Reiziger overweegt ander type vervoer door drukte op luchthavens

Luchthavens drukteAmsterdam, 1 september 2022 – Schiphol, Eindhoven Airport, maar ook Rotterdam Airport. Het is een grote chaos op de Nederlandse luchthavens. Reizigers staan uren in de rij voordat ze kunnen afreizen naar hun bestemming. Maar dat niet alleen, ook hun bagage lijkt steeds vaker zoek te raken. Nederlanders die binnenkort een vlucht geboekt hebben, zijn bang hun bagage kwijt te raken en bereid hun vlucht om te boeken naar een vliegveld in het buitenland of overwegen zelfs een ander vervoermiddel.

Dat blijkt uit onderzoek van Holidu, boekingssite voor vakantiehuizen, waarin het gedrag van 1100 Nederlandse reizigers met betrekking tot de lange wachttijden en bagagechaos op de luchthavens werd geanalyseerd.

Nederlandse reizigers bang om bagage kwijt te raken

Ongeveer 63 procent van de Nederlandse reizigers geeft aan bang te zijn hun bagage kwijt te raken tijdens hun reis naar het buitenland. Opvallend is dat met name vakantiegangers onder de 30 jaar zich zorgen maken om hun bagage (70 procent), zo blijkt uit onderzoek van Holidu.

Luchthavens drukte bagage

“Niet zo gek ook, als je de grote chaos op de luchthavens op het nieuws voorbij ziet komen. Of de talloze TikTok filmpjes en Instagram Stories van vakantiegangers. Beelden met honderden, misschien wel duizenden koffers zonder eigenaar”, zegt Lotte Hill-Bolscher – PR & Online Marketing Manager Holidu. Nederlanders doen er alles aan om hun bagage op te sporen. Zo plaatsen steeds meer reizigers een GPS-tracker in hun koffer, zodat ze hun bagage onderweg kunnen volgen.

Uitwijken naar buitenlands vliegveld

De lange wachttijden en bagagechaos zorgen voor behoorlijk wat stress onder de reizigers. Zo geeft 59 procent van de Nederlandse reizigers aan stress te ervaren, alvorens de reis begint, en dat terwijl vakantie juist voor ontspanning moet zorgen.

Luchthavens drukte mensen

“Ik heb besloten dit jaar niet te gaan vliegen, omdat ik geen zin had in het gedoe op Schiphol”, zo laat een van de ondervraagden weten. Nederlanders zijn dan ook bereid hun vlucht om te boeken naar een ander vliegveld in het buitenland, om lange wachttijden te voorkomen. Zo’n 58 procent, blijkt uit het onderzoek. In de leeftijdscategorie 40-49 jaar gaat het zelfs om 66 procent.

Nederlander overweegt ander type vervoer

Helemaal niet meer vliegen overwegen velen ook als een optie. “De keuze om dit jaar met de auto op vakantie te gaan, is enigszins beïnvloed door de problemen op de luchthavens”, aldus een van de ondervraagden. Uit onderzoek blijkt dat 55 procent van de Nederlandse reizigers overweegt te kiezen voor een ander type vervoermiddel. Het gaat met name om gezinnen met kinderen tot 12 jaar (59 procent).

Luchthavens drukte auto

Hill-Bolscher: “Dat zorgt voor minder stress en het geeft families een veiliger gevoel samen met hun bagage aan te komen bij hun vakantiehuis.” De Nederlandse reizigers die een ander type vervoermiddel overwegen, gaan het liefst met de auto (85 procent) of de trein (58 procent).

Foto's © Wereldreizigersclub; Shutterstock.com.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!