Waar moet je volgens Lonely Planet heen in 2023?

Lonely Planet 2023Amsterdam, 16 november 2022 – Heb je al een vakantiebestemming in gedachten voor 2023? De reisschrijvers van Lonely Planet weten het wel. Traditiegetrouw steken ze elke herfst de koppen bij elkaar voor de beste reisbestemmingen voor het komende jaar. Ze hebben dit keer weer 30 plekken onthuld waar je naartoe zou moeten in 2023, op zo’n beetje alle continenten.

De auteurs van de beroemde reisgidsen hebben het dit jaar wel anders aangepakt. Ze kijken niet langer naar de 10 beste landen, steden en regio’s, maar naar ‘betekenisvolle ervaringen‘. Dat is waar de lezer naar hunkert tegenwoordig, zegt Lonely Planet. De topbestemmingen zijn niet langer geografisch gerangschikt, maar op basis van de kwaliteit van de reis. Nu staat niet de plek, maar het doel van de reis centraal.

Er zijn nu lijstjes in vijf categorieën: eat, journey, unwind, connect en learn. In elk lijstje staan zes steden, landen of streken. Duurzaamheid lijkt geen issue te zijn, want de beste bestemmingen bevinden zich echt in elke uithoek van de wereld. Er moet heel wat gevlogen worden om je vakantie(s) hier te vieren.

Beste bestemmingen voor foodies in 2023

In de categorie Eat heeft Lonely Planet zich gericht op opwindende culinaire bestemmingen. Bovenaan het lijstje staat de Peruaanse hoofdstad Lima. ,,Het is de perfecte plek voor verse zeevruchten en om de Peruaanse keuken te ontdekken”, aldus Lonely Planet. ,,Deze bestemming zou bovenaan de reislijst van elke fijnproever moeten staan.”

Lonely Planet 2023 Lima

De Italiaanse streek Umbrië staat op de tweede plaats. ,,Umbrië heeft kunst, schatten en culinaire hoogstandjes in overvloed, maar veel minder drukte.” Verder moet je voor gastronomische ervaringen naar de Japanse stad Fukuoaka, de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur (voor de markten en eetstalletjes), de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo en Zuid-Afrika.

Beste plekken om te reizen in 2023

Vaak is alleen de reis al een onvergetelijke ervaring, en niet de bestemming. In de categorie Journey staan plekken in de wereld waar je niet op één plek blijft hangen. Zo is de Canadese provincie Nova Scotia volgens Lonely Planet een aanrader. Een reis langs de kustdorpen is de beste manier om de fotogenieke kust te ervaren.

Lonely Planet 2023 Nova Scotia

Bhutan krijgt een aanbeveling vanwege de volledig gerestaureerde Trans Bhutan Trail, een schilderachtig wandelpad van 400 kilometer lang. Colombia is een must voor natuurliefhebbers vanwege 59 nationale parken. In Europa kun je sinds kort weer in 11 uur met de nachttrein van Sofia naar Istanbul reizen. ,,Dat combineert twee avonturen in één.” Ook het westen van Australië en Zambia verdienen een rondreis, aldus Lonely Planet.

Beste bestemmingen om tot rust te komen in 2023

Soms is een vakantie nodig om tot rust te komen en weer in contact te komen met jezelf. Hiervoor heeft Lonely Planet de categorie Unwind bedacht. Geen betere plek om je ontladen dan Dominica, een van de minst bezochte eilanden in het Caribisch gebied. Dit is een echt natuureiland met tropische regenwouden, vulkanen en kronkelende rivieren.

Lonely Planet 2023 Dominica

Jordanië springt er volgens de reisgidsenuitgever uit omdat je hier tot rust kunt komen in plaatsen als Wadi Rum en bij de Dode Zee. Voor de rest staan er alleen maar (schier)eilanden in het rijtje van beste bestemmingen. Je kunt ontspannen op het Griekse schiereiland Halkidiki, Jamaica, Malta en de Indonesische Raja Ampat-eilanden ,,Die staan bekend om de koraalriffen, uitstekende duikmogelijkheden en prachtige stranden.”

Beste bestemmingen om te verbinden in 2023

Reizen geeft je de ultieme kans om in contact te komen met lokale gemeenschappen, de cultuur en de natuur. De categorie die dus bekendstaat als Connect. Ga naar de Ghanese hoofdstad Accra en je ziet een stad vol energie, zegt Lonely Planet. ,,Hectische, bruisende markten, nieuwe gemeenschappelijke ruimtes zoals skateparken en creatieve ruimtes voor artiesten – plus een nachtleven met geweldige muziek.”

Lonely Planet 2023 Accra

Albanië is een van de weinige plekken in de wereld waar je de dag in de bergen kunt beginnen en aan de zee kunt eindigen. ,,De natuurlijke schoonheid van Albanië is adembenemend – en je hebt er veel meer voor jezelf dan in buurland Griekenland.” Andere plekken die Lonely Planet heeft ingedeeld in deze categorie: de Australische stad Sydney, het Zuid-Amerikaanse land Guyana, Alaska en de Amerikaanse outdoorbestemming Boise in de staat Idaho.

Beste bestemmingen om te leren in 2023

Reizen stelt je in staat om nieuwe dingen te leren en te ontdekken, is de gedachte van de categorie Learn. De Amerikaanse staat New Mexico in het zuidwesten van de Verenigde Staten staat hierbij bovenaan, wat Lonely Planet betreft. ,,Bekend als het land van betovering (Land of Enchantment) doet New Mexico zijn bijnaam eer aan. Met 23 inheemse stammen is dit een ideale plek om meer te weten te komen over de inheemse cultuur, kunst en muziek.”

Lonely Planet 2023 New Mexico

Het toekomstgerichte en ,,verbluffend mooie” Midden-Amerikaanse land El Salvador volgt op plek twee. ,,De idyllische stranden van El Salvador trekken de aandacht van professionele surfers van over de hele wereld.” Verder in het lijstje: de Duitse stad Dresden, de Franse stad Marseille, de Britse stad Manchester en het zuiden van Schotland.

Op de website van Lonely Planet kun je meer lezen over de beste bestemmingen voor 2023: www.lonelyplanet.com/best-in-travel

Foto's © Shutterstock.com.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!