Energiecrisis, inflatie en oorlog: we gaan toch op reis in 2023

Reistrends 2023Amsterdam, 15 december 2022 – Een gierend hoge inflatie, de voortdurende oorlog in Oekraïne en energieprijzen die door het plafond schieten: op reis gaan we toch! Een vakantie in 2023 blijft voor 41 procent van de Nederlanders een topprioriteit, ondanks de instabiliteit in de wereld. Dat blijkt althans uit een onderzoek van Booking.com, die reizigers ondervroeg over hun reisgedrag voor volgend jaar.

Daaruit blijkt dus ook dat de meerderheid van de Nederlanders (nog) geen plannen heeft voor een vakantie in 2023. Dan blijft de economische onzekerheid toch als een donkere wolk in de lucht hangen. De populaire boekingswebsite ziet wel dat Nederlandse reizigers steeds meer bewust zijn over hun vakantiebudget. Mensen willen profiteren van deals, handige trucs, kortingen en loyaliteitsprogramma’s.

Bijna de helft van de reizigers probeert geld te besparen door buiten het hoogseizoen te reizen of door langere reisroutes te overwegen. Zo’n 43 procent boekt eerder, in de hoop een betere deal te scoren. ,,Het onderzoek toont aan dat reizen een manier is om onbezorgd geluksmomenten te beleven en te kunnen ontsnappen aan het negatieve nieuws”, concludeert Booking.com.

Terug naar de wildernis

De boekingswebsite zag nog enkele andere opvallende reistrends voor 2023. Zo wil een derde van de Nederlanders terug naar de basis om te ontsnappen aan de realiteit. De helft wil volgend jaar zelfs survival skills leren: hoe je kunt overleven in de wildernis. Denk daarbij aan het stoken van een vuurtje, schoon water vinden en voedsel vinden in de natuur. Naar verwachting zullen er in de hele wereld survivalscholen bijkomen waar je deze vaardigheden kunt leren.

Reistrends 2023 wildernis

Toch moet het niet al te primitief zijn, zo blijkt uit het onderzoek van Booking.com. Zo is voor de helft van de reizigers een telefoon- en internetverbinding een vereiste. Alleen met 5G en een video op YouTube kun je immers zien hóe je dat vuurtje moet stoken.

Reizen buiten je comfortzone

Daarnaast kijkt 63 procent van de Nederlandse reizigers uit naar het beleven van een reis buiten zijn of haar comfortzone. Booking.com verwacht dat er steeds meer vraag is naar niche-reizen met extreme ervaringen. Ruim een derde is op zoek naar de meest exotische delicatessen van de wereld, zoals bijvoorbeeld de heetste chilipeper of de duurste truffel. Ongeveer 32 procent wil de vakantie zelfs gebruiken om op zoek te gaan naar ufo’s, aliens of ander buitenaards leven…

Reistrends 2023 pepers

Minder georganiseerd reizen is ook een motto van de Nederlandse reiziger volgend jaar. Drie op de tien wil op de bonnefooi op reis gaan in 2023: een enkeltje kopen en je instinct te volgen. Je komt dan misschien wel op plekken waar je in eerste instantie nooit aan dacht. De mooiste stranden, unieke restaurants of bijzondere accommodaties.

Experimentele wellness en erotische vakanties

Deze trend is al langer gaande, maar in 2023 wordt het welzijn van ziel, lichaam en geest naar een hoger niveau getild. Meditatie- en mindfulnessvakanties zijn met 30 procent nog steeds populair bij Nederlandse reizigers. Daarbij willen vakantiegangers ook wel experimenten voor een verruimende spirituele ervaring. Denk aan het gebruik van cannabis of plantaardige psychedelica, zoals ayahuasca of paddenstoelen.

Reistrends 2023 Booking

Verder ziet Booking.com dat seksueel welbevinden en genot belangrijker worden bij Nederlandse vakantiegangers. Bijna een derde (28 procent) staat open voor een erotische vakantie. ,,Polyamoreuze retraites, bondagekampen en resorts die erop gericht zijn om in specifieke fetisjen te duiken, worden in 2023 meer mainstream.”

Foto's © Shutterstock.com.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!