tijdens de coronacrisis hebben veel verhuurderbedrijven hun wagenpark ingekrompen. Nu we weer op vakantie kunnen gaan, ontstaat er een enorme run op huurauto’s. De vraag is dus groter dan het aanbod, en dat leidt tot de fikse prijsstijgingen. Daarnaast hapert de aankoop van nieuwe auto’s door de verhuurders, onder meer door een wereldwijd tekort aan computerchips.

Auto huren fors duurder in 2022

Als je nog een auto wil huren, kun je er het beste zo vroeg mogelijk bij zijn. Of kies een vakantieland zoals Turkije waar de tarieven laag liggen.

De ANWB constateerde afgelopen week dat veel Nederlanders deze zomer met hun eigen auto op stap gaan. Onder de leden is de auto het populairste vervoermiddel, ondanks de hoge brandstofprijzen en de verwachte drukte op de weg. Een kampeervakantie met eigen tent of caravan blijft het meest favoriet onder ANWB-leden.

Foto's © Shutterstock.com.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!