‘s Werelds beste pizza is dit jaar te vinden in New York en Caserta

Pizza de beste ter wereldAmsterdam, 18 september 2022 – Niet alle Italianen zullen het er misschien mee eens zijn, maar ‘s werelds beste pizza is dit jaar te vinden in New York en de Italiaanse stad Caserta (iets ten noorden van Napels). Twee pizzeria’s in deze steden delen de eerste plek op de jaarlijkse ranglijst van 50 Top Pizza, zeg maar de ‘Michelin’ van de pizzawereld.

Net als voor de Michelin-sterren bezoeken ‘inspecteurs’ anoniem pizzeria’s in de hele wereld, waarbij ze onder meer kijken naar het deeg van de pizza en het gebruik van lokale en seizoensgebonden ingrediënten. Ook kijken ze naar de inrichting van het pizzarestaurant, de service van het personeel, de wijnkaart en de tijd dat je moet wachten voordat een pizza uit de oven komt.

De resultaten publiceren ze sinds 2017 op hun website. Inmiddels staan hier de 100 beste pizzeria’s ter wereld vermeld, al heet het nog steeds ’50 Top Pizza’.

Napels en New York

Bovenaan de ranglijst van 2022 staat Pizzeria I Masanielli (www.pizzeriaimasanielli.it) in Caserta in het zuiden van Italië. Deze plek is niet zo gek, als je bedenkt dat Napels vlakbij ligt. Deze stad is immers de geboorteplaats van de pizza (zo beweren de Italianen althans). De chef-kok is niet bang voor experimenten met pizza’s en maakt state-of-the-art deeg, zo luidt het oordeel.

Pizza beste ter wereld 2022

In de ranglijst staan nog vier pizzeria’s uit Napels, allemaal bij de eerste tien. De eerste plek wordt echter gedeeld met Una Pizza Napoletana (www.unapizza.com) uit New York. Kan een pizza in New York net zo lekker zijn als eentje uit het moederland Italië? Kennelijk wel, want aan het roer staat een zoon van Italiaanse immigranten die de echte Napolitaanse pizza naar de Amerikaanse metropool heeft gebracht.

Wil je de echte Napolitaanse pizza proeven?
Boek hier een goedkope stedentrip naar Napels

De pizzeria is dan ook een ‘Napolitaanse ambassade in The Big Apple’, zeggen de inspecteurs. Sowieso doen pizzeria’s in New York het goed op de ranglijst, dankzij de vele Italianen die hier ooit zijn neergestreken. Vijf pizzarestaurants uit NY komen terug in de top-100 van ‘s werelds beste pizzarestaurants.

Eén pizzeria in Amsterdam

Pizzaliefhebbers kunnen de hele wereld rondreizen om hun tanden in een goede pizza te zetten. Pizzeria’s in Italië domineren uiteraard de ranglijst. Behalve in Napels zijn ook in Rome, Milaan, Florence en andere Italiaanse steden goede pizzahuizen te vinden.

Pizza beste ter wereld in Napels

Maar er staan vele pizzeria’s uit andere (wereld)steden op de ranglijst, van Brussel en Kopenhagen tot Buenos Aires en Tokyo. Nederland komt één keer terug in de lijst, met pizzeria nNea (www.nneapizza.com) in Amsterdam. Nederlanders zijn dol op pizza, zeggen de inspecteurs, maar de culinaire normen zijn niet al te hoog.

nNea, dat in 2019 de deuren opende in de Bilderdijkstraat in Amsterdam-West, is volgens de jury een uitzondering: ,,De stijl van de pizza is de hedendaagse Napolitaanse, met de typische uitgesproken korst.” De volledige top-100 is te vinden op de website van 50 Top Pizza: www.50toppizza.it

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!